Čokoládové lyžičky
Od Michaela z Flowers in the Salad
15.7.2023

Dezerty
•
Vianoce
Prísady
Biele čokoládovo-kokosové lyžičky
1 biela čokoláda zn. dmBio
1 PL kokosového oleja zn. dmBio
kokosové čipsy zn. dmBio
Nugátové lyžičky s krokantom z vlašských orechov
1 nugátová čokoláda zn. dmBio
1 PL kokosového oleja zn. dmBio
80 g vlašských orechov zn. dmBio
1 PL javorového sirupu zn. dmBio
½ ČL škorice
Ozdobenie a balenie
Cukrové perličky (alebo iné ozdoby)
Paličky (napr. drevené lyžičky alebo čajové lyžičky)
Darčekové balenia (napr. vrecká, darčekové stuhy, darčekové tašky, kartičky s venovaním atď.)
Príprava
Pri výrobe kokosovej posýpky dajte kokosové čipsy na panvicu a pri strednej teplote ich nasucho opražte, kým sa jemne nesfarbia.
Dajte ich preč zo sporáka a nechajte úplne vychladnúť. Horúcu panvicu môžete hneď použiť na prípravu krokanta z vlašských orechov.
Vlašské orechy nasekajte a na panvici pražte na strednej teplote asi 5 minút, kým nezačnú voňať. Stále miešajte!
Na výrobu krokanta z vlašských orechov pridajte kokosový olej, javorový sirup a škoricu (pozor, môže to prskať!) a miešajte, kým nie sú všetky vlašské orechy pokryté zmesou. Nechajte ďalšie 1 - 2 minúty karamelizovať.
Zložte zo sporáka, dajte na tanier a nechajte vychladnúť. Tým sú posýpky hotové.
Bielu čokoládu a kokosový olej dajte do hrnca a rozpustite nad vodným kúpeľom. Stále miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nie je krémová.
Nugátovú čokoládu dajte do vhodného hrnca a taktiež rozpustite nad vodným kúpeľom. Lyžičky ponorte do čokolády a potom položte na papier na pečenie.
Do vnútra lyžičiek prípadne pridajte ešte trochu čokolády. Ozdobte posýpkami. Potom dajte aspoň na hodinu do chladničky.
Vianočne zabaľte a ozdobte napr. vlastnoručne vyrobenými kartičkami s venovaním.

Tip na záver: Ak si chcete vychutnať horúcu čokoládu, zohrejte 200 ml mlieka a vložte do neho čokoládovú lyžičku. Chvíľku počkajte, kým sa čokoláda rozpustí a je to.
Recept je od Michaely z Flowers in the Salad
Za vegetariánskym blogom Foodblog Flowers in the Salad sa skrýva Michaela Auer zo Salzburgu. Má veľkú vášeň pre rôznorodú zdravú stravu, pri ktorej však nezabúda ani na milovníkov sladkostí. Dôležitá je pre ňu vyváženosť. A to je vidieť aj na jej článkoch. Na jej blogu môžete nájsť množstvo inšpirácií a receptov od zaujímavých nápadov na raňajky až po šalátové misy a lahodné dezerty.