Arašidové rezance s tofu
3.1.2023
Dĺžka prípravy: 30 min.
Prísady
Tofu a príloha:
1x biele tofu zn. dmBio
½ PL sójovej omáčky zn. dmBio
1 ½ PL kukuričného škrobu zn. dmBio
1 PL slnečnicového oleja zn. dmBio
hrachové lusky, brokolica či zelenina podľa chuti
Rezance:
150 g ryžových rezancov zn. dmBio
1 PL slnečnicového oleja zn. dmBio
10 g čerstvého zázvoru
1 strúčik cesnaku
½ čili papričky (voliteľné)
250 g kokosového mlieka zn. dmBio
10 g sójovej omáčky zn. dmBio
80 g arašidového krému zn. dmBio
100 ml vody (podľa potreby)
1 ČL soli
1 limetka
čerstvý koriander
Príprava
Postup, ako na to:
Krok
Najskôr si pripravte všetky ingrediencie (množstvo v tomto recepte je určené na 2 porcie).
Krok
Ryžové rezance zalejte horúcou vodou, aby jemne zmäkli.
Krok
Tofu nakrájajte na menšie kúsky a pokvapkajte sójovou omáčkou. Tofu dobre premiešajte a nechajte omáčku vsiaknuť.
Krok
Tofu potom poprášte kukuričným škrobom a opražte na panvici s repkovým olejom do zlata a chrumkava.
Krok
Keď je tofu zlaté, na 1-2 minúty pridajte zeleninu a za stáleho miešania ju jemne opečte. Tak, aby bola makká, ale stále chrumkavá.
Krok
Tofu a zeleninu odložte bokom a do panvice dajte znova repkový olej a 1 minútu na ňom opekajte na jemne nasekaný zázvor a cesnak. Ak chcete, pridajte aj kúsok čerstvej čili papričky.
Krok
Potom do panvice pridajte kokosové mlieko, sójovú omáčku a arašidové maslo. Vznikne vám omáčka, ktorú môžete podľa poptreby zriediť vodou, ak by bola hustejšia. Pridajte soľ, limetkovú šťavu a zmäknuté rezance. Rezance v omáčke varte, kým nebudú úplne mäkké. Na záver už len vmiešajte tofu a zeleninu.
Krok
Arašidové rezance s tofu servírujte s limetkou a čerstvým koriandrom.
Zasýtenie a dodanie kalórií? Rýchlo, prosím!
"Počas dní, keď mi večer nezostáva už energia a čas na dlhšie varenie, ma vždy zachránia rezance a rôzne omáčky. Tento extrémne jednoduchý recept si zamilujete nielen pre jeho rýchlosť. Vďaka kokosovému mlieku a arašidovému maslu vás zasýti a dodá potrebné kalórie, čo je veľmi dôležité. Nechýba ani chrumkavé tofu a zelenina, ktorú môžete použiť vždy podľa toho, na čo máte chuť a čo je aktuálne v sezóne.
Recepty som vyberala tak, aby boli rýchle, jednoduché, maximálne chutné, a zároveň aj čo najviac vyvážené, plné pestrej zeleniny aj proteínov. Mne osobne je veľmi blízka ázijská kuchyňa, ktorá je plná korenín a úžasných chutí. Často aj prirodzene veggie, takže je dokonalá na začiatok s rastlinnou stravou.
Ak sa niekto odhodlá skúsiť rastlinnú stravu, je dôležité aby ho jedlo zasýtilo a nikdy netrpel hladom. Tento recept ľahko zaradíte do vášho kuchárskeho repertoára a môže sa stať trvalou súčasťou vášho jedálnička, či už ste vegáni alebo len experimentujete."
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @surovadcerka:
Nikoleta Kováčová je autorkou prvej Slovenskej vegánskej kuchárky, teraz už trilógie - Slovegán 1,2 a 3. Obaja jej rodičia pracovali v gastre a aj keď to tak dlho nevyzeralo, aj ona sa vydala v ich šľapajách lásky k jedlu, keď sa v roku 2013 stala vegánkou. Nikoleta roky pracovala ako modelka ale i v marketingu, v agentúrach ako kreatívec a fotograf. Jej recepty nájdete aj na blogu dcerka.sk.