Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Zaváranie paradajok jednoducho a chutne

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

10.7.2023

Zaváranie paradajok jednoducho a chutne

Dĺžka prípravy: 65 min.

Čas na prípravu: 15 min.

Čas varenia/pečenia: 50 min.

Omáčky a dipy

Polievky

Vegánske

Vegetariánske

Prísady

Ingrediencie na zavárané paradajky

  • 800 g paradajok

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 3 PL paradajkového pretlaku

  • 1 ČL cukru

  • ½ ČL mletej papriky

  • trochu soli, kajenského korenia a trochu oleja na podusenie

  • čerstvé bylinky ako bazalka, oregano a tymián (môžete použiť aj sušené bylinky)

Príprava

Zavárané paradajky

  1. Krok

    Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Poduste v hrnci na oleji.

  2. Krok

    Pridajte paradajkový pretlak a všetko spolu krátko posmažte.

  3. Krok

    Pridajte umyté a nakrájané paradajky a premiešajte.

  4. Krok

    Okoreňte soľou, kajenským korením, cukrom, paprikou. Nechajte zovrieť.

  5. Krok

    Stiahnite teplotu a varte 30 minút.

  6. Krok

    Nakoniec pridajte umyté a nadrobno nakrájané bylinky.

  7. Krok

    Na záver všetko dobre rozmixujte tyčovým mixérom, aby v zmesi nezostali zvyšky šupiek.

  8. Krok

    Dochuťte a prelejte do zaváracích pohárov. Môžete použiť aj poháre so skrutkovacím viečkom – dobre ich zaskrutkujte a postavte hore dnom, kým zmes nevychladne.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Čas načítania 2 min.

2.9.2024

Na zaváranie paradajok nepotrebujete veľa. Urobíte si zásoby paradajkovej omáčky, navyše bez dochucovadiel a konzervačných látok.

Kto má rád paradajky a používa ich aj na varenie, môže si veľmi ľahko urobiť zásoby. Zaváranie paradajok je jednoduché a rýchle. Výhodou je, že aj paradajky, ktoré už nie sú úplne čerstvé alebo nevyzerajú pekne, sa nevyhodia, ale zužitkujú. Hmm… cítite tú vôňu len pri čítaní týchto riadkov?

Konzervovanie paradajok

Ak chcete vlastnoručne vypestovanú úrodu alebo kúpené paradajky zakonzervovať, máte hneď niekoľko možností. Dokonca, ak chcete experimentovať, môže si časť paradajok usušiť a naložiť do oleja. Ďalšia možnosť je zamraziť surové paradajky. Takto však iba odložíte prácu na neskôr.

Zaváranie paradajok je jednoduché a vyplatí sa najmä vtedy, ak máte radi paradajkovú omáčku. Recepty sa dajú rôzne obmieňať. Kto chce, môže paradajkovú omáčku používať čistú alebo ako základ pre bolonskú omáčku. Vtedy je vhodné paradajky zavariť a pripraviť takzvané paradajkové sugo. Čo presne je sugo? Uvarí sa pri ňom iba základ pozostávajúci z paradajok, cibule, cesnaku a soli.

Pri zaváraní paradajok zároveň nezáleží na druhu použitých rajčín. Žlté, červené, malé alebo veľké, guľaté, oválne či iného tvaru – všetky paradajky sa dajú dobre zavariť.

Aby zavárané paradajky vydržali čo najdlhšie

Dôležité je postupovať hygienicky. Poháre na zaváranie paradajok vopred vyvarte, nalejte do nich vriacu vodu a ponorte do nej aj viečka. Keď sú paradajky uvarené, vložte ich do pohárov, ktoré dobre uzavrite. Aby ste mali istotu, môžete paradajkovú omáčku dodatočne povariť v rúre na pečenie, aby ste vyhubili prípadné baktérie.

Postavte poháre na plech – ideálne tak, aby sa navzájom nedotýkali. Plech naplňte do polovice horúcou vodou a vložte na asi 45 minút do rúry nastavenej na 160°C. Takto pripravená paradajková omáčka vám vydrží až niekoľko rokov.

Často kladené otázky o zaváraní paradajok

Ako dlho možno skladovať zavárané paradajky?

Ak ste postupovali hygienicky a zaváracie poháre ste vopred poriadne vyvarili, mali by vám paradajky varené 30 minút na 90 - 100°C vydržať osem až dvanásť mesiacov. Predpokladom je zaváranie paradajok v čistote a skladovanie poháre na chladnom a tmavom mieste. Ak paradajky zavaríte, preložíte do pohárov a následne necháte 45 minút sterilizovať v rúre nastavenej na 160°C (ako je napísané vyššie), vydrží vám paradajková omáčka dokonca roky. Po otvorení pohára skladujte paradajkovú omáčku v chladničke a čo najskôr spotrebujte.

Dajú sa rozmixované paradajky zamraziť?

Áno – paradajky sa dajú uvariť a tak zamraziť, alebo zamraziť vcelku, pokrájané na kúsky, ba dokonca aj rozmixované. Paradajky rozmixujte a dajte do univerzálnych vreciek, resp. vreciek na mrazenie. Tento spôsob skladovania je nielen praktický, ale najmä šetrí miesto v mrazničke. Ak vám stačí menšie množstvo, môžete na zamrazenie použiť formičky na muffiny alebo silikónové formičky. Zamrazený paradajkový pretlak vydrží do jedného roka.

TIP: Pre šetrné rozmrazenie dajte nádobu alebo vrecko na noc do chladničky.  

Ako dlho je potrebné zavárať paradajkový pretlak?

Ak chcete z paradajok vyrobiť jednoduchý paradajkový pretlak, môžete postupovať nasledovne:

  • Paradajky umyte, nakrájajte a prevarte, pridajte bylinky a korenie.
  • Varte asi 30 minút.
  • Prepasírujte cez sitko a vráťte do hrnca.
  • Paradajky opäť povarte 30 až 50 minút. Často miešajte, aby sa nepripálili. Tekutina sa redukuje – nechajte ju variť tak dlho, pokiaľ nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Hotový pretlak preložte do pohárov, ktoré pevne uzavrite.