Šošovica a fazuľa
Prečo by ste mali jesť viac šošovice
Prečo sú šošovica a fazuľa superfood? Ako strukovina sú nielen relatívne ľahké na prípravu a trávenie, ale obsahujú aj veľké množstvo rastlinných bielkovín, ako aj vitamínov a minerálov. Kaloricky sú takisto ľahké, čo z nich robí skvelú potravinu pre tých, ktorí si strážia svoju líniu alebo jednoducho nechcú zaťažovať trávenie. Za bio kvalitu a regionálny pôvod produktov našej šošovice sa zase zasadí značka dmBio.
Bohaté na vitamíny
Vďaka svojmu vysokému obsahu uhľohydrátov je šošovica aj fazuľa veľmi sýta. Na 100g obsahujú 300 kalórií a len približne 2g tuku. Patria zároveň medzi strukoviny s najvyšším podielom bielkovín a v kombinácii s ryžou alebo obilninami telu dodajú všetky dôležité aminokyseliny. To z nich robí skvelú náhradu mäsových produktov - čo už všetci vegetariáni a vegáni dobre vedia.
Môžete nimi mäso skúsiť raz za čas nahradiť aj v prípade, že ho bežne jete. Naviac sú skvelým zdrojom dôležitých vitamínov. Šošovica obsahuje najmä viaceré B vitamíny, ale aj vitamín A, E, niacín a kyselinu listovú. Minerály sú v nej zastúpené napríklad železom, horčíkom, kalciom, mangánom, selénom a zinkom. Fazuľa zase obsahuje taktiež železo, vápnik, draslík, ako aj vitamín C a vitamín B.
Šošovica a fazuľa sú potraviny, ktoré vás zasýtia nadlho
Síce nemajú veľa kalórií, zato majú viac než dosť vlákniny - vďaka čomu sa môžu pochvaliť nízkym glykemickým indexom. Znamená to, že cukor v krvi sa po ich strávení zvyšuje len pomaly a postupne, čím spotrebuje nižšie množstvo inzulínu. Vďaka tomu je cukor v krvi lepšie regulovaný. Po zjedení ostanete dlho sýti a nebudete musieť už o pár hodín siahnuť po nejakej maškrte alebo snacku.
Okrem toho obsahuje šošovica a fazuľa aj tzv. sekundárne rastlinné látky, ktoré sa väčšinou nachádzajú v šupke ovocia a zeleniny. Majú antioxidačné účinky a môžu napomáhať pri regulácii krvného tlaku, čo je dôležité pre zdravý stav vašej srdcovo-cievnej sústavy. Vitamíny B, magnézium a antioxidanty majú taktiež nielen pozitívny vplyv na srdcovo-cievnu sústavu, ale môžu pomôcť aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
Ako správne pripraviť šošovicu a fazuľu
Na rozdiel od iných strukovín nemusíte šošovicu pred varením namočiť do vody. Jej príprava je rýchla a jednoduchá:
- pred varením ju treba poriadne umyť vodou
- podľa druhu šošovice sa čas varenia pohybuje medzi 20-25 minútami
- okoreniť a ochutiť by ste šošovicu mali až po zmäknutí a uvarení
Či už si idete pripraviť červenú, zelenú alebo žltú šošovicu, dá sa to hneď na niekoľko spôsobov. Chutné karí, polievka, šalát či prívarok, alebo ako prísada do vegetariánskej bolonskej omáčky.
Naopak pri fazuli je treba ju pred prípravou namáčať do vody - a to aj na 8 hodín. (Ideálne cez noc.) Je to nielen preto, aby sa fazuľa uvarila rýchlejšie a rovnomernejšie, ale aj preto, aby sa zbavila škrobov, ktoré môžu spôsobovať nepríjemnosti s trávením. Ak však nestíhate fazuľu namáčať, zvoľte aspoň metódu pomalého varenia, ktorá môže trvať až 3-6 hodín. Ideálne v tlakovom hrnci.
Svojej kreativite pri receptoch neklaďte medze a prísady si objednajte pohodlne online na našom e-shope.