Vianočné menu trochu inak
Tekvicová polievka, hovädzie ragú, vegetariánske bolonské špagety a na záver čokoládová pena? Ak nie ste zástancami tradičných vianočných jedál, máme pre vás niekoľko tipov.
Predjedlo: Štajerská krémová tekvicová polievka

dm drogerie markt
15.7.2023

Sviatočné jedlo
•
Vianoce
•
Vegetariánske
•
Rakúska kuchyňa
Prísady
2 PL dmBio repkového oleja
4 kocky dmBio zeleninového bujónu
50 g dmBio lúpaných tekvicových jadierok
1 a ½ cibule
1 tekvica hokkaido (asi 1,5 kg)
2 l vody
štipka soli a čierneho korenia
Príprava
Cibuľu nakrájajte nadrobno. Tekvicu vydlabte a spolu so šupkou nakrájajte na veľké kocky.
Cibuľu a tekvicu opečte v hrnci na oleji, posoľte a okoreňte.
Pridajte vodu s kockami zeleninového bujónu a varte približne 35 minút. Potom rozmixujte ručným mixérom na pyré a ešte raz dochuťte. Pri servírovaní posypte nasekanými tekvicovými semienkami.
Tip od profesionála: Aby ste mali polievku poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť ju deň vopred.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Hlavné jedlo s mäsom: Hovädzie ragú s polentou a brusnicami
dm drogerie markt
15.7.2023
Hlavné jedlo
•
Sviatočné jedlo
•
Vianoce
Prísady
2 PL dmBio repkového oleja
100 g dmBio paradajkového pretlaku Passata Natur
½ l dmBio 100% hroznovej šťavy
zahusťovadlo (50 g múky + trochu vody)
220 g kompótu z lesných brusníc
750 g (1,5 bal.) dmBio kukuričnej krupice na polentu
2,2 - 2,5 kg hovädzieho pliecka nakrájaného na kocky (4 x 4)
2 cibule
1/4 zeleru
2 mrkvy
10 cm póru
štipka soli a čierneho korenia
3 borievky
1 bobkový list
50 g pažítky
2¼ l vody
50 g masla
Príprava
krok - omáčka:
Cibuľu, zeler, pór a mrkvu nakrájajte nadrobno a opražte v hrnci na oleji. Pridajte paradajkový pretlak a ďalších 5 minút spolu pražte. Potom to zalejte hroznovou šťavou a nechajte zredukovať na polovicu. Napokon vlejte vodu s rozpustenými kockami zeleninového bujónu, pridajte borievky a bobkový list.
krok - mäso:
Nakrájané mäso posoľte, okoreňte a potrite horčicou. Potom ho prudko opečte na panvici s trochou oleja.
krok - spojte omáčku a mäso:
Opečené mäso pridajte k omáčke a asi 1 hodinu 45 minút ho v nej nechajte variť. Keď mäso zmäkne, vriacu omáčku zahustite múkou tak, že vodu a múku vymiešate na krémovú konzistenciu. Tip od profesionála: Aby ste mali ragú poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť si ho (1. – 3. krok) deň vopred.
krok - polenta:
Zohrejte vodu a maslo, osoľte, okoreňte a pomaly vmiešajte polentu ešte predtým, ako to zovrie. Nechajte povariť asi 10 minút.
krok - servírovanie:
Podávajte na osobu tri až štyri kúsky mäsa s omáčkou a primeranou porciou polenty a dolaďte brusnicami a pažítkou.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Vegetariánske hlavné jedlo: Bolonské špagety s červenou šošovicou
dm drogerie markt
15.7.2023
Hlavné jedlo
•
Sviatočné jedlo
•
Vianoce
Prísady
200 g dmBio červenej šošovice
1 kg dmBio špagiet
2 PL dmBio repkového oleja
3 kocky dmBio zeleninového bujónu
100 g dmBio paradajkového pretlaku Passata Natur
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
¼ zeleru (ak je malý, inak ešte menej)
10 cm póru
štipka soli a čierneho korenia
1 ČL dmBio talianskych byliniek zo zmesi korenia
1,5 l vody
50 - 100 g nastrúhaného syra
50 g petržlenu
Príprava
krok - šošovica:
Šošovicu najprv namočte na 1,5 hodiny do vody.
krok – príprava omáčky:
Cibuľu, zeler, pór a mrkvu nakrájajte nadrobno a opražte v hrnci na oleji. Pridajte paradajkový pretlak, zmes byliniek, soľ a korenie, pretlačte do toho cesnak a všetko ďalších 5 minút pražte. Potom prilejte vodu s rozpustenými kockami zeleninového bujónu. Šošovicu preceďte, pridajte do omáčky a nechajte asi 25 minút povariť. Tip od profesionála: Aby ste mali omáčku poruke a pre lepšiu chuť sa odporúča pripraviť si ju (1. a 2. krok) deň vopred.
krok - špagety:
Špagety varte v 5 l osolenej vody 8 - 10 minút, aby boli al dente.
krok - servírovanie:
Na tanier dajte primeranú porciu cestovín a omáčky s nastrúhaným syrom a petržlenom.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Dezert: Čokoládová pena
dm drogerie markt
15.7.2023
Dezerty
•
Rýchlo a jednoducho
•
Sviatočné jedlo
•
Vianoce
Prísady
2 ½ PL dmBio vanilkového cukru Bourbon
500 g dmBio jemnej horkej čokolády
12 vajec
štipka soli
Príprava
krok - čokoláda:
Čokoládu polámte na malé kúsky a v horúcom vodnom kúpeli nechajte pomaly rozpustiť. Vodný kúpeľ: misku s čokoládou položte nad hrniec s vriacou vodou. Dôležité: Čokoládovú penu by ste mali pripraviť deň vopred, pretože cez noc musí stáť.
krok – sneh:
K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte sneh. Žĺtka s vanilkovým cukrom miešajte asi 10 minút mixérom, kým nevznikne krém.
krok - zmiešať
Vlažnú roztopenú čokoládu pridávajte po lyžičkách k vajíčkovému krému. Čokoláda nesmie byť príliš horúca, inak sa vajcia zrazia. Nakoniec zamiešajte vidličkou vyšľahaný sneh a nechajte cez noc odstáť.
krok - servírovanie:
Podávajte v malých sklenených miskách alebo dezertných pohároch.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu