Francúzske zemiaky alebo Dobrodružstvo bez mäsa
Od Karotka
22.1.2024
Dĺžka prípravy: 55 min.
Čas varenia/pečenia: 55 min.
Pre deti a rodinu
•
Hlavné jedlo
•
Vegánske
•
Francúzska kuchyňa
•
Vegetariánska kuchyňa
Prísady
6 väčších zemiakov
1 tofu zn. dmBio
130 g vegan klobásky zo seitanu zn. dmBio
2 cibule
250 ml rastlinnej ovsenej smotany zn. dmBio
2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
1/4 čajovej lyžičky soli, štipka korenia
vegánska posýpka z kešu zn. dmBio
olivový olej zn. dmBio
zapekacia misa vo veľkosti
Príprava
Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu tiež zbavíme šupky a nakrájame na kolieska. Tofu nakrájame na pásiky, vegánsku klobásu na kolieska a na jednej panvici ich z každej strany opečieme na olivovom oleji do zlatista.
Dno zapekacej jemne potrieme olivovým olejom a navrstvíme prvú vrstvu zemiakov, ktoré jemne osolíme a prikryjeme vrstvou cibule, tofu a klobásky.
Uložíme ďalšiu vrstvu zemiakov a takto pokračujeme, až kým sa nám neminú všetky ingrediencie.
V miske zmiešame rastlinnú smotanu so soľou, korením a kukuričným škrobom a zmesou zalejeme zemiaky. Zapekaciu misku prikryjeme alobalom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 45 minút. Potom zemiaky odkryjeme a dopekáme ešte ďalších 10 minút.
Upečené zemiaky vyberieme z rúry a posypeme vegánskou posýpkou. Podávame s kyslou uhorkou alebo sterilizovanou cviklou.
Vyštartujte do Veganuára!
Vyskúšajte klasiku, ktorú určite poznáte. Tie dve slová – francúzske zemiaky – fungujú ako zaklínadlo. Majú moc vyvolať úsmev na tvári a ak vieme, že sú doma na menu dňa, hneď sa z práce viac ponáhľame.
Aj keď “francuzáky” každá rodina robí po svojom, všetci sa držia základu, od ktorého sa odrazila aj blogerka Karotka. Tým základom sú zapečené zemiaky, cibuľa a smotana. Táto trojica skrátka funguje a núti človeka vracať sa k pekáču s vidličkou v ruke a vychutnávať si najmä chrumkavé okraje. Karotka tentokrát pripravila verziu francúzskych zemiakov, v ktorej tradičná údenina a slanina ustúpila chutnému tofu a vegánskej klobáske zo seitanu z dielne dmBio. Namiesto klasickej smotany použila rastlinnú ovsenú a výsledok bol skvelý.
Francúzske zemiaky sú fantastický vynález. Dovoľujú spojiť osvedčené s novým a experimentovať. Tak ako v nich krásne vynikli zdravé vegan produkty zn. dmBio, zasvieti čokoľvek, na čo máte práve chuť. Experimentujte. Úvod roka je na to ako stvorený. Vetvička rozmarínu? Štipka muškátového orieška? Remoska po babičke zabudnutá v komore? Veľmi odporúčame. Navrstvite francúzske zemiaky do nej a výsledná chuť je nenapodobiteľná.
Skúšajte a neváhajte si uchmatnúť z každého receptu to, čo vám vyhovuje. Využite tiež to, čo máte v chladničke a nakoniec si spomeňte na svoje plány do zdravšieho nového roka. Vaše januárové vegan dobrodružstvo sa môže začať a koľko bude trvať, je len na vás. Dobrú chuť!
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
"Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť."




