Sprievodca krabičkovaním vegánskych jedál
Dobrá príprava nadovšetko: Krabičkovanie vegánskych jedál šetrí čas aj peňaženku, je udržateľné a ideálne, ak sa chcete stravovať uvedomelejšie. Potrebujete len trochu prezieravosti pri plánovaní nákupov, dostatok nádob na skladovanie a miesto v chladničke a mrazničke. Zistite, ako to funguje.

dm drogerie markt
Čas načítania 6 min.
•
2.9.2024

Krabičkovanie vegánskych jedál: Vysvetlenie pojmov
Pojem „krabičkovanie“ jednoducho znamená prípravu jedla na niekoľko dní vopred, v tomto prípade vegánskych pokrmov. Krabičkovanie vegánskych, vegetariánskych alebo bežných jedál je trendom medzi ľuďmi, ktorých každodenný život je veľmi uponáhľaný. Ak nemáte čas variť každý deň čerstvé jedlo, ideálnou alternatívou sú vopred pripravené pokrmy. Navaríte väčšie množstvo jedla a rozdelíte ho do nádobiek. Takto jednoducho sa môžete zbaviť zbytočného stresu, či konzumácií polotovarov.
Výhody krabičkovania vegánskych jedál
Návrat k príprave jedál na niekoľko dní vopred má veľmi veľa plusov.
- Úspora: Keďže spontánne nákupy môžu vyjsť draho, najmä keď máte naozaj veľký hlad, krabičkovanie je skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze. Sezónny tovar je zvyčajne cenovo dostupný a môžete využiť aj akciové ponuky.
- Spomalenie: Keď investujete trochu viac času do plánovania, nakupovania a varenia, získate viac voľného času pre seba. Každodenné nakupovanie, čakanie pri pokladni a státie pri hrnci už nie je potrebné vďaka správnej príprave. Bonus: Nebudete mať toľko riadu.
- Menej odpadu: Používanie opakovane použiteľných nádob pri krabičkovaní znižuje množstvo odpadu z obalov v porovnaní s hotovými jedlami a vzniká pri ňom aj menej potravinového odpadu.
- Úplná kontrola: Sami rozhodujete o tom, ktoré ingrediencie bude jedlo obsahovať a aké veľké budú porcie. To podporuje vedomé a vyvážené stravovanie. Vaše jedlo tak nebude obsahovať žiadne skryté alergény, konzervačné látky, kalórie a dokonca ani nezistené živočíšne zložky.
- Vegánske: Vegánske (a rozmanité) jedlá nie sú v reštauráciách alebo jedálňach vždy dostupné. Vlastné jedlo počas obednej prestávky to vždy istí.
Koniec zoznamu
Na čo si dávať pozor pri príprave?
Ak si svoje obľúbené jedlá pripravujete vopred, musíte si najprv vypracovať plán zásob. Čo chcete pripraviť? Koľko jedál chcete pripraviť a pre koľkých ľudí? Koľko miesta máte v chladničke? Podľa toho si nachystajte svoj nákupný zoznam. Pri príprave by ste mali zvážiť aj nasledujúce detaily:
- Nádoby: Na skladovanie a prepravu hotových pokrmov potrebujete vzduchotesné, nepriepustné nádoby. Praktické a udržateľné sú potravinové dózy alebo zaváracie poháre. V prípade potreby sa uistite, či sú vhodné do mikrovlnnej rúry. Kvalitné nádoby z nehrdzavejúcej ocele alebo dózy s oddelenými priehradkami sú štýlové na cesty. Vďaka tomu sa jedlo počas prepravy nezmení na „guláš“.
- Úložný priestor: Je v chladničke alebo mrazničke dostatok voľného miesta? „Krabičkovanie“ vyžaduje, aby potraviny podliehajúce skaze boli až do konzumácie v chladničke.
- Hygiena v kuchyni: Pri príprave starostlivo dbajte na čistotu a jedlo čo najlepšie hermeticky uzavrite. Tip: Ak nádoby krátko pred naplnením opláchnete horúcou vodou, znížite riziko zavlečenia choroboplodných zárodkov.
