Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Zdravo a chutne s dmBio: Cuketový chlebík so psylliom a čokoládou

Od karotka.sk

23.8.2024

Bez laktózy

Koláče

Slovenská kuchyňa

Prísady

  • 1 menšia cuketa (400 g)

  • 2 vajcia

  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru zn. dmBio

  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja zn. dmBio

  • 3 polievkové lyžice psyllia zn. dmBio

  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky zn. dmBio

  • 1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek zn. dmBio

  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva zn. dmBio

  • 1/3 hrnčeka (30g) kakaa zn. dmBio

  • štipka soli

  • 100 g horkej čokolády zn. dmBio

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády zn. dmBio

  • 1 konzerva kokosového mlieka zn. dmBio

Príprava

  1. krok

    Pripravte si všetky suroviny. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie (20 x 10 cm), ktorú vyložte papierom na pečenie. Cuketu nastrúhajte nahrubo.

    suroviny
  2. krok

    V miske zmiešajte vajcia s trstinovým cukrom do peny. Pridajte roztopený kokosový olej, nastrúhanú cuketu a zamiešajte.

    suroviny
  3. krok

    V samostatnej miske premiešajte psyllium, múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, kakao a štipku soli.

  4. krok

    Postupne vmiešajte suché ingrediencie do mokrej zmesi, kým sa všetko dôkladne neprepojí. Nakoniec primiešajte nasekanú čokoládu.

    suroviny
  5. krok

    Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 40-50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu chlebíka nevyjde čistá.

    suroviny
  6. krok

    Medzitým rozpustite čokoládu. Konzervu kokosového mlieka otvorte a pomocou lyžice odoberte do misky hustú časť kokosového mlieka.

    suroviny
  7. krok

    Hustú časť kokosového mlieka vyšľahajte s roztopenou a mierne vychladnutou čokoládou. Čokoládový krém nechajte stuhnúť v chladničke. Po upečení nechajte cuketový chlebík vychladnúť a potom ho potrite pripraveným čokoládovým krémom a ozdobte kúskami čokolády, orieškov či ovocím.

    suroviny
  8. krok

    Hotovo.

    suroviny

Pripravte sa objaviť tajomstvo výživy, ktoré vám pomôže žiť zdravšie a vaše trávenie vám poďakuje. Psyllium, často prehliadaný poklad, patrí do každej zdravej kuchyne. Ako zdroj vlákniny ponúka úžasné zdravotné benefity a má jemnú, prakticky neutrálnu chuť. Výrazne nezmení chuť pokrmov alebo nápojov, do ktorých sa pridáva, ale svoju prácu spraví dokonale.

Jeho hlavnou vlastnosťou je totiž schopnosť absorbovať vodu a vytvárať gélovú štruktúru. Psyllium, druh rozpustnej vlákniny získanej zo semien rastliny Plantago ovata, ktorá rastie prevažne v Indii a Iráne, prispieva k pocitu sýtosti, čo vám pomôže pri regulácii hmotnosti. Vylepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Je ideálny aj ako prísada na pečenie, pretože pomáha udržať vlhkosť v cestách a tak zaručí, že chlebík bude dokonale vláčny. Blogerka Karotka sa k cukete, ktorej sezóna vrcholí, rozhodla pridať neutrálne psyllium a lahodnú čokoládu a výsledkom je chutný, zdravý chlebík, ktorý je rýchly a jednoduchý na prípravu. Je skvelý na raňajky, ako proviant na výlety aj k popoludňajšej kávičke.

Rýchly a jednoduchý chlebík na obdobie, keď si dobrí ľudia podávajú cukety cez plot, si obľúbite. Nielen pre jeho chuť, ale aj tajnú zdravú ingredienciu. Experimentujte s psylliom, významným zdrojom vlákniny, a skúšajte ako môže obohatiť váš každodenný jedálniček. 

Tak dobrú chuť. A na zdravie!

Koniec zoznamu

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:

„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.skVarenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“

Vhodné produktové kategórie