Soľ a korenie
Soľ a korenie - nevyhnutnosť v každej kuchyni
Soľ a korenie sú základnými dochucovadlami, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole a v žiadnej kuchyni. Používajú sa najmä pri varení, ale aj dochucovaní hotových jedál. Štipku soli však nájdete aj v receptoch na múčniky, dezerty, buchty a iné sladké dobroty. Slané kryštáliky soli sú veľmi obľúbené aj vďaka svojim blahodarným účinkom na zdravie v podobe rôznych kozmetických výrobkov.
Soľ a korenie sú nerozlučnou dvojkou, ktorú používame tak často, že majú oproti iným dochucovadlám aj vlastné slovesá - osoliť a okoreniť. Nájdeme ich dokonca i v mnohých metaforických vyjadreniach ako napríklad: „Nemastná, neslaná.” alebo „Potrebuje to ako soľ”.
Objavte rozmanitosť druhov soli
Aj vy ešte stále veríte mýtu, že soľ môže byť len biela a nezdravá? Objavte na mojadm.sk pestrú ponuku rôznych druhov soli - spoznajte nové chute a experimentujte s nimi!
Aké druhy soli teda poznáme?
- Kamenná alebo kuchynská - je asi najbežnejším a najpoužívanejším druhom soli v našich končinách. Pri jej spracovaní dochádza k strate dôležitých minerálnych látok a okrem toho je aj chemicky čistená. Jej nadmerná konzumácia môže viesť dokonca až k zdravotným problémom.
- Morská - získava sa procesom odparovania morskej vody a nestráca tak minerály ani prirodzený obsah jódu.
- Himalájska - je známa najmä svojím charakteristickým ružovým alebo červeným sfarbením. Vďaka svojmu pôvodu z úpätia himalájskych hôr a následnému šetrnému spracovaniu je bohatá na minerály i stopové prvky.
- Bylinná - obsahuje prímesy rôznych bylín. Pri varení tak už nemusíte pridávať žiadne ďalšie koreniny. Jedlu navyše dodá prímenú arómu.
- Čierna - je pôvodom z Indie a vyznačuje sa veľmi špecifickou chuťou a arómou. Príčinou jej zvláštneho sfarbenia je aktívne uhlie, ktoré podporuje trávenie.
Tradičné i netradičné chute a farby korenia
Na svete existuje viac než 1600 druhov korenia. V slovenskej kuchyni sa však asi najčastejšie používa čierne korenie. Tento druh pochádza z Indie a práve vďaka svojej výraznej chuti ho obľubujú ľudia na celom svete. Ďalšími známymi druhmi korenia sú biele, zelené, ružové alebo tiež pálivé kajenské korenie.
Nelíšia sa však len svojou farbou, ale aj chuťou. Čierne korenie je napríklad skvelé do gulášu, no na dochutenie rýb či smotanových omáčok sa viac hodí biele korenie.
Na mojadm.sk nájdete širokú ponuku rôznych druhov soli, korenia a iných korenín na ozvláštnenie vašich obľúbených jedál. Je pre vás pri výbere prvoradá kvalita? Vyskúšajte potraviny v 100% bio kvalite od našej značky dmBio.