Základy krabičkovania jedál
V špajze by ste vždy mali mať nejaké trvanlivé potraviny na prípravu. S takýmito základnými surovinami môžete improvizovať a pripravovať jedlá aj v prípade, že nemôžete ísť nakupovať alebo potrebujete neplánovane navariť vopred.
- strukoviny v skle, konzerve alebo sušené
- kvasnicové vločky
- kvalitné rastlinné oleje a octy
Základnú výbavu dopĺňajú alternatívy mäsa a rýb, ako sú trvanlivé sójové plátky alebo všestranné tofu. Praktickou náhradou, ak chcete piecť bez vajec, je jablkové pyré.
Koniec zoznamu
Triky pri varení
Samozrejme, pri takomto type stravovaní nemusíte celé dni jesť to isté. Ak dodržíte niekoľko zásad a uskladníte obilniny, zeleninu, omáčky a prílohy ako falafel alebo placky oddelene, môžete potom mnohé jedlá navzájom kombinovať.
- Pripravte si neutrálne jedlá: Strukoviny alebo celozrnné výrobky pripravujte oddelene a nepridávajte vopred koreniny. Môžete si napríklad uvariť ryžu na niekoľko dní vopred a každý deň k nej pridať koreniny alebo omáčky podľa aktuálnej potreby či chuti.
- Varenie: Zeleninu varte „al dente“, teda nie príliš namäkko. Ak je príliš uvarená, môže sa po zohriatí zmeniť na kašu.
- Nezabúdajte na makroživiny: Pri príprave kombinujte bielkoviny, tuky a sacharidy. Do nádob si môžete prichystať kompletné jedlá alebo ľubovoľne kombinovať jednotlivé zložky.
- Tekuté zložky až nakoniec: Dresingy a omáčky prepravujte a uchovávajte oddelene od pripravených pokrmov a pridávajte ich až tesne pred konzumáciou.
- Raňajky cez noc: Ovsené alebo obilné vločky nechajte v uzavretých pohároch napučať cez noc alebo až počas troch dní. Vybrané základné ingrediencie zmiešajte s alternatívami mlieka a po napučaní ich pred konzumáciou dochuťte ľubovoľným ovocím.
- Konzervačné látky: Oxidujúce zložky ovocia alebo zeleniny, ako je avokádo alebo jablko, zostanú dlhšie čerstvé, ak ich na pár minút namočíte do slanej alebo citrónovej vody.
Koniec zoznamu
Vhodné pokrmy na krabičkovanie
Ktoré pokrmy sú obzvlášť vhodné na krabičkovanie, závisí od toho, ako dlho ich môžete skladovať a uchovávať v chlade. Ak je k dispozícii iba chladnička, mali by ste odmerať také množstvá, aby ste ich rýchlo spotrebovali. V prípade veľkej mrazničky by ste mohli variť na niekoľko týždňov dopredu. Nie každé jedlo je však vhodné na to, aby sa uchovávalo v mrazničke, napríklad šaláty alebo surové potraviny, ktoré obsahujú veľa vody. Chcete začať s krabičkovaním? Nižšie nájdete zopár receptov:
Raňajky
Polievky
- Krémová tekvicová polievka (smotanu nahraďte vegánskou alternatívou)
Dúfame, že si varenie a krabičkovanie užijete!
Často kladené otázky
Sú niektoré jedlá nevhodné na to, aby sa pripravili vopred?
Sú niektoré jedlá nevhodné na to, aby sa pripravili vopred?
Zeleninu ako varený špenát, kapustu, cviklu či mangold treba podľa možnosti zjesť ihneď a neprihrievať. Počas skladovania by rast baktérií mohol viesť k premene dusičnanov obsiahnutých v jedle na toxické dusitany.
Aká je trvanlivosť vegánskych jedál pripravených krabičkovaním?
Aká je trvanlivosť vegánskych jedál pripravených krabičkovaním?
Varené jedlo v dobre uzavretých nádobách vydrží v chladničke až štyri dni. Surovú stravu treba skonzumovať do dvoch dní. Zmrazené potraviny môžu vydržať aj niekoľko mesiacov, pokiaľ nie je prerušený chladiaci reťazec.
Produkty k článku
Koniec zoznamu