Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vianočné linecké koláčiky

Od karotka.sk

10.7.2023

Dezerty

Vianoce

Vegetariánske

Prísady

Ingrediencie na koláčiky

  • 225g hladkej múky zn. dmBio

  • 75g mandľovej múky zn. dmBio

  • 85g trstinového cukru zn. dmBio

  • 5g sušenej citrónovej kôry zn. dmBio

  • 1 ks vanilkového cukru zn. dmBio

  • 200g zmäknutého masla

  • 1 žĺtok

  • 2 polievkové lyžice mletého maku

Na spájanie koláčikov

  • 50g lieskovo orieškovej nátierky zn. dmBio

  • 50g nátierky z bobuľového ovocia zn. dmBio

Príprava

Cesto na linecké koláčiky

  1. Krok

    V miske zmiešame pšeničnú a mandľovú múku, trstinový cukor, vanilkový cukor a sušenú citrónovú kôru.

  2. Krok

    Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo aj žĺtok a všetko spolu zmiešame, až kým nevytvoríme husté hladké cesto. Rozdelíme ho na polovice, do jednej časti pridáme mletý mak a poriadne premiešame. Oba bochníky zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť v chladničke aspoň pár hodín, ideálne cez noc.

  3. Krok

    Zhruba pol hodinu pred vykrajovaním koláčikov cesto vyberieme z chladničky, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,3 cm a vykrajujeme tvary podľa vlastnej preferencie. Nezabudneme však do každého druhého koláčika vykrojiť malú dierku, aby vzniklo “očko” a plnka krásne vynikla.

  4. Krok

    Vykrojené koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 175°C približne 8-10 minút. Necháme ich vychladnúť a hneď spájame. Klasické linecké koláčiky spojíme lieskovo-orieškovou nátierkou dmBio a tie makové nátierkou z bobuľového ovocia dmBio. Hotové linecké koláčiky môžeme posypať práškovým cukrom. Uložíme do krabice a skladujeme v chladnej miestnosti až do Vianoc.

Šťastné, veselé, lenivé a linecké

Kto by nemal rád linecké? Práve nimi okolo Mikuláša sa spúšťa vianočné pečenie. Ale prečo lenivé? Preto, lebo linecké pečivo sa rado vyvaľuje v škatuli s koláčmi a ničnerobenie mu veľmi prospieva. Deň po dni krehne, naťahuje do seba vlhkosť plnky a kým sa tak deje, neprekážajú mu časté návštevy. Skrátka, “kontroly kvality”.  

Ochutnávanie je súčasťou adventných radovánok a aby ste tesne pred Vianocami nezistili, že vo vašej škatuli ležia koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, ale je akosi málo, pripravte si Dvojfarebné linecké rovno z dvojitej dávky.  

Tento recept je spojením tradície a experimentu. Šikovnosti, samozrejme, tiež, lebo na jeden šup získate dva druhy vianočných koláčikov. Stačí rozdeliť vypracované cesto do dvoch misiek a do každej pridať extra ingredienciu. Pri spájaní môžete použiť nátierky z bohatej kolekcie značky dmBio. Či už máte chuť na kyselkavú chuť leta alebo na plnosť orieškov.

Chcete to tento rok položiť na slávnostný stôl ešte dokonalejšie koláčiky než vlani? Nech sa páči, tri linecké triky od karotky:    

  1. Ak máte extra čas, môžete maslo, cukor a žĺtky vopred napeniť a až potom pridať do misy so suchými ingredienciami. 
  2. Radšej trošku hrubšie než priesvitné. Najlepšie sa vám bude pracovať s koláčikmi vyvaľkanými na hrúbku 3 milimetre.  
  3. Bez orieškov to nebude ono. Ale aké? Lieskové či radšej mandle? Jemne opražiť, či rovno pomlieť? Je to na vás, chybu neurobíte, karotka odporúča takéto spojenie. K špaldovej hladkej múke pridáva aj diel mandľovej múky a hotové koláčiky potom spája lieskovo-orieškovou nátierkou.  

Dobrú chuť a šťastné a veselé!

Majka z karotka.sk

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:

„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.skVarenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“

Vhodné produktové kategórie