Dokonale zásobená špajza
Poznáte tú situáciu, keď pred vašimi dvermi nečakane stojí návšteva? Možno ste s tým nepočítali – a vy ako hostiteľ zasa stojíte pred prázdnymi skrinkami s otázkou: Čo im ponúknuť? Alebo využijete nedeľné popoludnie, aby ste doma upratali a zistíte: Čistiaci prostriedok je prázdny a kuchynských utierok nezostáva veľa. Pre takéto situácie by ste si mali urobiť malú zásobu potravín a každodenných pomocníkov. V tomto článku sa dozviete, ktoré produkty by ste mali mať vždy v špajzi či komore, ako ich treba uskladniť a ako môžete nákupy optimálne organizovať.

dm drogerie markt
Čas načítania 8 min.
•
16.8.2022

Tieto potraviny by ste mali mať v zásobe
Šošovica, quinoa a cícer
Strukoviny obsahujú množstvo výživných látok a majú veľmi dlhú trvanlivosť. Môžete si vybrať zo strukovín ako cícer sterilizovaný v pohári, ktorý sa dá hneď použiť, alebo vysušenými výrobkami ako šošovica, ktorú je potrebné najskôr uvariť.
Strukoviny sa dajú v jedlách použiť rôznorodo – tak nebude jedálny lístok nikdy nudný. Už ste napríklad niekedy vyrábali sami hummus alebo vyskúšali lahodnú fašírku do hamburgeru zo šošovice? Ak nie, tak tomuto jedlu nestojí nič v ceste, ak máte dobre vybavenú komoru.
Cestoviny, ryža a spol.
Ak máte v zásobe ryžu a cestoviny, rýchlo dokážete vyčarovať lahodné hlavné jedlo, ovsené vločky ponúkajú energetický štart do dňa a pomocou múky sa dajú jednoducho upiecť chlieb alebo palacinky.
A čo je najlepši: Tieto základné potraviny majú aj dlhú trvanlivosť. Dosť dobrý dôvod na to, aby ste ich mali v komore. Na zahryznutie poslúži aj knäckebrot a žemličky na upečenie doma.
Malý tip: Aby sa vám chlieb či palacinky podarili, v komore môžete mať aj sušené droždie a prášok na pečenie.
Zemiaky, zelenina a ovocie
Ďalšou všestrannou potravinou sú zemiaky, ktoré vydržia dlho uskladnené v suchu, v tme a v chlade. Aby ste to dosiahli, po nákupe vyberte zemiaky z obalu a dajte ich do drevenej debničky alebo do ľanového vrecka. Takto sa dá v komore optimálne uskladniť zelenina. Ak nemáte na zemiaky miesto, ktoré by zodpovedalo týmto požiadavkám, tak sa na nich začnú tvoriť zelené miesta a začnú klíčiť.
Dlhú trvanlivosť majú aj jablká a mrkva, ak ich skladujete v chlade a suchu. Keby ste chceli vo svojej komore skladovať aj iné druhy ovocia a zeleniny, ovocie je ľahké skladovať v konzervách a zeleninu sterilizovanú v pohároch.
Koniec zoznamu
Lahodné omáčky a polievky
Máte uskladnené cestoviny a zemiaky? Veľmi dobre. Ale nechceme si ich vychutnať suché. Ako dobre, že sa z mála uskladnených prísad dajú kedykoľvek rýchlo a jednoducho pripraviť omáčky a polievky.
Môžete napríklad vyskúšať vyčarovať omáčku z našej paradajkovej omáčky a hotových kúskov paradajok alebo našu indickú kari omáčku. Alebo niekedy vyskúšajte ľahký recept na špagety s pestom.
Malý tip: Keby ste niekedy mali chuť na niečo aromatickejšie, ponúka sa starý dobrý kurací vývar.
Hotové jedlá z konzervy
Lahodné a hotové chili sin carne – čili bez mäsa - je jedlo na dni, keď nemáme čas na prípravu náročného jedla. Presne ako hustá šošovicová polievka so zemiakmi, ktorá sa jednoducho zohriata postará o rýchly pôžitok. Alebo čo by ste povedali na rafinovanú hustú cícerovú polievku z konzervy? Prostredníctvom zopár lahôdok z pohára alebo z konzervy na sklade ste vždy pripravení, keď vás prepadne menší hlad.
Olej
A čo ešte nesmie chýbať v komore? Olej! Odporúčame jednu - dve fľaše. S touto prísadou viete nielen uvariť a zjemniť rôznorodé jedlá, ale aj vyčarovať lahodné koláče.
Koniec zoznamu
Mliečne výrobky a ich rastlinné alternatívy
Müsli, ovsená kaša - porridge - alebo lahodné kapučíno... Ak radi zjemňujete jedlo a horúce nápoje mliekom, môžete vo svojej komore bez problémov uskladňovať trvanlivé mlieko. Ako alternatíva sa tam dajú na dlhší čas uskladniť aj nechladené rastlinné nápoje.
Rybacie a mäsové konzervy
A čo mäso a ryba? Čerstvé potraviny patria do chladničky alebo sa dajú uskladniť v mrazničke. Existuje ešte jedna alternatíva: Rybacie a mäsové konzervy, ktoré sa dajú uskladniť v komore. Mäso v konzerve vydrží napríklad až dva roky, no rybacie konzervy iba desať mesiacov.
