Pestrosť do jedálnička prinesie kukurica - chutná, plná vitamínov a veselo farebná
Ako pukance na večer pri filme alebo pochutina na zahryznutie, kukuričné vločky v müsli, čerstvá v šaláte alebo doma na grile: Kukurica nielenže prináša do mnohých jedál farbu a zmenu, ale obsahuje aj priaznivé výživové látky. Zhrnuli sme pre vás, čo všetko sa v žltých zrnách skrýva a čo by ste ešte mali o kukurici vedieť.

dm drogerie markt
Čas načítania 4 min.
•
27.6.2023

Aká zdravá je kukurica?
Nie bezdôvodne sa už stáročia dostáva kukurica do hrncov a panvíc mnohých kuchýň tohto sveta. Je to preto, že obsahuje množstvo výživových látok, ktoré naše telo denne potrebuje. Kukurica je okrem toho veľmi výživná, pretože po zbere obsahuje cukor, ktorý sa vzápätí premieňa na energiu.
Toto sa skrýva v žltých zrnách
- Draslík: Kukurica obsahuje až 300 miligramov draslíka. Prečo je draslík pre telo taký dôležitý? Tento minerál prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku a reguluje v tele udržanie vodnej rovnováhy.
- Horčík: Kukurica boduje aj ako zdroj horčíka. Tento minerál sa okrem iného stará o to, aby boli naše svaly a nervy funkčné.
- Vitamíny skupiny B: Kukurica je bohatá na vitamíny skupiny B. Tieto vitamíny zodpovedajú za energetickú premenu a aj za tvorbu a odbúravanie aminokyselín, uhľohydrátov a mastných kyselín.
Kukurica vs. potravinová intolerancia
Kukurica neobsahuje histamín a lepok – preto ju ľudia s intoleranciou na histamín a lepok môžu pokojne konzumovať. Preto sa napríklad cestoviny alebo pečivo z kukuričnej múky hodia pre bezlepkovú stravu. Čerstvá kukurica má okrem toho veľmi nízky obsah kyseliny močovej. Preto si ju môžu čerstvo pripravenú vychutnať aj ľudia s dnou.
Tipy na prípravu kukurice
Kukurica z konzervy
V komore stojí konzerva s kukuricou a čaká na použitie? Tak poďme na to! Zvlášť lahodne chutí kukurica napríklad, keď ju použijete v jedle krajiny, z ktorej pochádza, Mexika. Spontánne nám napadne chili con carne – čili s mäsom - alebo chili sin carne – čili bez mäsa - a lahodné placky tacos. Ale aj jedlá ako kukuričná polievka alebo polenta sa dajú pripraviť rýchlo a jednoducho.
Čerstvá kukurica
Grilované šúľky kukurice sú jednoduchá príloha, ktorá sa dá rýchlo pripraviť. Je však potrebná malá príprava: Predtým ako skončia kukuričné šúľky na grile, mali by sa asi 20 minút povariť v horúcej vode. Šúľky potom napichneme na špajdle. Kto chce, môže si kukuricu dochutiť lahodnými marinádami, bylinkovým maslom alebo olivovým olejom. Jednoducho natrite kukuričné šúľky príslušnou prísadou a potom ich na 10 – 20 minút položte na gril.
Kukurica ako pochutina
Čo sa týka pochutín, kukurica je skutočný majster premien: Vychutnávame si ju napríklad ako pukance, wafle alebo chrumky.
Výhoda: Maškrty ako kukuričné wafle sa dajú podľa chuti kombinovať so sladkými, ale aj odvážnymi prísadami. Neskúsite niekedy lahodné wafle s mangovou ovocnou nátierkou? V každom prípade to znie veľmi chutne.
Tri zaujímavé fakty o kukurici
Vedeli ste…
… že kukurica vôbec nie je zelenina? Ale že patrí k jarinám? Toto obilie potrebuje v protiklade k oziminám iba asi pol roka, kým dozreje.
… ako sa z kukuričných zŕn stanú pukance? Hľadali sme pre vás vysvetlenie: Najrozhodujúcejší faktor je druh kukurice! Na výrobu pukancov totiž potrebujete pukancovú kukuricu. V protiklade k normálnej kukurici sa tento druh pri zohriatí v mikrovlnke alebo na panvici nespáli. Namiesto toho sa voda vo vnútri kukuričného zrna premení na vodnú paru, ktorá potrebuje viac miesta a preto zrno praskne. A tento zvuk predsa poznáme všetci, nie?
… že kukurica nie je vždy žltá? Hoci tu u nás sú veľmi obľúbené žlté zrná, existuje aj čierna, červená, fialová a biela kukurica. Zvlášť farebne nápadná je dúhová kukurica, ktorej zrná – ako už naznačuje názov – obsiahnu všetky farby dúhy. A prečo má kukurica rôznu farbu? Ako pri jablkách, tak aj pri kukurici existujú rôzne druhy, ktoré sú rôzne sfarbené.