Vegánske palacinky s čokoládovým krémom
6.2.2025
Dĺžka prípravy: 30 min.
Čas na prípravu: 10 min.
•
Čas varenia/pečenia: 20 min.
265 kcal/porcia
Bez laktózy
•
Hlavné jedlo
•
Raňajky
•
Dezerty
•
Vegánske
Prísady
na 6 porcií (12-18 ks)
Vegánske palacinky s čokoládovým krémom
2 a 1/2 hrnčeka ovseného rastlinného mlieka zn. dmBio
2 hrnčeky hladkej špaldovej múky zn. dmBio
1 polievková lyžica rastlinného oleja zn. dmBio
1 polievková lyžica trstinového cukru zn. dmBio
štipka soli
štipka škorice
extra olej na opekanie
džem podľa chuti na naplnenie palaciniek
Čokoládový krém
250 g vegánskeho krému na šľahanie zn. dmBio
100 g vegánskej čokolády zn. dmBio 1 vanilkový cukor podľa chuti
1 vanilkový cukor podľa chuti
Príprava
Vegánske palacinky s čokoládovým krémom
V miske zmiešame rastlinné mlieko s cukrom, olejom, škoricou, štipkou soli.
Cez sitko pridáme múku a všetko spolu vyšľaháme na hladké cesto.
Cesto lejeme na panvicu, na ktorú sme pridali trošku oleja.
Palacinky opekáme z oboch strán do zlatista.
Čokoládový krém
Kokosovú smotanu na šľahanie zohrejeme v hrnci, pridáme vanilkový cukor a na kocky nakrájanú čokoládu.
Zmes miešame, až kým sa čokoláda roztopí v smotane.
Upečené palacinky naplníme džemom a navrch pridáme čokoládový krém. TIP: Ak chcete, vegánsky krém na šľahanie môžete taktiež len vyšľahať s vanilkovým cukrom do tuhej šľahačky a ozdobiť ním palacinky.
Trochu cesta, poriadna lyžica plnky a veľa radosti.
Ruku na srdce: existuje vôbec človek, ktorý sa nedá zvábiť na domáce palacinky?
Keď to vyzerá, že doma nie je nič na jedenie, pozrite sa lepšie – ingrediencie na palacinky sa nájdu vždy. Sýte raňajky, druhý chod obeda alebo večera za odmenu? Správa o tom, že sa chystajú palacinky, poteší malých aj veľkých.
V palacinkách blogerky Karotky nenájdete vajcia ani kravské mlieko. Na tých totiž palacinkové kúzlo vôbec nestojí. Palacinkovým kráľom sa stáva ten, kto má skvelú panvicu, ovláda zopár trikov a je trpezlivý. Tieto palacinky sú jemné, nadýchané a odsúdené na úspech. Upečte si ich počas Veganuára toľkokrát, koľkokrát na ne dostanete chuť. Všetko, čo potrebujete na palacinkové cesto a plnenie palaciniek nájdete v našej ponuke. Áno, dokonca aj šľahačku!
Nikam sa neponáhľajte
dmBio vegánsky krém na šľahanie sa vyrába zo starostlivo vybraných kokosových orechov zo Srí Lanky a je skvelou alternatívou bežnej smotany na šľahanie. Uložte krém na niekoľko hodín alebo na celú noc do chladničky a šľahajte niekoľko minút, kým nedosiahnete pevnú konzistenciu. Ak vám nejde o tuhú šľahačkovú čiapočku, ale o hladký krém, nech sa páči. Vegánsky krém zohrejte, rozpustite v ňom kvalitnú čokoládu a vymiešajte na hladký krém. Pochutnajú si všetci, nielen vegáni.
Nikam sa neponáhľajte a cesto nechajte chvíľku oddychovať v chladničke. Múka a tekutina sa spoja a aktivuje sa lepok. Je to dôležité pre pružnosť a súdržnosť palaciniek. Panvicu zohrievajte pomaly a postupne. Cieľom je rovnomerne rozložené teplo po celom povrchu panvice. Zaobstarajte si panvicu so silným dnom, ktorá rovnomerne vedie teplo a drží ho.
Mohlo by sa vám zísť
Koniec zoznamu
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“