Vegánska ľadová káva – dokonalé osvieženie
Počas horúcich slnečných dní po ničom netúžime viac ako po chladivom osviežení. Popíjanie ľadovej kávy na terase alebo balkóne je to pravé. S vhodnými alternatívami mlieka sa dá pripraviť aj na vegánsky spôsob.

Studené nápoje majú v letných mesiacoch hlavnú sezónu. Mnohí ľudia siahajú po ľadovej káve, aby uhasili chuť na kávu aj počas horúcich dní. Studená klasika sa zvyčajne pripravuje z kávy a mlieka. Prípadne sa podáva aj s vanilkovou zmrzlinou. A práve v tom spočíva problém pre vegánov alebo ľudí, ktorí sa radi stravujú vegánsky: v kaviarňach alebo reštauráciách ponúkajú často len ľadovú kávu z mliečnych výrobkov.
Oplatí sa však vziať celú vec do vlastných rúk. Vďaka len niekoľkým prísadám a alternatívam mlieka, ako je napríklad ovsený nápoj, sa dá toto chladivé osvieženie pripraviť aj na vegánsky spôsob. Ak pridáte niekoľko doplnkov alebo toppingov, nápoj získa na chuti.
Prísady:
- vychladená káva
- ovsený nápoj/ovsený nápoj s vanilkou/mandľové mlieko
- javorový sirup
- škorica (ako topping alebo priamo do kávy)
Voliteľné ingrediencie a toppingy: vanilkový extrakt, čokoláda na strúhanie, kúsky kakaových bôbov
A takýto je postup:
Vopred si uvarte kávu a nechajte ju vychladnúť. Časť vychladnutej kávy a časť ovseného nápoja naplňte do formičiek na kocky ľadu a vložte do mrazničky. Takto zostane ľadová káva dlho studená bez toho, aby ju roztopené kocky ľadu zriedili.
Na prípravu ľadovej kávy nalejte do pohára vychladenú kávu, ovsený nápoj, javorový sirup, podľa chuti pridajte škoricu a všetko spolu dobre premiešajte. Potom pridajte kocky ľadu pripravené z kávy a ovseného nápoja a opäť intenzívne premiešajte. Ak obľubujete kávu s príchuťou, môžete na prípravu vegánskej ľadovej kávy použiť aj ovsený nápoj s vanilkou alebo mandľový nápoj.
Ak máte radi obzvlášť sladkú kávu, pridajte do zmesi ľadovej kávy vanilkový extrakt. Ako topping je mimoriadne chutná strúhaná vegánska čokoláda alebo kúsky kakaových bôbov ako posýpka navrch.
Koniec zoznamu