Pohánka - malé zrnká s veľkým účinkom

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
22.8.2025

Hoci si mnohí myslia, že pohánka je obilnina, nie je to tak. Pohánka patrí do čeľade stavikrvovité a je to tzv. pseudoobilnina. Existujú dôkazy, že sa pestovala už pred 8000 rokmi v Číne.
Malé trojuholníkové a tmavohnedé zrná nemajú nič spoločné s bežnou pšenicou. V tom spočíva aj veľká výhoda pohánky – najmä pre tých, ktorí trpia intoleranciou pšenice alebo celiakiou, pohánka totiž patrí k bezlepkovým potravinám a neobsahuje ani žiadne pšeničné lektíny. Vďaka tomu je plnohodnotnou a všestrannou alternatívou pšenice.
Pohánka toho však dokáže omnoho viac. Zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi pri cukrovke, pomáha pri kŕčových žilách a vysokom krvnom tlaku. Ak ju necháte vyklíčiť, získate zdravú a všestranne využiteľnú superpotravinu. Naklíčená pohánka obsahuje veľa enzýmov, životne dôležitých látok, minerálnych látok a ľahko stráviteľných proteínov.
Ak bola pohánka ešte pred pár rokmi v našich kuchyniach pomerne neznáma, jej popularita dnes rýchlo stúpa. Čoraz viac ľudí objavuje možnosti jej všestranného využitia v zdravej strave a okrem toho je chutná a dá sa ľahko a na rôzne spôsoby spracovať.
Pohánka - posilňovač zdravia
Pohánka obsahuje esenciálne zložky ako magnézium, vápnik, draslík a železo. Preto je zaujímavá predovšetkým pre vegetariánov a vegánov. Vďaka 2,1 mg vitamínu E na 100 gramov účinne funguje ako efektívna ochrana buniek. Vitamín E dokáže chrániť pred voľnými radikálmi, a teda aj pred zápalovými procesmi spojenými so starnutím a rôznymi ochoreniami. Pohánka je rovnako bohatá na kyselinu kremičitú, ktorá je tajomstvom lesklých vlasov, pevných nechtov a hladkej pokožky.
Absolútnou špičkou je však pohánka z hľadiska obsahu bielkovín. Vďaka desiatim percentám bielkovín, ktoré obsahuje, patrí k potravinám s najväčším obsahom bielkovín a odporúča sa teda obzvlášť športovcom. Je to tak aj preto, že jej zužitkovateľnosť v tele je väčšia ako pri iných druhoch obilnín. V porovnaní s inými obilninami obsahuje pohánka trikrát viac lyzínu (stavebného prvku bielkovín), ktorý je potrebný na stavbu kostí.
Dobrá správa pre všetkých, ktorí si chcú znížiť hladinu cholesterolu je, že pohánka obsahuje veľa mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Tie dokážu znižovať „zlý“ LDL cholesterol a zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.
Pohánka navyše boduje veľkým obsahom vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a látkovú výmenu.
Pre tých, čo si robia štatistiky o výžive, tu máme ešte zopár ďalších informácií.
100 gramov pohánky obsahuje:
- 71 g uhľohydrátov,
- 2 g tukov,
- 4 g vlákniny,
- 10 g bielkovín
- a 340 kalórií.
Pohánka na chudnutie
Pohánka sa odporúča každému, kto sa chce zbaviť svojich prebytočných kilogramov. Výhodou pohánky je pri chudnutí to, že reguluje hladinu inzulínu, podporuje trávenie a zasýti na dlhší čas. Do jedálnička sa dá jednoducho začleniť ako súčasť zdravej výživy. Aj keď nie je klasickou diétnou potravinou, jej podporný účinok pri diéte spočíva v tom, že nielen dobre zasýti, ale aj udržiava chuť na sladké na uzde. V kombinácii s dostatkom pohybu ponúka zdravú možnosť, ako trvale schudnúť.
Príprava pohánky - varenie, vyprážanie, naklíčenie, mletie
Ak chcete pohánku variť, musíte ju najprv dôkladne opláchnuť. Je to potrebné preto, lebo jej šupky obsahujú červené farbivo, ktoré sa nazýva aj fagopyrín. Ten zvyšuje citlivosť pokožky na slnečné žiarenie a pri nadmernej konzumácii môže viesť k zápalom. Dôkladným prepláchnutím však veľkú časť tohto farbiva vymyjete, a tak môžete bez obáv pokračovať v ďalšej úprave pohánky. K pohánke po opláchnutí pridajte do misky vriacu vodu v pomere 1 : 2 a nechajte ju namočenú vo vode asi 15 minút.
Vločky z pohánky sú chutné v müsli, ako posýpka na šalát alebo kdekoľvek ich chcete použiť. Mletá pohánka je skvelá na pečenie, prípravu lievancov alebo keksov. Dôležité je pritom pohánkovú múku vždy zmiešať s inými druhmi múky, keďže pohánka neobsahuje lepok, teda žiadnu lepkovú bielkovinu. Či už si dáte pohánku na raňajky, obed, večeru alebo ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami, mletá pohánka sa hodí do müsli, na dochutenie karbonátok, omeliet a ovsených kaší. Je chutná v tvarohu i nátierkach a v každom prípade dodá telu extra porciu životne dôležitých látok.
Mletá pohánka - takto si ju pripravíte sami
Nič nie je jednoduchšie, ako nechať pohánku naklíčiť. Ten, kto má doma vždy poruke mletú pohánku, sa o zásobovanie svojho tela vitamínmi a životne dôležitými látkami nemusí obávať. Mletá pohánka má okrem toho veľa zásaditých vlastností, a preto je obzvlášť prospešná pre telo. Mimochodom, v predajniach dm si môžete kúpiť mletú pohánku aj v sušenej forme.
A takto sa pripravuje:
- Zrnká pohánky nechajte asi hodinu namočené v pomere 1 : 2 vo vlažnej vode,
- zrnká potom dôkladne prepláchnite a nechajte trochu vyschnúť,
- preplachujte ich počas dvoch dní studenou vodou dvakrát za deň, až kým nezačnú klíčiť,
- nezabudnite vždy dôkladne zmyť lepkavú hrubú vrstvu škrobu, ktorá sa tvorí na pohánkových zrnách!
Na každom zrnku pohánky sa približne po dvoch dňoch objaví malá hnedá bodka, z ktorej čoskoro vyrastie malý klíček. Voilà … pohánka je naklíčená!
Naklíčená pohánka má mimoriadne všestranné použitie. Môžete ju primiešať do chleba, fašírok alebo iných varených jedál, chutí však skvele aj v surovom stave, ako posýpka na šalátoch, v müsli alebo v sladkých pokrmoch.
Spoznajte túto všestranne využiteľnú a zdravú falošnú obilninu a zamilujete si ju! V predajniach dm nájdete bohatý sortiment pohánkových produktov – celé zrná, vločky, múku či müsli.
Ochutnajte
- Značka: BONITAS ORGANIC; Názov produktu: BIO Pohánková kaša s banánom a kakaom LAUV, 250 g; Cena: 3,95 €; Základná cena: 250 g (1,58 € za 100 g); Dopredaj logo; 2,5 z 5 hviezdičiek na základe 2 hodnotenia; Dostupnosť: Status červený Nedostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuAktuálna cena:3,95 € |
Predošlá cena:4,95 €250 g (1,58 € za 100 g)Nedostupné
Koniec zoznamu