Ako si vybrať zdravý cukor?
Dobrá správa pre všetky maškrtné jazýčky: zrieknuť sa bieleho cukru neznamená automaticky vzdať sa sladkého. Okrem bežného cukru nájdete v súčasnosti na trhu aj viacero foriem zdravého cukru, napríklad aj od obľúbenej dm značky dmBio.

dm drogerie markt
Čas načítania 7 min.
•
4.8.2023

Predstavíme vám nasledujúce alternatívy:
Sypké sladidlá
Brezový cukor
Prvým zo zoznamu zdravých cukrov je brezový cukor, ktorý sa vyrába z brezovej kôry. Cukor z dreva (xylóza) sa potom spracuje na xylitol. Cukrovú náhradu je možné získať aj z kukuričných klasov a iných rastlín. Sladkosť a vzhľad brezového a bežného cukru sa takmer nelíšia. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že brezový cukor má asi iba polovicu kalórií ako tradičný variant a je vhodný pre tehotné ženy, ktoré trpia tehotenskou cukrovkou. Okrem toho je aj lepší pre zuby, keďže neprispieva k tvorbe zubného kazu. Preto sa xylitol nachádza napríklad aj v žuvačkách alebo zubných pastách. Brezový cukor má chuť ako bežný cukor, a preto ho môže v receptoch nahradiť 1:1. Môže sa použiť na sladenie nápojov, na pečenie a do müsli.
Pozor: Výnimkou je použitie v kysnutom ceste, pretože s použitím brezového cukru cesto nevykysne.
Cukor z kokosových kvetov
Cukor z kokosových kvetov sa získava z nektáru púčika kvetu kokosovej palmy. Nektár sa varí alebo spracúva vo vákuovom parnom hrnci pri nízkej teplote. Tým vznikajú kryštáliky cukru. Zvláštnosťou tejto sladkej alternatívy je nízka glykemická hodnota, vďaka ktorej je cukor z kokosových kvetov vhodný aj pre diabetikov. Je považovaný za výživný a zdravý cukor, pretože obsahuje draslík, meď, horčík, zinok, železo, bór a síru. Ďalšou výhodou cukru z kokosového kvetu je, že sa môže použiť ako bežný cukor v pomere 1:1. Obtiažne prepočty pri pečení tak nie sú potrebné. A chuť? Nechutí ako kokos, ako by ste očakávali, ale má jedinečnú chuť pripomínajúcu karamel.
Tip: Cukor z kokosových kvetov je súčasťou ázijskej kuchyne. Vyskúšajte ho pri varení thajských alebo indonézskych jedál.
Trstinový cukor
Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, ktorá sa najskôr varí, potom usuší a následne pomelie. Trstinový cukor má nezameniteľnú karamelovú príchuť. Na rozdiel od konvenčného cukru nie je rafinovaný, zachováva si organizmu prospešné zložky, a preto je pokladaný za zdravšiu verziu bieleho cukru. Pokiaľ ide o sladkosť, trstinový cukor nie je tak sladký ako bežný cukor. Vďaka karamelovej chuti sa hodí do mliečnej ryže, kávy a na pečenie.
Tip: Pridajte do vášho letného osviežujúce nápoja trochu zdravého cukru. Do vody s ľadom vyžmýkajte šťavu z citróna, pridajte čerstvú mätu a trstinový cukor.
Zdravý cukor v tekutej forme
Zahustená šťava z agávy
Ak chcete na sladenie využiť niečo iné ako sypký zdravý cukor, odporúčame vám siahnuť po zahustenej šťave z agávy. Po odobratí sa šťava prefiltruje a zohreje. Vzniknutý jednoduchý cukor sa nakoniec zahustí na sirup. Šťava z agávy pripomína na prvý pohľad med, môže však byť aj bezfarebná. Konzistencia je o čosi tekutejšia ako pri mede. Šťava má o štvrtinu menej kalórií ako cukor a je výrazne sladká. Obsahuje tiež minerály, vitamíny a druhotné bylinné látky. Zahustená šťava z agávy je vhodná pre vegánov a dá sa použiť na sladenie nápojov, dezertov a müsli.
