Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vyskúšajte to vegánsky! Trojchodové menu od floodblogerky @karotka

Chystáte dobrý trojchodový obed či večeru a hľadáte jednoduché recepty? Naša foodblogerka @karotka prichystala menu, ktoré je vegánske a hýri chuťami a farbami. Tak smelo do toho, skúste niečo nové a užite si nielen jedlo, ale aj proces varenia!

Dnešné menu: 

Petržlenová polievka

Karí petržlenová polievka s kokosovým mliekom

Vegan petržlenová polievka s karí a kokosovým mliekom zaváňa exotikou a je úplne iná ako bežné slovenské polievky, na ktoré sme zvyknutí. Vďaka petržlenu má jemne sladkastú príchuť a kokosové mlieko v kombinácii s karí korením jej dodáva nádhernú žltú farbu a výnimočnú chuť. Celý príbeh tohto receptu si prečítate na karotka.sk.

Prísady:

  • 700 g petržlenu
  • 2 polievkové lyžice sušeného zeleninového vývaru zn. dmBio na prípravu 1 litra vývaru (alebo 1l  zeleninového vývaru alebo vody)
  • 1 konzerva (400ml) kokosového mlieka zn. dmBio
  • 3 čajové lyžičky karí korenia zn. dmBio
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 185 stupňov Celzia.
  2. Pripravíme si vývar a to tak, že do 1 litra horúcej vody pridáme 2 polievkové lyžice sušeného zeleninového bujónu, premiešame a odstavíme z ohňa.
  3. Petržlen očistíme, po dĺžke nakrájame na polovice a dáme do pekáča.
  4. Podlejeme ho 300 ml zeleninového vývaru a necháme piecť 30 minút (Ak podlievame vodou, petržlen poriadne osolíme a jemne okoreníme).
  5. Keď je petržlen mäkký, pridáme k nemu kari korenie a zalejeme ho konzervou kokosového mlieka. Premiešame a necháme piecť ďalších 15-20 minút do mäkka.
  6. Vyberieme z rúry, obsah pekáča premiestnenie do hrnca, pridáme zvyšok vývaru a všetko spolu rozmixujeme na hladký krém. Polievku podľa chute dochutíme soľou, korením a podávame.

Tip: Vegánsku petržlenovú polievku môžeme podávať s chrumkami z ryžovej múky zn. dmBio.

Ryžové rezance s tofu

Ryžové rezance s arašidovou omáčkou a tofu

Rýchle, zdravé a také dobré! Ryžové rezance s arašidovou omáčkou a chrumkavým tofu je zdravé jedlo, ktoré je prirodzene bezgluténové, vegánske a je hotové do 30 tich minút. Vyskúšate?. Ďalšie tipy k receptu a rady, ktoré vám uľahčia prípravu, nájdete na karotka.sk.

Ingrediencie:

Rezance:

  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • ¼ brokolice
  • 225 g ryžových rezancov zn. dmBio
  • olivový olej zn. dmBio
  • údené tofu zn. dmBio
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky zn. dmBio
  • 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu zn. dmBio
  • 2 čajové lyžice sezamu 

Arašidová omáčka

  • 4 polievkové lyžice arašidového krému zn. dmBio
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky zn dmBio
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu zn. dmBio 
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja zn. dmBio
  • 3-4 polievkové lyžice vody

Postup:

  1. Tofu nakrájame na kocky, polejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať aspoň 10 minút.
  2. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na malé kúsky a uvaríme spolu s ryžovými rezancami podľa postupu na obale rezancov.
  3. Cesnak očistíme a nakrájame na maličké kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame. Mrkvu očistíme a pomocou škrabky narežeme na tenké plátky.
  4. Z marinovaného tofu zlejeme zvyšnú omáčku a rovnomerne ho posypeme kukuričným škrobom, aby sme pri opekaní dosiahli chrumkavý efekt.
  5. Tofu sprudka opečieme na olivovom oleji z každej strany do zlata.
  6. Opečené tofu odoberieme z panvice, opäť pridáme olivový olej a opražíme na nej pripravený cesnak s cibuľou a mrkvou.
  7.  V miske zmiešame všetky ingrediencie na arašidovú omáčku.
  8. K opraženej zelenine pridáme uvarené rezance s brokolicou a zalejeme ich arašidovou omáčkou. Poriadne všetko premiešame a ak je omáčka príliš hustá, pridáme viac vody.
  9. Nakoniec k rezancom pridáme opražené tofu, posypeme sezamom, podľa chute dochutíme sójovou omáčkou a podávame.
Brownies s vegánskou čokoládou

Brownies cookies

Vegánske brownie cookies sú extrémne jednoduché a tak chutné! Čokoládovo čokoládové, v strede mäkké a na okrajoch chrumkavé. S extra kúskami čokolády a orechov pri každom zahryznutí. Recept na čokoládové brownie cookies je veľmi jednoduchý a rýchly, netreba vám ani mixér. Všetko jednoducho v jednej miske zmiešate metličkou a pečiete. Viac informácií k tomuto receptu nájdete na karotka.sk.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice drvených ľanových semiačok zn. dmBio
  • 1/4 (60 ml) pohára vody
  • 150 g vegánskej čokolády (30 g odložíme na zdobenie) zn. dmBio
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja zn. dmBio
  • 4 polievkové lyžice trstinového cukru zn. dmBio
  • 1/3 hrnčeka orechov, napríklad mandlí 
  • 1/2 čajovej lyžička bourbonskej vanilky zn. dmBio
  • 3/4 hrnčeka (90g) hladkej pšeničnej múky T 405 zn. dmBio 
  • 1/4 hrnčeka (50g) hladkej špaldovej múky T 630 zn. dmBio
  • 1/4 čl soli
  • 1/2 čl prášku do pečiva zn. dmBio

Postup:

  1. Ľanové semienka zmiešame s vodou a necháme napučať (slúžia ako náhrada vajca).
  2. Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnnej rúre roztopíme 120 g čokolády spolu s kokosovým olejom.
  3. Pridáme trstinový cukor, napučané ľanové semiačka, vanilku a premiešame.
  4. Cez sitko do cesta preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a soľou a premiešame.
  5. Nakoniec do cesta pridáme nasekané orechy a čokoládu a premiešame.
  6. Cesto necháme pred tvarovaním cookies aspoň 10 minút odstáť.
  7. Plech vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžičky alebo naberačkou na zmrzlinu porciujeme na plech. Ručne vytvarujeme guličky, ktoré rukou alebo pohárom jemne zatlačíme, aby vznikol tvar cookiesky.
  8. Na vrch každej cookies môžeme dať ešte kocku čokolády s orieškom a pečieme v rúre vyhriatej na 175 C približne 10 minút.
  9. Vegánske brownie cookies necháme mierne vychladnúť a podávame.

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:

„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.skVarenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“

Vhodné produktové kategórie