Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vegánske recepty

Pestré, rozmanité, lahodné – nikdy nebola ponuka vegánskych receptov taká veľká ako dnes. Pripravili sme pre vás vegánske recepty a k nim aj vegánske produkty, ktoré len čakajú na objavenie a prípravu. Pri výbere výlučne rastlinných jedál si prídu na svoje ako milovníci sladkostí, tak aj fanúšikovia slaných jedál. Prajeme dobrú chuť!

Objavte chutné vegánske recepty

To, že vegánske jedlo chutí nudne, je len rozšírený predsudok. Ale rovnako ako aj pri mäsových receptoch - nie je dôležitá len kvalita surovín, ale aj vaše kuchárske schopnosti. Taktiež správne používanie korenín – a to sa treba naučiť! Keďže vegánske jedlá neobsahujú žiadne zložky živočíšneho pôvodu, môže varenie a pečenie podľa vegánskych receptov spočiatku spôsobovať malé ťažkosti aj skúseným hobby kuchárom, avšak rýchlo si takéto kulinárčenie zamilujete. Pretože ako sa hovorí, prax robí majstra. Nižšie nájdete niekoľko tipov, na čo si treba dať pozor pri varení a pečení podľa vegánskych receptov a ako zvládnuť takúto kuchyňu ľavou-zadnou.

Vegánske varenie podľa receptu

Veľa ľudí si myslí, že porcia mäsa alebo ryby musí byť hlavnou zložkou lahodného pokrmu, zatiaľ čo zelenina hrá na tanieri len vedľajšiu úlohu. Nie je to však pravda. Zo zeleniny a iných potravín rastlinného pôvodu možno vykúzliť naozaj chutné jedlá. Aby pokrm získal skvelú chuť, je obzvlášť dôležité správne dávkovanie soli a korenia, byliniek a iných korenín. To platí rovnako pre vegánsku stravu, ako aj pre jedlá z mäsa či rýb. So správnou marinádou môžete dať aj zdanlivo nevýraznému tofu tú správnu chuť. Len experimentujte s príchuťami! Varenie podľa vegánskych receptov už nie je v dnešnej dobe takou výzvou, keďže v súčasnosti je k dispozícii množstvo náhrad mäsa. Ako vegán si môžete pripraviť aj pokrmy, ktoré v originálnom recepte obsahujú živočíšne produkty. Jednoducho ich zameňte za rastlinné alternatívy a vegánsky recept je na svete.

Tradičné, pritom pôvodom vegánske pokrmy

Moderné kuchárske knihy sú plné kreatívnych vegánskych receptov, ktoré experimentujú s orientálnymi a exotickými ingredienciami. Často sa však zabúda na to, že aj v domácej kuchyni sú niektoré recepty, ktoré sú originálne vegánske alebo sa z nich dá s miernou obmenou urobiť vegánske jedlo. Napríklad pri príprave zemiakového gulášu možno hovädzí vývar ako základ zameniť za zeleninový a mnohí si aj tak na záver radi odpustia kopček kyslej smotany - a zrazu máte jedlo, ktoré neobsahuje žiadne živočíšne produkty.

Vegánske pečenie: pre tých, ktorí radi experimentujú

Vegánske pečenie bez vajec? Na prvý pohľad to môže znieť veľmi komplikovane. Je pravda, že pečenie podľa vegánskeho receptu môže byť náročnejšie ako vegánske varenie, pretože pri pečení recepty vyžadujú určité potraviny, ktoré namiesto vajec pôsobia ako kypridlo a spojivo. Ale so správnymi trikmi sa recepty podaria aj bez živočíšnych produktov. Nižšie uvádzame niekoľko potravín, ktoré môžu nahradiť funkciu vajec, a preto sú ideálne pre koláče a iné pečivo:

  • ovsené vločky
  • mleté ​​ľanové semienka a chia semienka
  • prášková náhrada vajec
  • rôzne pyré, ako jablkové či banánové alebo orieškové nátierky, napríklad mandľová

Jednoduché a rýchle recepty

Existujú aj vegánske recepty, ktoré nevyžadujú varenie ani pečenie a dajú sa pripraviť rýchlo a jednoducho. Napríklad pri recepte na raňajkovú kašu môžu vegáni použiť namiesto kravského mlieka rastlinný nápoj, pri jogurtovom dresingu do šalátu môžu siahnuť po vegánskom jogurte alebo si môžu namiešať bylinkový dip vyrobený z rastlinnej náhrady crème fraîche - ideálne ako rýchle občerstvenie pre hostí.

Pre vegánov a všetkých, ktorí si chcú tento typ stravovania osvojiť, je rastlinných ingrediencií na chutné vegánske recepty viac než dosť. Inšpirujte sa našimi receptami a vegánskymi produktmi a vyskúšajte vytvoriť chuťovú explóziu na rastlinnej báze aj vy.