Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Arašidové rezance s tofu

Od @surovadcerka

3.1.2023

Arašidové rezance s tofu

Dĺžka prípravy: 30 min.

Prísady

Tofu a príloha:

  • 1x biele tofu zn. dmBio

  • ½ PL sójovej omáčky zn. dmBio

  • 1 ½ PL kukuričného škrobu zn. dmBio

  • 1 PL slnečnicového oleja zn. dmBio

  • hrachové lusky, brokolica či zelenina podľa chuti

Rezance:

  • 150 g ryžových rezancov zn. dmBio

  • 1 PL slnečnicového oleja zn. dmBio

  • 10 g čerstvého zázvoru

  • 1 strúčik cesnaku

  • ½ čili papričky (voliteľné)

  • 250 g kokosového mlieka zn. dmBio

  • 10 g sójovej omáčky zn. dmBio

  • 80 g arašidového krému zn. dmBio

  • 100 ml vody (podľa potreby)

  • 1 ČL soli

  • 1 limetka

  • čerstvý koriander

Príprava

Postup, ako na to:

  1. Krok

    Najskôr si pripravte všetky ingrediencie (množstvo v tomto recepte je určené na 2 porcie).

    ingrediencie
  2. Krok

    Ryžové rezance zalejte horúcou vodou, aby jemne zmäkli.

    postup pri varení
  3. Krok

    Tofu nakrájajte na menšie kúsky a pokvapkajte sójovou omáčkou. Tofu dobre premiešajte a nechajte omáčku vsiaknuť.

    postup pri varení
  4. Krok

    Tofu potom poprášte kukuričným škrobom a opražte na panvici s repkovým olejom do zlata a chrumkava.

    postup pri varení
  5. Krok

    Keď je tofu zlaté, na 1-2 minúty pridajte zeleninu a za stáleho miešania ju jemne opečte. Tak, aby bola makká, ale stále chrumkavá.

    postup pri varení
  6. Krok

    Tofu a zeleninu odložte bokom a do panvice dajte znova repkový olej a 1 minútu na ňom opekajte na jemne nasekaný zázvor a cesnak. Ak chcete, pridajte aj kúsok čerstvej čili papričky.

    postup pri varení
  7. Krok

    Potom do panvice pridajte kokosové mlieko, sójovú omáčku a arašidové maslo. Vznikne vám omáčka, ktorú môžete podľa poptreby zriediť vodou, ak by bola hustejšia. Pridajte soľ, limetkovú šťavu a zmäknuté rezance. Rezance v omáčke varte, kým nebudú úplne mäkké. Na záver už len vmiešajte tofu a zeleninu.

    postup pri varení
  8. Krok

    Arašidové rezance s tofu servírujte s limetkou a čerstvým koriandrom.

    postup pri varení

Zasýtenie a dodanie kalórií? Rýchlo, prosím!

"Počas dní, keď mi večer nezostáva už energia a čas na dlhšie varenie, ma vždy zachránia rezance a rôzne omáčky. Tento extrémne jednoduchý recept si zamilujete nielen pre jeho rýchlosť. Vďaka kokosovému mlieku a arašidovému maslu vás zasýti a dodá potrebné kalórie, čo je veľmi dôležité. Nechýba ani chrumkavé tofu a zelenina, ktorú môžete použiť vždy podľa toho, na čo máte chuť a čo je aktuálne v sezóne.

Recepty som vyberala tak, aby boli rýchle, jednoduché, maximálne chutné, a zároveň aj čo najviac vyvážené, plné pestrej zeleniny aj proteínov. Mne osobne je veľmi blízka ázijská kuchyňa, ktorá je plná korenín a úžasných chutí. Často aj prirodzene veggie, takže je dokonalá na začiatok s rastlinnou stravou.

Ak sa niekto odhodlá skúsiť rastlinnú stravu, je dôležité aby ho jedlo zasýtilo a nikdy netrpel hladom. Tento recept ľahko zaradíte do vášho kuchárskeho repertoára a môže sa stať trvalou súčasťou vášho jedálnička, či už ste vegáni alebo len experimentujete."

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @surovadcerka:

Nikoleta Kováčová je autorkou prvej Slovenskej vegánskej kuchárky, teraz už trilógie - Slovegán 1,2 a 3. Obaja jej rodičia pracovali v gastre a aj keď to tak dlho nevyzeralo, aj ona sa vydala v ich šľapajách lásky k jedlu, keď sa v roku 2013 stala vegánkou. Nikoleta roky pracovala ako modelka ale i v marketingu, v agentúrach ako kreatívec a fotograf. Jej recepty nájdete aj na blogu dcerka.sk.

Vhodné produktové kategórie