Zdravo a chutne s dmBio: Cuketový chlebík so psylliom a čokoládou
Od karotka.sk
23.8.2024
Bez laktózy
•
Koláče
•
Slovenská kuchyňa
Prísady
1 menšia cuketa (400 g)
2 vajcia
3/4 hrnčeka trstinového cukru zn. dmBio
1/2 hrnčeka kokosového oleja zn. dmBio
3 polievkové lyžice psyllia zn. dmBio
1 a 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky zn. dmBio
1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek zn. dmBio
1 polievková lyžica prášku do pečiva zn. dmBio
1/3 hrnčeka (30g) kakaa zn. dmBio
štipka soli
100 g horkej čokolády zn. dmBio
Čokoládová poleva
100 g čokolády zn. dmBio
1 konzerva kokosového mlieka zn. dmBio
Príprava
krok
Pripravte si všetky suroviny. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie (20 x 10 cm), ktorú vyložte papierom na pečenie. Cuketu nastrúhajte nahrubo.
krok
V miske zmiešajte vajcia s trstinovým cukrom do peny. Pridajte roztopený kokosový olej, nastrúhanú cuketu a zamiešajte.
krok
V samostatnej miske premiešajte psyllium, múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, kakao a štipku soli.
krok
Postupne vmiešajte suché ingrediencie do mokrej zmesi, kým sa všetko dôkladne neprepojí. Nakoniec primiešajte nasekanú čokoládu.
krok
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 40-50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu chlebíka nevyjde čistá.
krok
Medzitým rozpustite čokoládu. Konzervu kokosového mlieka otvorte a pomocou lyžice odoberte do misky hustú časť kokosového mlieka.
krok
Hustú časť kokosového mlieka vyšľahajte s roztopenou a mierne vychladnutou čokoládou. Čokoládový krém nechajte stuhnúť v chladničke. Po upečení nechajte cuketový chlebík vychladnúť a potom ho potrite pripraveným čokoládovým krémom a ozdobte kúskami čokolády, orieškov či ovocím.
krok
Hotovo.
Pripravte sa objaviť tajomstvo výživy, ktoré vám pomôže žiť zdravšie a vaše trávenie vám poďakuje. Psyllium, často prehliadaný poklad, patrí do každej zdravej kuchyne. Ako zdroj vlákniny ponúka úžasné zdravotné benefity a má jemnú, prakticky neutrálnu chuť. Výrazne nezmení chuť pokrmov alebo nápojov, do ktorých sa pridáva, ale svoju prácu spraví dokonale.
Jeho hlavnou vlastnosťou je totiž schopnosť absorbovať vodu a vytvárať gélovú štruktúru. Psyllium, druh rozpustnej vlákniny získanej zo semien rastliny Plantago ovata, ktorá rastie prevažne v Indii a Iráne, prispieva k pocitu sýtosti, čo vám pomôže pri regulácii hmotnosti. Vylepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Je ideálny aj ako prísada na pečenie, pretože pomáha udržať vlhkosť v cestách a tak zaručí, že chlebík bude dokonale vláčny. Blogerka Karotka sa k cukete, ktorej sezóna vrcholí, rozhodla pridať neutrálne psyllium a lahodnú čokoládu a výsledkom je chutný, zdravý chlebík, ktorý je rýchly a jednoduchý na prípravu. Je skvelý na raňajky, ako proviant na výlety aj k popoludňajšej kávičke.
Rýchly a jednoduchý chlebík na obdobie, keď si dobrí ľudia podávajú cukety cez plot, si obľúbite. Nielen pre jeho chuť, ale aj tajnú zdravú ingredienciu. Experimentujte s psylliom, významným zdrojom vlákniny, a skúšajte ako môže obohatiť váš každodenný jedálniček.
Tak dobrú chuť. A na zdravie!
Koniec zoznamu
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“