Vegánska strava: áno alebo nie?
Čo so sebou prináša vegánska strava a na čo by si mali dať vegáni pozor? Prečítajte si náš článok a objavte skvelé tipy na vegánske recepty!

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
8.2.2024

Vegáni nekonzumujú živočíšne produkty. Ak sa nimi chcete stať, príklady či priaznivcov takéhoto druhu stravovania určite nebudete hľadať dlho. Stále viac a viac ľudí v našom okolí sa rozhodlo vzdať sa mäsa a živočíšnych produktov. Zatiaľ čo je živočíšny pôvod pri mäse, rybách, mliečnych výrobkoch či vajciach úplne zrejmý, pri mnohých iných potravinách je pôvod niekedy nejasný a mätúci.
Prečo vyskúšať vegánsku stravu?
Základnou myšlienkou a zámerom pri vegánskom spôsobe života je nielen pomáhať zvieratám, ale aj dávať svojmu telu len to najlepšie. Vegáni často kladú dôraz predovšetkým na pozitívne dôsledky ich stravovacích návykov.
Štúdie, ktoré skúmali ľudí vyznávajúcich vegánsky spôsob života, preukázali, že väčšina z nich je badateľne zdravšia ako zvyšok populácie. Výskumy tiež ukázali pozitívne účinky vegánskej stravy na hmotnosť človeka, činnosť obličiek, krvný tlak, cievy a hladinu cholesterolu. Uvedené súvisí hlavne s tým, že vegáni skonzumujú menšie množstvo nasýtených mastných kyselín a cholesterolu ako ľudia, ktorí sa živočíšnym produktom nevyhýbajú. Okrem diametrálne odlišnej stravy vegáni obvykle vyznávajú aj zdravší životný štýl, pravidelne športujú, hýbu sa a viac o seba dbajú.
Z akých dôvodov teda ľudia najčastejšie prechádzajú na vegánsku stravu?
- z etických dôvodov - nepodporovať utrpenie zvierat v mäsovom a mliekarenskom priemysle,
 - zo zdravotných dôvodov,
 - z ekologických dôvodov - vďaka vegánskej strave môžeme znížiť náš dopad na životné prostredie.
 
Na čo by si mali dať vegáni pozor
Rovnako ako aj pri iných typoch stravovania, aj vegáni musia dbať na vyvážené zloženie potravín. Práve oni by mal dbať na to, aby prijímali niektoré výživné látky v naozaj postačujúcich množstvách. Kľúčovú rolu pritom hrajú správne zdroje bielkovín. O primerané zásobovanie sa postará kombinácia rastlín bohatých na proteíny, ako napríklad strukoviny, sója a tofu, obilniny, zemiaky, orechy a semená.
Hlavne športovci potrebujú vo svojom jedálničku potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Radia sa sem hlavne celozrnné obilniny a tiež ovocie a zelenina. Vegánska strava s vysokým podielom uhľohydrátov, proteínov, minerálov a vitamínov je preto – aj keď mnohí predpokladajú opak - optimálna aj pre vrcholových športovcov. Dokonalým príkladom je rakúska extrémna horolezkyňa Gerlinde Kaltenbrunnerová.
Rozhodujúca je vždy vyvážená strava! Vegáni by mali byť ostražití hlavne pri príjme vitamínu B12. Ten sa nachádza v rôznych koncentráciách vo všetkých živočíšnych potravinách, no v rastlinnej strave nie je obsiahnutý takmer vôbec. Odborníci preto odporúčajú vyšetrením krvného obrazu pravidelne jeho hodnotu sledovať a v prípade nedostatku ho dopĺňať.
Koniec zoznamu
To je predsa vhodné pre vegánov – alebo?
Či je tá ktorá potravina vhodnou súčasťou vegánskej stravy nám obvykle prezradí jej zloženie. No aj tu môžeme naraziť na určité úskalia. Niektoré zložky, ako napríklad mastné kyseliny alebo kyselina mliečna, môžu byť totiž rastlinného ako aj živočíšneho pôvodu. Detailná špecifikácia sa pri zložení produktu uvádzať nevyžaduje. Takisto zjavne nevegánske zložky sú často označované názvami, ktoré nie sú všeobecne známe, a tým pádom pôsobia mätúco. Napríklad:
- albumín, namiesto proteínu z vaječného bielka,
 - lanolín namiesto vosku z ovčej vlny.
 
Chaos v pomenovaní niektorých zložiek sťažuje vegánom nakupovanie. Ingrediencie živočíšneho pôvodu sú často skryté v potravinách, kde by to človek naozaj nečakal. Málokomu by napríklad napadlo skontrolovať etiketu na ovocnom džúse, či náhodou neobsahuje nejakú živočíšnu zložku:
- A pritom mnoho ovocných džúsov, ale aj vín a pív obsahuje živočíšnu želatínu či vyzinu (druh kolagénu získaný zo sušených plynových mechúrov rýb), ktoré sa vo výrobkoch používajú za účelom čírenia.
 - Pekárenské výrobky zasa môžu obsahovať aminokyselinu L-cysteín (E920), ktorá sa používa ako kypriaci prípravok pri spracovaní múky a pri pečení. Táto sa získava z vtáčieho peria alebo z prasacích štetín.
 
Živočíšny pôvod sa často skrýva aj za arómami a Éčkami:
- E 120 je skratka pre farbivo karmín, ktorý sa získava z tiel hmyzu,
 - E 1105 alebo lysozom sa používa ako konzervant a získava sa z vaječných bielkov alebo geneticky modifikovaných organizmov.
 
Rovnako problematické je aj to, že živočíšne zložky sa nie vždy objavia len vo finálnom produkte. Niekedy sa používajú len vo výrobnom procese, čo je ale pri vegánskej strave taktiež nežiaduce.
Pozor na vegánske označenia
V dm sme pri vegánskych označeniach za úplnú transparentnosť. Vďaka etiketám rozpoznáte vegánske produkty na prvý pohľad, takže nemusíte strácať čas s detailným študovaním zloženia produktov. V dnešnej dobe už nie je problém nájsť alternatívy mnohých potravín a prejsť na vegánsku stravu - od chleba cez nátierky až po sladkosti. Vyskúšajte napríklad obľúbenú dm značku dmBio, ktorá prináša produkty výhradne z biologického poľnohospodárstva.
Nahliadnite do našej online ponuky zdravej výživy a objavte široký sortiment vegánskej stravy. Nakúpte pohodlne online a my vám vašu objednávku doručíme priamo domov!
Recepty
Aj vegánska kuchyňa môže byť kreatívna!
Vyberte si z našej ponuky chutných a zároveň zdravých receptov. Pripravili sme pre vás obľúbené jedlá vo vegánskej alternatíve, ale aj nové netradičné pochúťky. Prajeme dobrú chuť!














