Banánový chlebík so zázvorom
Od @karotka
10.7.2023

Dezerty
•
Pre deti a rodinu
•
Piknik
•
Raňajky
•
Vegetariánske
Prísady
Na chlebík potrebujete
2 vajíčka
1/3 hrnčeka dmBio kvetového medu
70g masla
4 prezreté banány (3 kusy do cesta, jeden na ozdobenie)
¼ čajovej lyžičky dmBio vanilky bourbon mletej
1 hrnček dmBio špaldovej múky T1050
1 hrnček dmBio ovsených vločiek, jemných
2 čajové lyžičky dmBio prášku do pečiva
1 čajovú lyžičku dmBio škorice mletej
3/4 balenia dmBio zázvoru kandizovaných kociek
50g dmBio jemnej horkej čokolády Edelbitter 90% kakaa
Príprava
Príprava chlebíka
Krok
V miske vyšľaháme vajcia s medom do peny. Pridáme roztopené maslo, 3 roztlačené banány, bourbon vanilku a zľahka premiešame, nemixujeme.
Krok
Jemné ovsené vločky rozmixujeme na múku a do banánového cesta postupne pridáme sypké ingrediencie - špaldovú múku, rozmixované ovsené vločky, prášok do pečiva aj škoricu.
Krok
Na záver nakrájame čokoládu a kandizovaný zázvor na menšie kúsky, a vmiešame ich do cesta.
Krok
Formu na chlebík vymastíme maslom a vylejeme do nej banánové cesto.
Krok
Vrch chlebíka ozdobíme pozdĺžne prekrojeným banánom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 50-55 minút.
Krok
Aby sme chlebík zbytočne nevysušili, môžeme ho počas pečenia otestovať špajdľou. Ak špajdľa ostane po vytiahnutí z cesta suchá, chlebík je hotový.
Servírovanie
Banánový chlebík podávame kedykoľvek: teplý či vychladený, ako dezert po obede či na večeru. Najlepšie však chutí na raňajky doplnený pohárom vychladenej rakytníkovej šťavy dmBio. Jej sladko-kyslú chuť, ktorá pripomína šípky, zjemní minerálna voda s medom, ale šťava je výborná aj nezriedená.
Oživte svoj banánový chlebík zázvorom
Pridajte zázvor do jedál, ktorým pristane pikantný šmrnc. Banánový chlieb s kandizovaným zázvorom sme pre vás pripravili v spolupráci s foodblogerkou @karotka. Chlebík prekvapí maškrtné jazýčky a jeho hrejivá chuť si vás získa.
Nie je nič krajšie než vojsť ráno do kuchyne a spomenúť si, že vlastne nemusíte raňajkovať chlieb s maslom, lebo ste sa večer venovali polhodinku pečeniu. Prezreté banány zmizli z linky, teraz sú bezpečne urkyté v hutnom šťavnatom koláči. Aké šikovné. Ešte si pripravte voňavú kávu a k porcii chlebíka si naservírujte aj shot sviežej rakytníkovej šťavy.
V čase, keď imunita dostáva zabrať, dni sú chladné a večery dlhé, fungujú oranžové bobuľky rakytníka premenené na džús ako verný kamarát do dažďa. Rakytník ukrýva v šupke i pod ňou vitamíny, najmä vitamín C, antioxidanty, a o jeho lahodnej chuti ani nehovoriac. Navyše, je to domáca rastlina, čiže jeho bio šťava je aj udržateľná. Vychutnajte si ho tak často ako sa dá - napríklad aj v spoločnosti kandizovaného zázvoru a sladkých banánov.
Dobrú chuť a najmä, na zdravie!
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“