Čokoládové vegánske muffiny
3.1.2023

Dĺžka prípravy: 30 min.
Prísady
Cesto
125 g hladkej múky zn. dmBio
120 g trstinového cukru zn. dmBio
25 g kakaa zn. dmBio
1 ČL mletej vanilky zn. dmBio
1 ČL prášku do pečiva zn. dmBio
½ ČL jedlej sódy
¼ ČL soli
225 ml sójového mlieka zn. dmBio
50 ml slnečnicového oleja zn. dmBio
150 g čokolády zn. dmBio
Príprava
Postup, ako na to:
Krok
Najskôr si pripravte všetky ingrediencie (množstvo v tomto recepte je určené na 6 veľkých muffinov).
Krok
Kým začnete s prípravou cesta, zohrejte rúru na 180 stupňov. Horkú čokoládu nasekajte na menšie kúsky. V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu, vanilku, soľ a nasekanú čokoládu. Trochu čokolády si odložte na posypanie muffinov.
Krok
Potom v ďalšej mise zmiešajte sójové mlieko s olejom a zmes vlejte do suchých ingrediencií.
Krok
Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Snažte sa cesto zbytočne nemiešať, aby ste nemali muffiny bez objemu a gumové.
Krok
Cesto rovnomerne rozdeľte do šiestich veľkých papierových košíčkov uložených v plechu na muffiny. Cesto pečte asi 25 minút. Ak chcete menšie muffiny, tak ich spravte 12 a pečte ich asi 15 minút.
Krok
Cesto pred dopečením skontrolujte špáradlom, ak bude špáradlo skoro suché, košíčky sú hotové.
Krok
Kým sa do nich pustíte, nechajte ich vychladnúť.
Sladká alternatíva bez vajíčok
"Čisto rastlinná strava neznamená, že musíte zabudnúť na vaše obľúbené koláče a dezerty. Všetko sa dá pripraviť aj bez vajíčok, kravského mlieka či masla. Čokoládové muffiny sú rýchly a jednoduchý recept, ktorým môžete kedykoľvek zahnať chuť na sladké alebo potešiť kolegov. Nezabudnite si ich pribaliť ako desiatu a rastlinná strava vás bude vždy baviť.
Recepty som vyberala tak, aby boli rýchle, jednoduché, maximálne chutné, a zároveň aj čo najviac vyvážené, plné pestrej zeleniny aj proteínov. Ak sa niekto odhodlá skúsiť rastlinnú stravu, je dôležité aby ho jedlo zasýtilo a nikdy netrpel hladom. Tento recept ľahko zaradíte do vášho kuchárskeho repertoára a môže sa stať trvalou súčasťou vášho jedálnička, či už ste vegáni alebo len experimentujete."
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @surovadcerka:
Nikoleta Kováčová je autorkou prvej Slovenskej vegánskej kuchárky, teraz už trilógie - Slovegán 1,2 a 3. Obaja jej rodičia pracovali v gastre a aj keď to tak dlho nevyzeralo, aj ona sa vydala v ich šľapajách lásky k jedlu, keď sa v roku 2013 stala vegánkou. Nikoleta roky pracovala ako modelka ale i v marketingu, v agentúrach ako kreatívec a fotograf. Jej recepty nájdete aj na blogu dcerka.sk.