Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Šošovicový koláč s cuketou

Hlavné jedlo

Koláče

Rýchlo a jednoducho

Bez laktózy

Vegetariánske

Prísady

  • 100 g červenej šošovice zn. dmBio

  • 100 g horskej šošovice zn. dmBio

  • 250 g ovseného koncentrátu Pro Climate zn. dmBio

  • 2 PL ovsenej celozrnnej bezgluténovej múky zn. dmBio

  • 80 g vegánskej posýpky na cestoviny Pasta Toping zn. dmBio

  • 50 g lúpaných tekvicových jadierok zn. dmBio

  • 1 ČL talianskych byliniek zn. dmBio

  • 1/2 ČL bylinkovej morskej soli zn. dmBio

  • 1 PL extra panenského olivového oleja zn. dmBio

  • 700 g cukety

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 vajce

  • soľ

  • čierne korenie

Príprava

  1. krok

    Obidva druhy šošovice prepláchneme a dáme variť zvlášť. K červenej šošovici pridáme ½ ČL soli a 250 ml vody a varíme 10 minút. K horskej šošovici pridáme ½ ČL soli a 300 ml vody a varíme 30 minút.

    varenie šošovice
  2. krok

    Nakrájame cuketu na tenké plátky.

    nakrájaná cuketa
  3. krok

    Do misky dáme ovsený koncentrát s cesnakom, vajíčkom, pridáme ½ ČL soli, 1 ČL byliniek a 2 PL múky.

  4. krok

    Všetky suroviny dobre premiešame s metličkou.

    miešanie surovín
  5. krok

    Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom a začneme ukladať vrstvy. Vložíme cuketové plátky, ktoré posypeme bylinkovou soľou.

    cuketové plátky posypeme soľou
  6. krok

    Rovnomerne nanesieme červenú šošovicu a na ňu vrstvu hnedej šošovice.

    pridáme červenú šošovicu
  7. krok

    Šošovicu a posypeme vegánskou posýpkou.

    šošovicu posypeme vegánskou posýpkou
  8. krok

    Navrch rozložíme ďalšiu vrstvu cuketových plátkov a posypeme ich bylinkovou soľou.

    posypeme bylinkovou soľou
  9. krok

    Koláč zalejeme tekutou zmesou a posypeme vegánskou posýpkou.

  10. krok

    Pečieme na 180 stupňov 45 minút. V polovici pečenia pridáme tekvicové semienka.

    pridáme tekvicové semiačka

Video k receptu

Mgr. Zuzana Líšková, výživová poradkyňa

Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková

Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét,  krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.