Tip: Šťava z agávy sa môže použiť aj pri pečení. Dajte si však pozor na konzistenciu cesta a pridajte menej z inej tekutej prísady.
Javorový sirup
Ďalším sladidlom je javorový sirup získaný z javorového cukru. Po odobratí zo stromu sa šťava viackrát prevarí. Chuť javorového cukru závisí od jeho triedy: Javorový sirup triedy C sa získava z divo rastúcich javorov a vzniká špeciálnym kanadským spôsobom. Vďaka tomu má výraznú chuť a farbu. Javorový sirup triedy A má jemne sladkú chuť.
Táto typická chuť sa nehodí do každého jedla. Často sa však používa do koláčov, džemov, kokteilov, na waffle a palacinky. Javorový sirup tiež výborne chutí ako sladidlo v marinádach alebo omáčkach. Sirup sa považuje za silné sladidlo, no nemá tak vysoký obsah fruktózy ako napríklad zahustená šťava z agávy. Okrem cukru obsahuje aj železo, vápnik, draslík, fosfor a bielkoviny.
Med
Med je dvakrát taký sladký ako cukor, preto by ste to pri sladení nemali preháňať. Zložením však prírodný produkt boduje: obsahuje vitamíny B a C, vápnik, železo, horčík a draslík. Med chutí skvele na chlebe, hriankach, palacinkách a waffliach, ale používa sa hlavne na sladenie čaju, koláčov alebo šalátových dresingov. Pri pečení buďte opatrní, pretože med je sladší ako cukor a obsahuje vodu.
Med z manuky môžeme zaradiť medzi formy zdravého cukru. Maori, pôvodní obyvatelia Nového Zélandu, považujú vo svojej krajine manuku za prírodný liek. Používajú ho na dezinfekciu rán a zápalov, ako aj pri prechladnutí a iných infekciách. Na rozdiel od iných druhov obsahuje Manuka metylglyoxal, ktorý má antibakteriálny účinok. Tento med sa vďaka svojej jedinečnej aróme často používa aj ako nátierka, do müsli alebo smoothie. Má výraznú chuť.
Tip: Dajte si lyžičku medu na zmiernenie bolesti hrdla. Med má protizápalový účinok a v kombinácii s citrónom, cibuľou alebo zázvorom je hlavným pomocníkom pri domácej liečbe.
Sirup z kokosového kvetu
Sirup z kokosového kvetu je vegánskou alternatívou k medu a konvenčným sladidlám. Rovnako ako cukor z kokosového kvetu, nechutí ako kokos, ale má mierne karamelovú chuť. Sladiaca sila je o niečo menšia ako pri bežnom cukre, pretože má nižší glykemický index. Sirup z kokosového kvetu je zvlášť vhodný na sladenie tekutých nápojov alebo smoothie, pretože sa rozpustí rýchlejšie ako normálny cukor z kokosového kvetu.
Tip na raňajky: Oslaďte si biely jogurt zdravým cukrom z kokosového kvetu a pridajte čerstvé alebo sušené ovocie.
Ryžový sirup
Ryžový sirup je populárne sladidlo z Japonska vyrobené z vysokokvalitného druhu ryže. Textúra a farba pripomínajú med. Ryžový sirup má mierne karamelovú chuť a jeho sladkosť je oveľa jemnejšia ako pri bežnom sladidle. Neobsahuje fruktózu, lepok ani laktózu. Je vhodný pri histamínovej intolerancii, nízkokalorickej diéte a pre vegánov.
Datle
„Chlieb sveta“ – ako sú datle nazývané v ich domovských krajinách v Egypte, Pakistane, Saudskej Arábii a Iráne – sú tak sladké, že ich možno použiť aj ako zdravý cukor. Ak ich na noc namočíte do vody a na druhý deň rozmixujete, dostanete sladké datlové pyré. Môžete ho pridať priamo do smoothie alebo müsli či dokonca použiť na pečenie.
Bežný cukor sa dá jednoducho nahradiť zdravým cukrom, prírodným sirupom alebo medom. Vyskúšajte rôzne alternatívy a zistite, ktorá je pre vás tá najlepšia. Pozrite si našu ponuku náhrad za cukor!