Superjedlá, pochutiny a topingy
Lahodné pochutiny ako orechy majú dlhú trvanlivosť a spríjemnia každý večer pri televízore. Aj chia semiačka alebo mleté psyllium môžu byť uskladnené dlhší čas a postarajú sa o zmenu na vašom tanieri. Takže pripraviť sa na superjedlá - pozor, štart!
Nápoje
Na čo by sme ešte mali myslieť, keď plníme komoru? Správne! Na nápoje! Každý by mal za deň vypiť 2,5 litra vody a táto potreba by sa mala dopĺňať aj inými nápojmi, napríklad džúsmi. Ak nepijete vodu z vodovodu, tak by ste mali mať v komore pri domácnosti s dvoma osobami na týždeň asi 3 debničky vody či minerálnej vody.
Ďalší pomocníci do zásoby
Existujú ešte ďalšie produkty a pomocníci, ktorí nesmú chýbať v rámci zásob. K nim patria batérie, čistiace prostriedky, jednorazové rukavice a papierové rolky do domácnosti.
Ak si robíte zásoby produktov do domácnosti ako toaletný papier, pre domácnosť s dvoma osobami stačí balenie toaletného papiera približne na 14 dní.
Ideálne podmienky v komore
Ak vám záleží na tom, aby boli vaše zásoby uskladnené v suchu a zatvorené, nemusíte mať obavy pred nečakanými návštevníkmi, ako sú myši. Toto sú ideálne podmienky v komore:
- Tma a chlad
- Stála teplota a vlhkosť
- Priebežné vetranie cez okno alebo odvetrávací systém
Organizácia komory či špajze
Tip 1: Svoje zásoby skladujte centrálne a prehľadne
Ak je to možné, svoje zásoby uskladňujte na jednom mieste. Poskytne vám to dobrý prehľad o potravinách, ktoré momentálne doma uskladňujete. Pri organizácii komory pomáhajú štítky, ktoré sa dajú umiestniť na zásuvky a skrinky a taktiež na samotné produkty.
Tip 2: Pre svoje zásoby nájdite suché a chladné miestečko
Aby ste zachovali kvalitu potravín, mali by byť chránené pred vlhkosťou a intenzívnym slnečným žiarením. Preto ich uskladňujte v chlade, v suchu a chránené pred svetlom. Najlepšie je, ak potraviny uskladňujete v pôvodnom obale.
Načaté potraviny môžete zabaliť a dlhšie uskladňovať v dózach alebo vo vreckách na patentové zatváranie.
Malý tip: Na dózu napíšte dátum minimálnej spotreby.
Tip 3: Aby ste nakupovali uvedomelejšie, spravte si nákupný zoznam
Pred nákupom si urobte plán jedál a potrebných potravín a porovnajte ho so svojimi zásobami. Potom napíšete nákupný zoznam celkom jednoducho a nakúpite presne tie potraviny, ktoré vám pre vaše jedlá ešte chýbajú.
Tip: Aby ste si poznačili produkty, ktoré budete potrebovať počas ďalšieho nákupu zásob, využite funkciu „Nákupný zoznam“ v našom e-shope.
Tip 4: Zásoby pravidelne kontrolujte
Ak budete zásoby pravidelne kontrolovať, budete mať stále o všetkom prehľad: Potraviny, ktoré sa míňajú, ktorým sa končí záruka, poškodenie obalu alebo napadnutie škodcami. K najčastejším škodcom v komore patria potravinové mole. Môžete ich priniesť v baleniach múky, müsli a ovsených vločiek.
Čo robiť, keď sa do vašej komory dostanú škodcovia? Len žiadnu paniku. Najskôr prezrite všetky potraviny a skontrolujte stopy po larvách molí a okamžite odstráňte napadnuté produkty. Vzápätí by ste mali ihneď vyprázdniť smetný kôš. Regály, skrine a zásuvky v komore by ste mali poumývať vodou s octom a mydlovým lúhom.
Okrem uskladnenia potravín vo vzduchotesných nádobách môžete predísť neželaným hosťom aj pascou na potravinové mole.
Koniec zoznamu
Načo si vlastne robiť zásoby?
Teraz, keď ste sa dozvedeli, ako správne skladovať zásoby a ktoré produkty by ste mali mať v zásobe, by sme vám chceli dať štyri dobré dôvody na to, aby ste svoje plány skutočne aj zrealizovali.
4 dobré dôvody na vytvorenie zásob
- Prostredníctvom lepšieho plánovania nákupov môžete nielen ušetríte čas, ale aj znížite výdavky za časté a menšie nákupy.
- Uskladňovanie zásob vám dáva väčší pocit istoty v nepredvídateľných situáciách a okrem toho sa stávate nezávislými od otváracieho času obchodov.
- Nakupovanie do zásoby umožňuje prostredníctvom lepšieho plánovania starostlivé zaobchádzanie so zdrojmi.
- Zásoby sa dajú rýchlo a ľahko využiť, keď príde nečakaná návšteva.