Múka a krupica
Kvalitná múka a krupica tajomstvom úspechu
Kvalita všetkého, čo si doma upečiete alebo navaríte, závisí od použitých surovín. Výber vhodnej a kvalitnej múky či krupice je veľmi dôležitý. Potrebujete sa v nich lepšie zorientovať? Pomôžeme vám pri výbere. Doprajte si tú najlepšiu kvalitu - objavte dm značku dmBio, ktorá prináša výlučne produkty z ekologického poľnohospodárstva.
Krupica ako príloha
Kvalitné obilniny predstavujú neoddeliteľnú súčasť jedálnička každého nadšenca zdravej výživy. Ak vás už klasické prílohy, môžete si ich obmeniť napríklad práve krupicou. Rozhodne patrí medzi tie obľúbenejšie obilniny, najmä medzi deťmi. No ani dospelí by na ňu nemali zabúdať, a to nielen vtedy, keď dostanú nostalgickú chuť na krupicovú kašu z detstva.
Dá sa použiť aj na prípravu sladkých pokrmov ako nákypy, alebo na zahusťovanie jedál, či dokonca do knedlíkov. Dá sa to však ešte originálnejšie. (Okrem klasickej krupice totiž existuje aj kukuričná, ktorú môžete použiť napríklad aj na prípravu polenty.)
Namiesto rizota si skúste pre zmenu pripraviť krupoto, namiesto klasickej prílohy si krupicu tepelne upravte podľa vašich predstáv, dochuťte soľou a korením, prípadne vyšperkujte exotickejšími príchuťami - a originálne jedlo je na svete!
Múka - biela alebo celozrnná?
Snáď najrozšírenejšia múka v domácnostiach je tá pšeničná. Spoľahnúť sa však môžete aj na iné obilniny. Odporúča sa uprednostniť vždy celozrnnú múku pred klasickou bielou. Aký je v nich rozdiel? Tzv. biela múka obsahuje iba jadro zrna, pričom v celozrnnej, ako už jej názov napovedá, je pomleté celé zrno - obal, jadro a klíček. Iba takáto múka dodá telu zdraviu prospešné látky. Nezabudnite, že pri pečení s nimi musíte upraviť pomer tekutín, nakoľko na seba viažu viac vody.
Akú múku použiť?
Spoznajte výhody rôznych druhov múk a spôsoby ich použitia:
- Špaldová múka: Najviac sa podobá klasickej pšeničnej múke, no v porovnaní s ňou je ľahšie stráviteľná.
- Ražná múka: Využijete ju v prípade, že budete piecť domáci chlieb. Navyše prospieva tráviacemu traktu.
- Pšeničná múka: Jej hladká verzia je vhodná na pečenie bublanín, štrúdlí a pripravíte z nej aj palacinky či bábovky. Polohrubú využijete pri príprave múčnikov a koláčov z piškótového cesta. Hrubá múka sa hodí na halušky, knedle a cestoviny.
Pečenie s múkou aj bez lepku
Čoraz viacej ľudí je nútených vyhýbať sa lepku. Preto v dm e-shope nájdete aj rôzne druhy bezlepkových múk. Ktoré to sú?
- Pohánková múka sa často používa v kombinácii s ostatnými z iných obilnín. Skvele poslúži pri pečení múčnikov a navyše obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov.
- Kokosová múka je bohatá na bielkoviny i vlákninu. Oproti pšeničnej variante má oveľa menej sacharidov.
- Ovsená múka je výbornou surovinou pre pečenie sušienok a koláčov.
- Kukuričná múka je pri varení aj pečení pomerne všestranná. Najčastejšie sa využíva na prípravu tortíl a knedličiek.
Medzi ďalšie bezgluténové múky patrí napríklad cícerová, ryžová, pšenová či mandľová. Vyberte si obilniny presne podľa vašich preferencií a nakúpte už dnes online v pohodlí domova.