Bulgur, quinoa a iné
Quinoa a bulgur - zdravá a ľahká príloha na slano aj sladko
Obilniny bulgur a quinoa sú skvelou voľbou prílohy k hlavnému jedlu, a to hneď pre viacero dôvodov. Nielenže sú diétnejšie než bežnejšia voľba zemiakov alebo ryže, no sú zároveň aj ľahké a ľahko stráviteľné. Quinoa je dokonca vhodná aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Druhým dôvodom, prečo siahnuť po jednom z týchto univerzálnych produktov, ak vás práve netrápi otázka štíhlej línie, je rozmanitosť. Aj obyčajné mäso, či rizoto si môžete ozvláštniť tým, že klasickú ryžu alebo zemiaky vymeníte za bulgur, alebo tým, že si do miešaného šalátu prihodíte quinou. No nemusíte ich jesť len na slano. Quinoa sa dá použiť aj pri príprave kaše. Stačí prihodiť nejaké ovocie, zaliať teplou vodou alebo mliekom a ozdobiť semiačkami či sušeným ovocím a výživné raňajky sú na svete! Takže, ak vám v kuchyni dochádza inšpirácia, neváhajte siahnuť po bulgure alebo quinoi od značky dmBio.
Lepšie trávenie, rýchlejší metabolizmus
Bulgur aj quinoa sú spájané nielen so skvelými jedlami, ale aj s niekoľkými zdravotnými benefitmi, ktoré sa oplatí spomenúť. Obilniny majú celkovo vďaka vysokému podielu vlákniny pozitívny vplyv na trávenie. Vláknina však, okrem toho, aj napomáha vstrebávaniu cukrov a tukov v čreve, čím môže prispieť k správnej regulácii cukru v krvi a k správne fungujúcemu metabolizmu. Nezaťažujú vaše trávenie, neobsahujú ani veľa tukov, a preto sú bulgur aj quinoa skvelou alternatívou nielen ak sa snažíte schudnúť, ale aj ak si zo zdravotných dôvodov dávate pozor na obsah cukru v jedle. Jedenie celozrnných obilnín môže tiež prispieť k zdravému stavu vášho srdca. Podľa viacerých štúdií majú totiž ľudia, ktorí pravidelne konzumujú celozrnné obilniny, nižšie riziko srdcových ochorení - samozrejme, ak celkovo dodržujú zdravý životný štýl.
Obe obilniny sa tiež môžu pochváliť obsahom vitamínov. Napríklad:
- Vitamín B (quinoa aj bulgur) ktorý napomáha k správnemu fungovaniu metabolizmu a nervovej sústavy.
- Magnézium (quinoa), ktoré sa stará o zdravý stav našich svalov.
- Vitamín E (bulgur), ktorý sa v tele správa ako antioxidant a chráni nás pred škodlivými látkami, ktoré z neho pomáha odstraňovať.
Bulgur a quinoa ako zdroj bielkovín
Aj bulgur aj quinoa majú pridaný benefit vyššieho podielu bielkovín, a to porovnateľne so strukovinami. Sú teda ideálnym jedlom po športovom výkone. Keďže ide o čisto rastlinné výrobky bez živočíšnych prísad, sú vhodné aj pre vegetariánov a vegánov. Pre tých môže byť bulgur skvelou prísadou v „rizote”, do ktorého sa namiesto ryže primieša práve táto obilnina.
Možností aj príležitostí je veľa, tak prečo neskúsiť niečo nové? Ozvláštnite svoju kuchyňu bulgurom a quinoou z vašej dm!