Africká arašidová polievka s jackfruitom
3.1.2023

Prísady
1 PL olivového oleja zn. dmBio
1 biela cibuľa
4 strúčiky cesnaku
15 g čerstvého zázvoru
1 čili paprička
1 ČL kurkumy zn. dmBio
2 ČL mletého koriandru
¼ ČL mletého čierneho korenie
60 g rajčinového pretlaku zn. dmBio
1 konzerva krájaných rajčin zn. dmBio
1 liter horúcej vody
2 PL zmesi na prípravu zeleninového vývaru zn. dmBio
250 g arašidového krému zn. dmBio
580 g očistených sladkých zemiakov
200 g jackfruitu zn. dmBio
220 g cíceru zn. dmBio
1 ČL soli
100 g mladého špenátu
1-2 limetky
čerstvý koriander
arašidy
Príprava
Postup, ako na to:
Krok
Najskôr si pripravte všetky ingrediencie (množstvo v tomto recepte je určené na 4 porcie).
Krok
Na oleji opečte na drobno nakrájanú cibuľu. Opekajte ju 4-5 minút na strednom plameni, kým nezačne cibuľa zlatnúť.
Krok
Následne pridajte cesnak, zázvor a čili papričku. Všetko opekajte ešte minútu, kým sa cesnak rozvonia.
Krok
Potom pridajte kurkumu, rímsky kmín, koriancer, čierne korenie a rajčinový pretlak. Všetky aromatická opekajte a neustále miešajte ešte jednu minútu.
Krok
Všetko zalejte konzervou krájaných rajčín a horúcu vodu, do ktorej vmiešajte zmes na prípravu zeleninového vývaru. Polievku priveďte k varu a vmiešajte arašidový krém.
Krok
Potom pridajte nakrájané sladké zemiaky, scedený cícer a jackfruit, ktorý môžete tiež natrhať na menšie kúsky.
Krok
Polievku varte asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Polievku dosoľte podľa chuti, pridajte limetkovú šťavu a mladý špenát.
Krok
Africkú polievku podávajte s limetkou, arašidmi a čerstvým koriandrom.
Polievka (bez mäsa) ako hlavné jedlo
"Milujem polievky, ktoré zasýtia a chutia tak plne, že môžu slúžiť ako hlavné jedlo. Pri tejto polievke to platí maximálne, lebo ju môžete servírovať pokojne aj s ryžou. Polievky sú prirodzene rýchle a jednoduché, táto je naviac naozaj hustá a vyvážená, lebo okrem zeleniny obsahuje aj cícer či arašidové maslo, ktoré jej dodávajú jedinečnú chuť. Mäso štruktúrou nahradí jackfruit, ktorý do seba krásne nasaje všetky chute polievky.
Recepty som vyberala tak, aby boli rýchle, jednoduché, maximálne chutné, a zároveň aj čo najviac vyvážené, plné pestrej zeleniny aj proteínov. Mne osobne je veľmi blízka ázijská kuchyňa, ktorá je plná korenín a úžasných chutí. Často aj prirodzene veggie, takže je dokonalá na začiatok s rastlinnou stravou.
Ak sa niekto odhodlá skúsiť rastlinnú stravu, je dôležité aby ho jedlo zasýtilo a nikdy netrpel hladom. Tento recept ľahko zaradíte do vášho kuchárskeho repertoára a môže sa stať trvalou súčasťou vášho jedálnička, či už ste vegáni alebo len experimentujete."
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @surovadcerka:
Nikoleta Kováčová je autorkou prvej Slovenskej vegánskej kuchárky, teraz už trilógie - Slovegán 1,2 a 3. Obaja jej rodičia pracovali v gastre a aj keď to tak dlho nevyzeralo, aj ona sa vydala v ich šľapajách lásky k jedlu, keď sa v roku 2013 stala vegánkou. Nikoleta roky pracovala ako modelka ale i v marketingu, v agentúrach ako kreatívec a fotograf. Jej recepty nájdete aj na blogu dcerka.sk.