Vegánske náhrady vajec
Človek nemusí byť hneď vegán, aby sa zriekol vajíčok, pretože sem tam sa stáva aj to, že vajíčka sa jednoducho minú. A potom pomôžu ich náhrady.

Vajcia sa pri pečení a varení s obľubou používajú na spájanie cesta či inej hmoty. Či sa už chcete stravovať vegánsky alebo ste len vajíčka zabudli kúpiť, môžete ich veľmi ľahko nahradiť. S našimi tipmi bude náhrada vajec pri pečení či varení hračkou!
Ovsené vločky - všestranný pomocník
Ovsené vločky sú ideálnou rastlinnou náhradou vajec, ak chceme, aby nám jedlo držalo pokope či aby držalo tvar. Pri príprave zeleninových placiek, chrumkavých koláčikov a podobných dobrôt platí, že 3-4 polievkové lyžice dmBio ovsených vločiek, jemných, 1 kg nahrádzajú jedno vajíčko.
Pri ovsených vločkách sa oplatí mať trpezlivosť a cez noc ich namočiť. Vločky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá čiastočne viaže minerálne látky a stopové prvky v zrne. Práve namočením ovsených vločiek sa obsah kyseliny fytovej redukuje, čím sa zvyšuje využiteľnosť dôležitých živín akými sú železo, zinok a horčík.
Ľanové a chia semiačka ako súčasť zdravej kuchyne
Práve dmBio ľanové semená, hnedé drvené, 400 g a dmBio chia semienka - semená šalvie, 300 g úžasne poslúžia na spájanie hmoty a ako náhrada vajec sa dajú použiť na mnoho spôsobov. Či už do koláčov, slaného pečiva, šejkov alebo müsli, toto duo je akýmsi všeobecným pomocníkom v zdravej kuchyni.
Keďže ľanové semienka v tekutine napučia, mali by sa pred použitím namočiť. Ak vám to čas nedovolí, pokojne môžete ako náhradu vajec použiť aj už zomletú dmBio ľanovú múčku, jemne mletú, 200 g. Ľanové ako aj chia semienka sú bohaté na vlákninu a sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín.
Paradajkový pretlak - vitamínový kráľ
Chystáte sa ukuchtiť fašírky alebo placky naslano, no v chladničke nemáte ani jedno vajce? Žiaden problém! Vhodnou náhradou vajíčka sú v tomto prípade 1-2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku. dmBio paradajkový pretlak, 200 g síce pokrm jemne sfarbí do červena, dobre však spája hmotu a v slaných jedlách zanecháva príjemnú pozdnú chuť.
Paradajkový pretlak obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je výnimočný aj kvôli vysokému obsahu lykopénu. Tento prírodný karotenoid a rastlinný antioxidant posilňuje imunitu. Lykopén sa nachádza vo vyšších koncentráciách v paradajkách. Avšak 100 g paradajkového pretlaku obsahuje približne 62 mg lykopénu, čo je zhruba dvanásťkrát viac ako je jeho obsah v čerstvých paradajkách.
Tofu - vegánska náhrada vajec plná bielkovín
Tofu je nielenže bohaté na proteíny, ale je tiež skvelou vegánskou náhradou vajec. Či už si vyberiete chuťovo neutrálne dmBio tofu Natur, 200 g, korenisté dmBio údené tofu, 200 g alebo jemne orieškové dmBio mandľovo-orechové tofu, 200 g - tofu vyšperkuje slané vegánske jedlá a vďaka svojej konzistencii sa dá použiť aj na výrobu vegánskej praženice. Tvrdé tofu sa dá tiež použiť ako náhrada varených vajíčok do nátierok ako aj šalátov.
dm tip: dmBio kurkuma mletá, 60 g dodá jedlám typické žlté vajíčkové „zafarbenie". Stačí len štipka a jedlá budú aj bez vajec krásne bledožlté a kurkuma im tiež dodá prirodzenú chuť.
Veríme, že sme vás našimi tipmi inšpirovali a náhrada vajíčok sa pre vás vďaka nim stane príjemným spestrením varenia. Ak ste fanúšikom chutného a zdravého jedla, určite si pozrite našu ponuku produktov zdravej výživy - nakúpiť môžete i online!
Produkty k článku
Koniec zoznamu