Obilniny
Obilniny - rôznorodý základ každej kuchyne
Bez obilniny vo forme múky, z ktorej sa pripravuje pečivo a rôzne cestá, si dnes už nevieme predstaviť žiadnu špajzu. Obilniny celosvetovo predstavujú univerzálnu základnú potravinu, ktorú si každá kultúra prispôsobuje svojim chutiam a trendom. No ich využitie siaha ďalej než na pečenie chleba. Aj bežné jedlá totiž viete oživiť vďaka jačmeňu, ovosu, či pšenici, napríklad tak, že nimi vystriedate zaužívané prílohy ako cestoviny alebo zemiaky. V dm nájdete rôzne obilniny vždy 100% bio - napríklad od značiek dmBio alebo Mivolis.
Obilniny na sto spôsobov
Je ich toľko, až človek ľahko stratí prehľad. Aby toho nebolo málo, občas medzi ne zarátavame aj potraviny, ktoré obilninami z botanického hľadiska nie sú (napríklad pseudoobilniny ako pohánka či quinoa). Takže pri ktorých si môžete byť naozaj istí? V prvom rade sú to:
- pšenica
- raž
- špalda
- jačmeň
- ovos
- proso
- kukurica
- ryža
- triticale (hybrid z pšenice a raže)
Ktorá obilnina je pre vás tá pravá?
Celosvetovo je známych až približne 12.000 druhov obilnín! Každá z nich sa môže pochváliť zaujímavými kvalitami, o ktorých ste možno nevedeli. Tak napríklad:
- Pšenica je ideálna na prípravu pečiva a koláčov, no dá sa spracovať aj vo forme bulguru, kuskusu, či krupice. Postará sa vám o rozmanitý jedálniček a takisto aj o zdravie - obsahuje totiž vitamín B1 a horčík.
- Ovos je plný minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Viete si s ním pripraviť chutné raňajky a tie vám za odmenu môžu zlepšiť trávenie a upokojiť žalúdočnú a črevnú sliznicu. Nazýva sa aj “brainfood”, alebo jedlo pre mozog, pretože práve na tento orgán a jeho funkcie vie mať pozitívny vplyv. A aby toho nebolo málo, jeho primeraná konzumácia dokáže znížiť cholesterol.
- Raž sa môže pochváliť skvelou kombináciou vlastností. Na jednej strane je veľmi výživná a na druhej obsahuje veľmi málo tuku a je bohatá na vlákninu. Tá prospieva tráveniu.
- Ak nemôžete jesť lepok, môžete siahnuť napríklad po prose, pohánke, či kukurici. Predstavujú skvelú bezlepkovú alternatívu a je len na vás, čo chutné si z nich pripravíte - možností je mnoho.
Viete, aká zdravá je pohánka?
Aj keď pohánka nie je vyslovene obilnina, keďže má podobné vlastnosti a spôsoby prípravy, prečo nespomenúť jej mnohé benefity? Je nielen bezlepková, ale obzvlášť bohatá na bielkoviny, minerály, vitamíny a vlákninu. V kuchyni vás očarí svojou jemnou orechovou príchuťou, čo z nej robí skvelú ingredienciu do pikantných jedál, ale môžte si ju dať aj namiesto müsli či ovsených vločiek. Zo zdravotného hľadiska slúži pohánka aj ako antioxidant, no popri tom vie pomôcť aj pri problémoch so spánkom či pri vysokom tlaku.
Už viete, ktorá obilnina je pre vás tá pravá? Tak teraz si ju môžete kúpiť v našom e-shope a nechať pohodlne doviesť až k vám domov!