Strukovinové cestoviny a iné chutné alternatívy tradičných cestovín
Svet cestovín nepozná len cestoviny v najrozmanitejších tvaroch, v súčasnosti existujú aj mnohé alternatívy ku klasickým cestovinám vyrobených z múky z tvrdej pšenice. Ponúkame vám lahodný prehľad!

Cestoviny z tvrdej pšenice sú bohaté na sacharidy a preto nie sú kaloricky najľahšie. Možno ich však nahradiť low carb alternatívami, bohatými na proteíny a vlákninu. Strukovinové cestoviny ako napríklad z cíceru alebo červenej šošovice nemajú len úžasne špecifickú lahodnú chuť, no zvyčajne sa aj rýchlejšie uvaria ako ich pšeničný náprotivok a k tomu všetkému majú ešte aj nižší obsah sacharidov ako bežné cestoviny.
Strukoviny - malé proteínové bomby
Za normálnych okolností poznáme cícer vo forme pyré v chutnom hummuse alebo v curry paste a šalátoch. Medzičasom si však cícer našiel svoje miesto na tanieri aj v podobe strukovinových cestovín. dmBio fusilli z cícera, 300 g majú vysoký obsah bielkovín a sú tiež bohaté na vlákninu, železo a vápnik. Takýto „al dente hummus" pozostáva z čisto rastlinnej, bio cícerovej múky. Ďalším variantom strukovinových cestovín, ktorý boduje nielen nutričnou hodnotou, ale tiež jemnou orieškovou vôňou, sú dmBio fusilli z červenej šošovice, 300 g. Cestoviny z pomletej šošovice sa tiež pýšia vysokým obsahom bielkovín a najlepšie chutia s výraznými omáčkami, napríklad ako vegetariánske Bolognese.
Alternatíva ku pšenici - cestoviny zo špaldovej múky
Okrem strukovinových cestovín však poznáme i ďalšie skvelé alternatívy klasických cestovín. Špalda je jednou z najstarších druhov obilnín a ľudia ju konzumovali už pred viac ako 10 000 rokmi. S rozšírením ekologického poľnohospodárstva zažíva pestovanie špaldy renesanciu. Špaldová pšenica si pri pestovaní nevyžaduje žiadne umelé hnojivá a škodcov sa z veľkej časti zbavuje prirodzeným spôsobom. Špaldové zrnko je v klase obalené dvojitou plevou a preto je chránené pred negatívnymi vplyvmi životného prostredia či škodlivinami lepšie ako pšenica. Lahodné dmBio celozrnné špaldové kolienka, 500 g sú vyrobené z čerstvo namletej celozrnnej špaldovej múky a vďaka ich zaoblenému tvaru sa do nich ideálne vpije každá omáčka. Tí z vás, ktorí si radi vyšperkujú svoje obľúbené špagety aglio e olio, môžu pokojne siahnuť po špaldovo-špagetovom variante v podobe dmBio špaldových špagiet, 500 g.
Intolerancia lepku? Žiaden problém!
Dokonalou alternatívou k bežným cestovinám sú dmBio bezgluténové cestoviny Fusilli, 400 g. Sú úžasnou a chutnou alternatívou pre všetkých tých, ktorí trpia zápalovým ochorením čriev - celiakiou. Cestoviny v tvare špirál sa vyrábajú z ryže a kukurice a chutia neporovnateľne jemnejšie. Mimochodom - lepok neobsahujú ani strukovinové cestoviny a preto sú ideálnou alternatívou pre ľudí, ktorí pri trávení obilnej bielkoviny reagujú silnými bolesťami brucha.
Rozhodli ste sa vyskúšať strukovinové cestoviny či inú alternatívu klasiky? Nakúpiť ich môžete už dnes - pozrite si našu ponuku cestovín, vyberte svojho favorita a zásielku vám doručíme už v priebehu niekoľkých dní!
Produkty k článku
Koniec zoznamu