7 tipov ako menej plytvať potravinami
Každý ročne vyhodí desiatky kilogramov potravín. Vyhadzuje sa najmä ovocie a zelenina, hoci by sa ešte dali použiť.

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
25.11.2024

1. Nákup si poriadne naplánujte
Plánovanie je polovica úspechu: Doprajte si chvíľku času a naplánujte si svoj týždenný nákup. Spíšte si stravovací plán a z toho vyplývajúci nákupný zoznam.
Skúste uvažovať nasledovne: Ak v pondelok spotrebujete asi iba polovicu brokolice, naplánujte si v danom týždni ešte jeden pokrm z brokolice. Vďaka nákupnému zoznamu sa zároveň vyhnete zbytočným neplánovaným nákupom. Okrem toho nikdy nechoďte nakupovať hladní.
Tip: Ak vás zaujíma, ako si upratať špajzu či policu so zásobami a neplytvať príliš potravinami, prečítajte si naše tipy, ako si robiť zásoby.
2. Skontrolujte si minimálnu dobu trvanlivosti
Neriaďte sa slepo minimálnou dobou trvanlivosti. Je to iba dátum, dokedy výrobca garantuje pri správnom skladovaní trvanlivosť potravín. To je síce správne, no produkty majú bežne dlhšiu trvanlivosť ako výrobca uvádza na obaloch. Skontrolujte preto farbu, vzhľad a vôňu potravín predtým, ako ich zbytočne vyhodíte.
Pozor ale na informácie typu „spotrebujte do“. Toto označenie nájdete na výrobkoch ľahko podliehajúcich skaze. Tieto produkty by sa po tomto dátume už nemali konzumovať.
3. Skladujte potraviny správne
Správne skladovanie je dôležité. Niektoré druhy zeleniny je najlepšie uchovávať v pivnici, niektoré vo vlhkej handričke a iné zasa na parapetovej doske. Aj niektoré druhy ovocia sa rýchlejšie kazia, ak sa skladujú spoločne.
4. Zmrazujte a zavárajte
Mnohé potraviny sú vhodné na zmrazenie – od zeleniny cez chlieb až po hotové jedlá. Do mrazničky môžu putovať dokonca aj bylinky: Zmrazte ich s troškou olivového oleja do tvaru kociek. Keď ich budete potrebovať, môžete jednu z kociek roztopiť a bylinky použiť. Budú chutiť ako čerstvo nazbierané.
dm Tip: Ľadové kocky si môžete vyrobiť aj z kúskov ovocia pridaním malého množstva vody, sú výborné na ozdobovanie štiav a kokteilov.
Keď už v mrazničke nemáte miesto, ale ešte vám zostalo nejaké ovocie, urobte z neho džem alebo kompót.
5. Varte zo zvyškov
Varenie zo zvyškov je zábavné a zmysluplné – pestré zeleninové panvice, vývary, ovocné šaláty, bohato obložené pizze a tak ďalej, a tak ďalej. S trochou kreativity zvyšky jedál rýchlo zmiznú a spotrebujú sa skôr, ako sa stanú nepoužiteľnými.
Naše tipy:
- Starý chlieb je najvhodnejší na sladké nákypy, krutóny či fašírky. Pomrvené zvyšky keksov vylepšia chuť múčnikov.
- Roztlačené ovocie sa skvele hodí do mliečnych kokteilov alebo kompótov. Prílohy uchovávajte v chladničke maximálne dva dni a obohaťte nimi niektoré nové jedlo prípadne z nich vytvorte hlavné jedlo ako napr. cestovinovú panvicu či mliečnu ryžu.
6. Pravidelne čistite chladničku
Aby sa vaša chladnička nestala živnou pôdou pre baktérie a plesne, približne raz za mesiac ju dôkladne vyčistite. Malé fliačiky odstráňte hneď, ako sa vám ich podarí vyrobiť.
Potraviny uzatvorte vzduchotesne a pokazené ovocie a zeleninu okamžite vyberte z chladničky, aby sa baktérie veselo nemnožili ďalej a nepokazili sa vám ďalšie potraviny.
7. Pri spoločnom stravovaní zje človek menej
Nezáleží na tom, či je to pred dovolenkou, pri nakupovaní len tak pre potešenie alebo preto, že menšie balenie sa nepredáva. Niekedy človek nakúpi jednoducho tak veľa, že to sám nedokáže zjesť. Riešením je o jedlo sa podeliť. Usporiadajte napríklad večierok s priateľmi alebo susedmi, na ktorom sa budú podávať jedlá pripravené z toho, čoho máte proste naviac.
Vychytávky od babky...
Čo spraviť, aby torta nevyschla
Koláče a torty po nakrájaní rýchlo obschnú na okrajoch. Pomôže plátok toastového chleba, ktorý priložíme na odkrojený koniec. Namiesto torty potom stvrdne toast, ktorý ale po vykonaní svojej dôležitej misie poputuje v kuchyni ďalej, napríklad do žemľovej knedle alebo nákypu.
Ako využiť zvyšky jedál z prázdnych pohárov
Prázdny neznamená vždy prázdny: Aj zo zdanlivo prázdnych pohárov od horčice a majonézy či čokoládového krému sa dá vykúzliť kulinárska pochúťka zo zvyškov. Nalejte trochu octu a oleja do pohára, pridajte trochu soli a korenia, potraste ním a takto vzniknutú zmes použite na dochutenie šalátu.
Takisto sa môžete pohrať s pohárom od čokoládového krému. Pridáte teplé mlieko a kakao je hotové.
Ako odšťaviť citróny bez toho, aby ste ich rozkrojili
Keď potrebujete iba trochu citrónovej šťavy, citrón nerozkrojte! Zvyšok by sa rýchlo pokazil. Vezmite si špáradlo, jednoducho ním urobte malú dierku do šupky a vytlačte toľko šťavy, koľko potrebujete. Dierku potom jednoducho prelepte lepiacou páskou a citrón skladujte ďalej v chladničke.
Produkty k článku
Koniec zoznamu