Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vianočné menu trochu inak

Tekvicová polievka, hovädzie ragú, vegetariánske bolonské špagety a na záver čokoládová pena? Ak nie ste zástancami tradičných vianočných jedál, máme pre vás niekoľko tipov.

Predjedlo: Štajerská krémová tekvicová polievka

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

15.7.2023

štajerská tekvicová polievka

Sviatočné jedlo

Vianoce

Vegetariánske

Rakúska kuchyňa

Prísady

  • 2 PL dmBio repkového oleja

  • 4 kocky dmBio zeleninového bujónu

  • 50 g dmBio lúpaných tekvicových jadierok

  • 1 a ½ cibule

  • 1 tekvica hokkaido (asi 1,5 kg)

  • 2 l vody

  • štipka soli a čierneho korenia

Príprava

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Tekvicu vydlabte a spolu so šupkou nakrájajte na veľké kocky.

  2. Cibuľu a tekvicu opečte v hrnci na oleji, posoľte a okoreňte.

  3. Pridajte vodu s kockami zeleninového bujónu a varte približne 35 minút. Potom rozmixujte ručným mixérom na pyré a ešte raz dochuťte. Pri servírovaní posypte nasekanými tekvicovými semienkami.

  4. Tip od profesionála: Aby ste mali polievku poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť ju deň vopred.

Koniec zoznamu

Hlavné jedlo s mäsom: Hovädzie ragú s polentou a brusnicami

dm drogerie markt

15.7.2023

Hlavné jedlo

Sviatočné jedlo

Vianoce

Prísady

  • 2 PL dmBio repkového oleja

  • 100 g dmBio paradajkového pretlaku Passata Natur

  • ½ l dmBio 100% hroznovej šťavy

  • zahusťovadlo (50 g múky + trochu vody)

  • 220 g kompótu z lesných brusníc

  • 750 g (1,5 bal.) dmBio kukuričnej krupice na polentu

  • 2,2 - 2,5 kg hovädzieho pliecka nakrájaného na kocky (4 x 4)

  • 2 cibule

  • 1/4 zeleru

  • 2 mrkvy

  • 10 cm póru

  • štipka soli a čierneho korenia

  • 3 borievky

  • 1 bobkový list

  • 50 g pažítky

  • 2¼ l vody

  • 50 g masla

Príprava

  1. krok - omáčka:

    Cibuľu, zeler, pór a mrkvu nakrájajte nadrobno a opražte v hrnci na oleji. Pridajte paradajkový pretlak a ďalších 5 minút spolu pražte. Potom to zalejte hroznovou šťavou a nechajte zredukovať na polovicu. Napokon vlejte vodu s rozpustenými kockami zeleninového bujónu, pridajte borievky a bobkový list.

  2. krok - mäso:

    Nakrájané mäso posoľte, okoreňte a potrite horčicou. Potom ho prudko opečte na panvici s trochou oleja.

  3. krok - spojte omáčku a mäso:

    Opečené mäso pridajte k omáčke a asi 1 hodinu 45 minút ho v nej nechajte variť. Keď mäso zmäkne, vriacu omáčku zahustite múkou tak, že vodu a múku vymiešate na krémovú konzistenciu. Tip od profesionála: Aby ste mali ragú poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť si ho (1. – 3. krok) deň vopred.

  4. krok - polenta:

    Zohrejte vodu a maslo, osoľte, okoreňte a pomaly vmiešajte polentu ešte predtým, ako to zovrie. Nechajte povariť asi 10 minút.

  5. krok - servírovanie:

    Podávajte na osobu tri až štyri kúsky mäsa s omáčkou a primeranou porciou polenty a dolaďte brusnicami a pažítkou.

Koniec zoznamu

Vegetariánske hlavné jedlo: Bolonské špagety s červenou šošovicou

dm drogerie markt

15.7.2023

Hlavné jedlo

Sviatočné jedlo

Vianoce

Prísady

  • 200 g dmBio červenej šošovice

  • 1 kg dmBio špagiet

  • 2 PL dmBio repkového oleja

  • 3 kocky dmBio zeleninového bujónu

  • 100 g dmBio paradajkového pretlaku Passata Natur

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 mrkvy

  • ¼ zeleru (ak je malý, inak ešte menej)

  • 10 cm póru

  • štipka soli a čierneho korenia

  • 1 ČL dmBio talianskych byliniek zo zmesi korenia

  • 1,5 l vody

  • 50 - 100 g nastrúhaného syra

  • 50 g petržlenu

Príprava

  1. krok - šošovica:

    Šošovicu najprv namočte na 1,5 hodiny do vody.

  2. krok – príprava omáčky:

    Cibuľu, zeler, pór a mrkvu nakrájajte nadrobno a opražte v hrnci na oleji. Pridajte paradajkový pretlak, zmes byliniek, soľ a korenie, pretlačte do toho cesnak a všetko ďalších 5 minút pražte. Potom prilejte vodu s rozpustenými kockami zeleninového bujónu. Šošovicu preceďte, pridajte do omáčky a nechajte asi 25 minút povariť. Tip od profesionála: Aby ste mali omáčku poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť si ju (1. a 2. krok) deň vopred.

  3. krok - špagety:

    Špagety varte v 5 l osolenej vody 8 - 10 minút, aby boli al dente.

  4. krok - servírovanie:

    Na tanier dajte primeranú porciu cestovín a omáčky s nastrúhaným syrom a petržlenom.

Koniec zoznamu

Dezert: Čokoládová pena

dm drogerie markt

15.7.2023

Dezerty

Rýchlo a jednoducho

Sviatočné jedlo

Vianoce

Prísady

  • 2 ½ PL dmBio vanilkového cukru Bourbon

  • 500 g dmBio jemnej horkej čokolády

  • 12 vajec

  • štipka soli

Príprava

  1. krok - čokoláda:

    Čokoládu polámte na malé kúsky a v horúcom vodnom kúpeli nechajte pomaly rozpustiť. Vodný kúpeľ: misku s čokoládou položte nad hrniec s vriacou vodou. Dôležité: Čokoládovú penu by ste mali pripraviť deň vopred, pretože cez noc musí stáť.

  2. krok – sneh:

    K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte sneh. Žĺtka s vanilkovým cukrom miešajte asi 10 minút mixérom, kým nevznikne krém.

  3. krok - zmiešať

    Vlažnú roztopenú čokoládu pridávajte po lyžičkách k vajíčkovému krému. Čokoláda nesmie byť príliš horúca, inak sa vajcia zrazia. Nakoniec zamiešajte vidličkou vyšľahaný sneh a nechajte cez noc odstáť.

  4. krok - servírovanie:

    Podávajte v malých sklenených miskách alebo dezertných pohároch.

Koniec zoznamu