Ryža
Ryža ako príloha i hlavné jedlo
Ryža je obilninou, ktorá pôvodne pochádza z Číny a je tak neoddeliteľnou súčasťou rôznych ázijských jedál. Svoje miesto si však našla i v slovenskej kuchyni. Jej príprava je rýchla a jednoduchá a pochutí si na nej celá rodina. Vyskúšajte napríklad pravé talianske rizoto zo špeciálnej ryže. Deti si zase určite zamilujú ryžovú kašu ochutenú ovocím a kakaom. V dm e-shope nájdete bohatú ponuku ryže i v 100% bio kvalite napríklad od značky dmBio. Zaraďte do svojho jedálnička túto všestrannú surovinu či už ako prílohu alebo hlavné jedlo a nakúpte u nás online z pohodlia domova!
Rýchlo, chutne a jednoducho
Potrebujete rýchlo vykúzliť chutné jedlo či prílohu, no cestovinami ste už prejedení? Uvarte ryžu! Stačí ju prepláchnuť, zaliať vodou, osoliť a nechať chvíľu povariť. V dm e-shope nájdete hneď niekoľko druhov ryže, ktoré sa líšia nielen svojou chuťou, ale aj veľkosťou zrniečok či konzistenciou po uvarení.
Veľmi obľúbenou je napríklad celozrnná ryža, ktorá obsahuje obzvlášť veľké množstvo cenných látok. Tiež nemáte radi, keď sa ryža po uvarení lepí? Vyskúšajte basmati ryžu. Po uvarení ju môžete servírovať ako prílohu k mäsu alebo do nej jednoducho môžete pridať opražené tofu a zeleninu. Za pár minút tak vykúzlite teplý pokrm, na ktorom si pochutí každý člen rodiny.
dm tip: Ryža sa skvele hodí i na pečenie alebo prípravu dezertov. Prekvapte svoju rodinu či priateľov napríklad ryžovým nákypom s marhuľami alebo japonskými koláčikmi mochi.
Objavte s nami rozmanitosť ryže a jej druhy
Hoci biela ryža patrí v našich končinách medzi najznámejší a najrozšírenejší druh tejto obľúbenej obilniny, v obchodoch nájdeme mnoho druhov ryže - žltú, hnedú, čiernu, zmesi a ďalšie. Ryžu okrem toho delíme podľa veľkosti zŕn do 3 základných kategórií:
- krátkozrnná a oválna
- strednozrnná
- dlhozrnná
Veľkosť zŕn však nie je jediným dôležitým kritériom. V závislosti od odrody a zeme pôvodu obsahujú rôzne druhy ryže aj rôzne živiny, majú odlišnú konzistenciu a tiež špecifickú chuť. Na prípravu španielskej paelly sa hodí iný druh ako na japonské sushi či talianske rizoto.
Samotný spôsob varenia ryže takisto výrazne ovplyvňuje jej chuť - môžete ju uvariť vo vriacej vode, podusiť alebo posmažiť na panvici. Hotové jedlo potom už len stačí dochutiť podľa chuti koreninami alebo vhodnou omáčkou. Objavte v dm e-shope našu ponuku ryže a vyberte si tú, ktorá najviac vyhovuje vašim chuťovým pohárikom.