Mrkva, cuketa, uhorky, paprika, paradajky a reďkovka... Vieme, ako s nimi naložiť!
dm drogerie markt
2.7.2023
Prísady
Prísady na 2 veľké zaváraninové poháre:
3 mrkvy - očistené a nakrájané na pásiky
2 papriky - zbavené jadierok a nakrájané na pásiky
1 cuketa, nakrájaná na pásiky hrúbky prsta
150 g očistenej fazule
1 cibuľa rozkrojená napoly
110 g soli
Ak chcete: Bobkový list, semená horčice, čierne korenie alebo kurkumu
Príprava
Vo veľkom hrnci priveďte do varu 2 litre vody so 100 g soli a predvarte nakrájanú zeleninu (fazuľa a mrkva 6 minút, paprika, cuketa a cibuľa 3 minúty).
Potom sceďte zeleninu, naložíte ju do sterilných pohárov a podľa chuti pridáte cesnak a koreniny.
Zalejte to vriacim nálevom z 0,5 l vínneho octu, 0,3 l vody a 10 g soli, vzduchotesne uzavrite a uskladnite na tmavom mieste.

dm drogerie markt
Čas načítania 2 min.
•
2.7.2023
Ako uchovať zeleninu čo najdlhšie
Existujú rôzne možnosti, ako uchovať čerstvú zeleninu. Či nakladaním alebo zaváraním – obe metódy konzervujú a urobia z papriky dozretej na slnku a regionálnej cukety lahodnú a zdravú pochúťku na zimné mesiace.
Leto nám nadelilo množstvo zeleniny. Ak si ju doma naložíte, nielenže uchováte chuť leta, ale poklady z vlastnej záhrady vám vydržia dlho do zimy. Prezradíme vám základné princípy nakladania zeleniny aj náš najobľúbenejší recept!
Kto pestuje vlastnú zeleninu na balkóne, na terase alebo v záhrade, ocení tieto metódy uchovávania vlastnej úrody. Skoro všetky tvrdé druhy zeleniny sú vhodné na nakladanie. Pokojne to môže byť aj pestrý mix.
Dôležité: Zelenina by mala byť pri nakladaní čo najčerstvejšia a nesmie byť poškodená. Zaváraninové poháre musia byť čisté a sterilizované povarením vo vriacej vode.
Aký je rozdiel medzi nakladaním a zaváraním?
- Nakladanie: Pri nakladaní sa očistená surová alebo ľahko predvarená zelenina nakladá zaliata nálevom na báze octu, soli alebo alkoholu do vzduchotesne zatvorených nádob. Nálev má zabrániť tomu, aby sa nevyvinuli škodlivé mikroorganizmy ako pleseň a aby sa potraviny nepokazili.
- Zaváranie: Pri zaváraní sa zohriata zelenina plní do pohárov horúca a pohár sa vzduchotesne uzavrie. Počas chladnutia sa v pohári vytvorí ochranné vákuum a tým sa zakonzervuje obsah.
Ako sa nakladá dobrá nálada
Ste zvedaví? Tak zoberte varechu! V zime je pestrá naložená letná zelenina absolútnou zárukou šťastia. Čo sa týka prísad a pridaných byliniek a korenín, prirodzene, tvorivosti sa medze nekladú.
Pri správnom uskladnení vydrží naložená zelenina niekoľko mesiacov.
Môže sa vám hodiť
Koniec zoznamu


