Jablkový crumble so psylliom
Upečte si crumble, najjednoduchší koláč pod zubatým jesenným slnkom. Dezert, v ktorom spojili sily food blogerka Karotka a produkty z dm je lahodný a šťavnatý. S posýpkou voňajúcou škoricou pohladí na jazyku a zahreje pri srdci.

A to všetko s minimálnou námahou – crumble máte na stole do hodinky od prvej myšlienky, že by bolo fajn dať si niečo sladké. Stačí otvoriť rúru, vytiahnuť lyžičky a vychutnať si dokonalú kombináciu chrumkavého a šťavnatého, sladkého a kyslastého.
Nemusíte byť šéfkuchárom, aby ste pripravili skvelý crumble. Stačí nakrájať sezónne ovocie – jablká, hrušky, slivky či rebarboru – posypať ho voňavou posýpkou a už to ide samo. Žiadne miesenie cesta ani komplikované postupy. Crumble zvládne naozaj každý!
Trochu zdravia navyše
Ak chcete recept povýšiť na zdravšiu verziu, pridajte do posýpky psyllium ako blogerka Karotka. Psyllium je plné vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prispieva k zdravej črevnej mikroflóre, takže koláč nielen chutí, ale aj prospieva. Väčšinu ingrediencií, vrátane psyllia, nájdete v dm.
Crumble a jeho príbeh
Verili by ste, že crumble vznikol v Anglicku počas II. svetovej vojny, keď bolo nedostatok surovín? No potom sa ukázalo, že je taký lahodný a jednoduchý, že si ho ľudstvo musí nechať. Zlé časy, dobré časy - crumble je kamarát. Dnes si ľudia crumble užívajú nielen ako dezert, ale aj na raňajky s jogurtom alebo s kopčekom zmrzliny. Kombinujte ho s vanilkovou zmrzlinou, gréckym jogurtom či kyslou smotanou – výsledok bude vždy perfektný. Pristane mu aj horúci čaj, káva alebo čokoláda. Hlavne je vydržať a nepopáliť si horúcou dobrotou jazyk.
Tipy na úpravy:
- Nemáte čerstvé ovocie? Nahraďte ho mrazeným lesným ovocím.
- Posypte posýpku obľúbenými orechmi a semienkami, výborné sú mandle alebo pekanové orechy.
- Nezabudnite na štipku soli v posýpke – tá pozdvihne všetky ostatné chute.
- K príliš šťavnatému ovociu primiešajte trochu vanilkového pudingového prášku, ktorý zahustí šťavu.
Recept na jablkový crumble so psylliom
Ingrediencie na náplň:
- 4 ošúpané a na kocky nakrájané jablká
- 1 polievková lyžica škoricového cukru
Posýpka:
- 1 hrnček jemných ovsených vločiek zn. dmBio
- 1/2 hrnčeka celozrnných ovsených vločiek zn. dmBio
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov zn. dmBio
- 1/2 hrnčeka makadamových orechov alebo mandlí zn. dmBio
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja zn. dmBio
- 1/3 hrnčeka javorového sirupu zn. dmBio
- 2 čajové lyžičky škorice zn. dmBio
- 2 polievkové lyžice psyllium zn. dmBio
Postup:
Môžete potrebovať
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“