Šošovicový koláč s cuketou
15.1.2024
Hlavné jedlo
•
Koláče
•
Rýchlo a jednoducho
•
Bez laktózy
•
Vegetariánske
Prísady
100 g červenej šošovice zn. dmBio
100 g horskej šošovice zn. dmBio
250 g ovseného koncentrátu Pro Climate zn. dmBio
2 PL ovsenej celozrnnej bezgluténovej múky zn. dmBio
80 g vegánskej posýpky na cestoviny Pasta Toping zn. dmBio
50 g lúpaných tekvicových jadierok zn. dmBio
1 ČL talianskych byliniek zn. dmBio
1/2 ČL bylinkovej morskej soli zn. dmBio
1 PL extra panenského olivového oleja zn. dmBio
700 g cukety
1 strúčik cesnaku
1 vajce
soľ
čierne korenie
Príprava
krok
Obidva druhy šošovice prepláchneme a dáme variť zvlášť. K červenej šošovici pridáme ½ ČL soli a 250 ml vody a varíme 10 minút. K horskej šošovici pridáme ½ ČL soli a 300 ml vody a varíme 30 minút.
krok
Nakrájame cuketu na tenké plátky.
krok
Do misky dáme ovsený koncentrát s cesnakom, vajíčkom, pridáme ½ ČL soli, 1 ČL byliniek a 2 PL múky.
krok
Všetky suroviny dobre premiešame s metličkou.
krok
Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom a začneme ukladať vrstvy. Vložíme cuketové plátky, ktoré posypeme bylinkovou soľou.
krok
Rovnomerne nanesieme červenú šošovicu a na ňu vrstvu hnedej šošovice.
krok
Šošovicu a posypeme vegánskou posýpkou.
krok
Navrch rozložíme ďalšiu vrstvu cuketových plátkov a posypeme ich bylinkovou soľou.
krok
Koláč zalejeme tekutou zmesou a posypeme vegánskou posýpkou.
krok
Pečieme na 180 stupňov 45 minút. V polovici pečenia pridáme tekvicové semienka.
Video k receptu
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.