Zaváraniny a konzervy
Vychutnávajte si ovocie a zeleninu po celý rok
Zaváraniny - či už v konzerve alebo v skle - predstavujú dávny spôsob, ako zachovať trvácnosť jedla počas všetkých ročných období. Takto uchovaná zelenina a ovocie vás môže tešiť a živiť aj niekoľko rokov. Zavárať jedlo svojpomocne je práca, na ktorú nie vždy zvýši čas a chuť. Našťastie sa v tomto nemusíte spoľahnúť len sami na seba. V dm ponúkame výber zaváranín a jedla z konzerv, ktoré vám budú chutiť po celý rok. A čo viac, nielenže si tým zaobstaráte zásoby, ale zároveň budete aj šetriť životné prostredie. V zime tak namiesto dovozu zeleniny a ovocia z ďalekých krajín stačí siahnuť po tých produktoch, ktoré máte vo vlastnej špajzi, teda tie, ktoré nemuseli prejsť dlhé kilometre, aby sa dostali na náš stôl. A to všetko vo vysokej bio kvalite od značiek ako je dmBio!
Uhorky, paradajky, a mnohé iné - čo všetko sa dá zavárať?
Napríklad kyslé uhorky alebo olivy patria medzi tie, ktoré len ťažko zoženiete inak ako v podobe zaváranín. Práve zaváraním obe potraviny získajú chuť, ktorou sú známe. Naopak také paradajky, ktoré sú u nás bežným tovarom, kúpite samozrejme aj čerstvé, no mimo sezóny je oveľa šetrnejšie voči prírode, ak siahnete po tých zaváraných. Či už ošúpané, nakrájané, sušené alebo pretlačené paradajky, do každej kuchyne existujú praktické alternatívy, z ktorých si už behom pár minút viete pripraviť chutné omáčky, polievky a mnohé ďalšie.
Okrem spomínaných jedál na našom e-shope nájdete aj menej obvyklé potraviny, ako napríklad zavárané strukoviny, artičoky, či červenú repu, ktorá je napríklad skvelým zdrojom železa - o to viac, ak nejete mäso. Pre chuť vzdialeného východu môžete zase siahnuť po zaváranom cícere alebo karí omáčkach rôznych príchutí. Už len z cíceru si môžete pripraviť hneď niekoľko pochúťok:
- domáci humus
- karí alebo prívarok
- polievku s vareným cícerom (zeleninovú alebo paradajkovú), ktorý na konci rozmixujete a tým získate lahodný krém
- svieži šalát (napríklad libanonský tabouleh) so zeleninou podľa vášho gusta
Ako konzervy čo najlepšie skladovať
Dôležité je konzervy skladovať v chlade a v suchu. Sucho je dôležité najmä preto, aby vám konzervy nezhrdzaveli. Ak už ste ale konzervu alebo pohár so zaváraninami otvorili, no niečo vám z neho zostalo, mali by ste ju skladovať v chladničke, kde vám vydrží ešte niekoľko ďalších dní. Napriek tomu je najlepšie, ak obsah konzerv premiestnite do iných nádob, keďže otvorená konzerva už nie je vzduchotesná.
Objednajte si chutné zaváraniny a konzervy ešte dnes na našom e-shope pohodlne online a nechajte si ich doručiť až k vám domov!