Vyskúšajte to vegánsky! Trojchodové menu od floodblogerky @karotka
Chystáte dobrý trojchodový obed či večeru a hľadáte jednoduché recepty? Naša foodblogerka @karotka prichystala menu, ktoré je vegánske a hýri chuťami a farbami. Tak smelo do toho, skúste niečo nové a užite si nielen jedlo, ale aj proces varenia!
Dnešné menu:
Karí petržlenová polievka s kokosovým mliekom
Vegan petržlenová polievka s karí a kokosovým mliekom zaváňa exotikou a je úplne iná ako bežné slovenské polievky, na ktoré sme zvyknutí. Vďaka petržlenu má jemne sladkastú príchuť a kokosové mlieko v kombinácii s karí korením jej dodáva nádhernú žltú farbu a výnimočnú chuť. Celý príbeh tohto receptu si prečítate na karotka.sk.
Prísady:
- 700 g petržlenu
- 2 polievkové lyžice sušeného zeleninového vývaru zn. dmBio na prípravu 1 litra vývaru (alebo 1l zeleninového vývaru alebo vody)
- 1 konzerva (400ml) kokosového mlieka zn. dmBio
- 3 čajové lyžičky karí korenia zn. dmBio
- soľ a korenie na dochutenie
Postup:
- Rúru predhrejeme na 185 stupňov Celzia.
- Pripravíme si vývar a to tak, že do 1 litra horúcej vody pridáme 2 polievkové lyžice sušeného zeleninového bujónu, premiešame a odstavíme z ohňa.
- Petržlen očistíme, po dĺžke nakrájame na polovice a dáme do pekáča.
- Podlejeme ho 300 ml zeleninového vývaru a necháme piecť 30 minút (Ak podlievame vodou, petržlen poriadne osolíme a jemne okoreníme).
- Keď je petržlen mäkký, pridáme k nemu kari korenie a zalejeme ho konzervou kokosového mlieka. Premiešame a necháme piecť ďalších 15-20 minút do mäkka.
- Vyberieme z rúry, obsah pekáča premiestnenie do hrnca, pridáme zvyšok vývaru a všetko spolu rozmixujeme na hladký krém. Polievku podľa chute dochutíme soľou, korením a podávame.
Tip: Vegánsku petržlenovú polievku môžeme podávať s chrumkami z ryžovej múky zn. dmBio.
Ryžové rezance s arašidovou omáčkou a tofu
Rýchle, zdravé a také dobré! Ryžové rezance s arašidovou omáčkou a chrumkavým tofu je zdravé jedlo, ktoré je prirodzene bezgluténové, vegánske a je hotové do 30 tich minút. Vyskúšate?. Ďalšie tipy k receptu a rady, ktoré vám uľahčia prípravu, nájdete na karotka.sk.
Ingrediencie:
Rezance:
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- ¼ brokolice
- 225 g ryžových rezancov zn. dmBio
- olivový olej zn. dmBio
- údené tofu zn. dmBio
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky zn. dmBio
- 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu zn. dmBio
- 2 čajové lyžice sezamu
Arašidová omáčka
- 4 polievkové lyžice arašidového krému zn. dmBio
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky zn dmBio
- 1 polievková lyžica javorového sirupu zn. dmBio
- 1 polievková lyžica sezamového oleja zn. dmBio
- 3-4 polievkové lyžice vody
Postup:
- Tofu nakrájame na kocky, polejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať aspoň 10 minút.
- Brokolicu umyjeme, rozdelíme na malé kúsky a uvaríme spolu s ryžovými rezancami podľa postupu na obale rezancov.
- Cesnak očistíme a nakrájame na maličké kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame. Mrkvu očistíme a pomocou škrabky narežeme na tenké plátky.
- Z marinovaného tofu zlejeme zvyšnú omáčku a rovnomerne ho posypeme kukuričným škrobom, aby sme pri opekaní dosiahli chrumkavý efekt.
- Tofu sprudka opečieme na olivovom oleji z každej strany do zlata.
- Opečené tofu odoberieme z panvice, opäť pridáme olivový olej a opražíme na nej pripravený cesnak s cibuľou a mrkvou.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na arašidovú omáčku.
- K opraženej zelenine pridáme uvarené rezance s brokolicou a zalejeme ich arašidovou omáčkou. Poriadne všetko premiešame a ak je omáčka príliš hustá, pridáme viac vody.
- Nakoniec k rezancom pridáme opražené tofu, posypeme sezamom, podľa chute dochutíme sójovou omáčkou a podávame.
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“