Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Fermentovať je ľahké  

Tisícročia stará metóda konzervovania potravín sa opäť dostáva do popredia. Zelenina sa dá fermentovať aj doma a to celkom jednoducho. Nech sa páči, návod.  

pickles-1799731_1280

Metóda kvasenia je už po stáročia zaužívaná v mnohých kultúrach - určite si tiež radi pomaškrtíte na kvasenej kapuste, kimchi, kváskovom chlebe či jogurte. Fermentácia je proces kvasenia, pri ktorom sa konzervujú potraviny, najmä zelenina, bez použitia akýchkoľvek konzervačných či prídavných látok. Namiesto nich sa totiž používajú baktérie mliečneho kvasenia. Práve tie sa postarajú o osobitú chuť. Fermentované produkty znamenajú však aj mimoriadnu pridanú hodnotu pre telo. Sú ľahko stráviteľné a majú pozitívne účinky na črevnú flóru. Okrem toho, ak sa pri procese fermentácie potraviny nezahrievajú, neprichádzajú o vzácne živiny. 

Čo sa deje pri fermentácii  

Pri fermentácii sa nasolené potraviny poriadne natlačia do nádoby tak, aby sa zabránilo prívodu vzduchu. V takomto prostredí sa sacharidy premieňajú na kyselinu mliečnu. Tá konzervuje potraviny. Naproti tomu baktérie, ktoré by mohli potraviny znehodnotiť, nemajú v kyslom prostredí žiadnu šancu. Týmto spôsobom sa teda potraviny konzervujú.  

Ako na jednoduché domáce fermentovanie zeleniny  

Zelenina sa dá ľahko fermentovať aj doma. Najprv ju umyte a nakrájajte na malé kúsky, respektíve najemno nastrúhajte. Následne do nej votrite soľ alebo ju so soľou zmiešajte. Podľa chuti môžete na dno čistého pohára alebo nádobky pridať korenie, napríklad borievky alebo bobkový list a následne naň navrstviť zeleninu. Čo je dôležité: po naplnení pohára zeleninu pevne zatlačte a pohár dôkladne uzavrite tak, aby sa doň dostalo čo najmenej kyslíka. Potom ho nechajte pri izbovej teplote stáť asi týždeň. Po týždni môžete zeleninu vložiť do zaváraninových pohárov. V chladničke možno fermentované potraviny uchovávať až po dobu 6 mesiacov. 

Kvasinky v jogurte, kváskový chlieb a čisté kvasinky  

Niektoré fermentované produkty sa ale dajú aj kúpiť, napríklad dmBio Kešu dezert, 160 g alebo dmBio Kokosový dezert, 160 g. S dmBio Sušeným ražným kváskom, 15 g a dmBio Ražnou celozrnnou múkou strednou, 1000 g si môžete chutný kváskový chlebík upiecť aj sami doma. Kváskový chlieb obsahuje kvasinky a prospieva zdravému fungovaniu čriev.

Koniec zoznamu

Vhodné produktové kategórie