Indické šošovicové curry s karfiolom
3.1.2023
Dĺžka prípravy: 40 min.
Prísady
400 g jasmínovej ryže
3 PL slnečnicového oleja zn. dmBio
4 strúčiky cesnaku
20 g zázvoru
1 čili paprička
1 ČL kurkumy zn. dmBio
3 ČL curry korenia zn. dmBio
½ ČL mletého koriandru
1 ČL rímskeho kmínu
1 ČL garam masala korenia
1 konzerva rajčín zn. dmBio
400 g kokosového mlieka zn. dmBio
1/2 litra horúcej vody
1 PL zmesi na prípravu zeleninového vývaru zn. dmBio
150 g žltej šošovice zn. dmBio
60 g mandlového krému zn. dmBio
1 ČL soli
½ citrónu
150 g mrkvy
250 g karfiólu
čerstvý koriander
mandle
Príprava
Postup, ako na to:
Krok
Najskôr si pripravte všetky ingrediencie (množstvo v tomto recepte je určené na 4 porcie).
Krok
Kým budete variť curry, bokom si uvarte jasmínovú ryžu podľa návodu na obale.
Krok
K tomuto curry sa vám bude hodiť veľká panvica či wok s pokrievkou. Na oleji krátko opečte na drobno nakrájaný cesnak, zázvor a čili papričku - bez semienok, pre menej pálivú verziu. Všetko opekajte asi 1-2 minúty, kým sa cesnak rozvonia.
Krok
Potom pridajte kurkumu, rímsky kmín, koriander, čierne korenie a rajčinový pretlak. Všetky aromatiká opekajte a neustále miešajte ešte jednu minútu.
Krok
K aromatikám pridajte konzervu rajčín, kokosové mlieko a na záver horúcu vodu spolu so zmesou na zeleninový vývar.
Krok
Všetko priveďte k varu a potom pridajte šošovicu a mandľový krém. Všetko spolu varte pod pokrievkou, kým šošovica nezmäkne. Zaberie to asi 15 minút.
Krok
Keď je šošovica mäkká, curry ochutnajte a posoľte podľa chuti a slanosti vášho vývaru. Na záver vmiešajte šťavu z polovice citróna, nakrájanú mrkvu a karfiol.
Krok
Pridať môžete zeleninu podľa vašej chuti, napríklad aj hrášok či brokolicu. Curry varte už len 2-3 minúty, kým zelenina jemne zmäkne, dajte pozor aby ste ju moc nerozvarili.
Krok
Hotové curry servírujte s jasmínovou ryžou, čerstvým koriandrom a nasekanými mandľami.
V hlavnej úlohe: šošovica
"Na svete existuje tisíc druhov curry a každý by mal mať vo svojej výbave nejaký overený recept. Ak ho ešte nemáte, posielam vám tento môj. Je skvelý práve preto, že obsahuje šošovicu. Ak začínate do svojej stravy zaraďovať viac strukovín, šošovica je dobrým začiatkom, aby si vaše trávenie na strukoviny zvyklo. V tomto Indickom curry ju ani nespoznáte.
Recepty som vyberala tak, aby boli rýchle, jednoduché, maximálne chutné, a zároveň aj čo najviac vyvážené, plné pestrej zeleniny aj proteínov. Mne osobne je veľmi blízka ázijská kuchyňa, ktorá je plná korenín a úžasných chutí. Často aj prirodzene veggie, takže je dokonalá na začiatok s rastlinnou stravou.
Ak sa niekto odhodlá skúsiť rastlinnú stravu, je dôležité aby ho jedlo zasýtilo a nikdy netrpel hladom. Tento recept ľahko zaradíte do vášho kuchárskeho repertoára a môže sa stať trvalou súčasťou vášho jedálnička, či už ste vegáni alebo len experimentujete."
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @surovadcerka:
Nikoleta Kováčová je autorkou prvej Slovenskej vegánskej kuchárky, teraz už trilógie - Slovegán 1,2 a 3. Obaja jej rodičia pracovali v gastre a aj keď to tak dlho nevyzeralo, aj ona sa vydala v ich šľapajách lásky k jedlu, keď sa v roku 2013 stala vegánkou. Nikoleta roky pracovala ako modelka ale i v marketingu, v agentúrach ako kreatívec a fotograf. Jej recepty nájdete aj na blogu dcerka.sk.