Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Domáca pizza

Od karotka.sk

12.6.2024

hotová upečená pizza

Pre deti a rodinu

Hlavné jedlo

Talianska kuchyňa

Prísady

Ingrediencie na cesto

  • 500g múky na pečenie pizze Genussreise zn. dmBio

  • 330 ml vody

  • 5 g sušeného droždia

  • 18 g soli

  • 1 PL olivového oleja zn. dmBio

  • 1 ČL cukru

Ingrediencie na topping

  • 200 ml paradajkového pretlaku Passata Natur zn. dmBio zmiešaného so soľou a oreganom

  • olivy Kalamon - bez kôstok zn. dmBio

  • artičoky so sicílskym citrónom zn. dmBio

  • na slnku sušené paradajky zn. dmBio

  • 200 g strúhaného syra

  • prosciutto alebo šunka

  • olivový olej na potretie okrajov

Príprava

  1. krok

    Pripravíme si všetky suroviny.

  2. krok

    Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme cukor a sušené droždie. Premiešame a necháme 5 minút kysnúť. Do vzídeného kvásku pridáme olivový olej, soľ a múku.

  3. krok

    Cesto miesime mixérom s nástavcom háku aspoň 4 minúty. Následne cesto preložíme na dosku, ručne premiesime a zabalíme do bochníka.

  4. krok

    Cesto vložíme do misky vymastenej olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  5. krok

    Pripravíme si paradajkovú omáčku (sugo). Jednoducho zmiešame paradajkový pretlak so soľou a oreganom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 alebo 4 časti podľa toho, aké veľké pizze chceme mať. Každú časť vyvaľkáme, dotvarujeme rukami na tenkú placku a vytvarujeme vyvýšené okraje.

    vyvaľkané cesto
  6. krok

    Cesto potrieme sugom, posypeme syrom a vrstvíme toppingy podľa chuti. Odporúčame kombináciu syra, prosciutta, sušených paradajok, olív a artičokov. Nič nepokazíte ani klasikou: šunka, syr, kukurica.

Pizza ako z pizzerie

Chrumkavé okraje, vláčny nadýchaný stred, ani hrubá ani príliš tenká a navrchu to, čo vám najviac chutí – tak vyzerá pizza snov. Že je to všetko nedosiahnuteľné? Ale kdeže. Upečte si ju doma podľa receptu blogerky Karotky. 

A hneď po nej aj ciabattu, focacciu alebo hoci slaný koláč – quiche. Príprava je prekvapivo jednoduchá. Všetko sa však začína pri dokonalom ceste. Vieme ako na univerzálne základné cesto na pizzu a vy už nikdy nebudete musieť hľadať iné. Vyskúšajte!

Múka na pizzu dmBio Genussreise je špeciálna zmes pšeničnej múky a kvalitnej krupice z tvrdej pšenice. Pravdaže vegan a v bio kvalite. Stane sa základným kameňom vašej dokonalej domácej pizze a iných dobrôt. K surovinám skvelej kvality pridajte niekoľko trikov od Karotky a rozvonia sa to u vás ako vo vašej obľúbenej pizzerii.

Všeobecné tipy na skvelú pizzu

  • Plech: Predhrejte čistý plechu spolu s rúrou. Pizzu naň opatrne presuňte aj s papierom až na poslednú chvíľu. Ešte lepší je pizza kameň, ktorý lepšie akumuluje teplo. Dostanete ho v špecializovaných predajniach.
  • Rúra: Najmenej 15 minút ju predhrievajte na 250 °C. Pizza bude krehká a vnútri krásne vláčna. Skoro ako tá, ktorú ste v lete ochutnali v Neapole.
    TIP: Hneď ako vyvaľkáte cesto, obložte ho a vložte do rúry. Nedajte cestu príležitosť opäť kysnúť.
  • Sugo: Aboslútna klasika je paradajkové sugo, ale pizzu môžete potrieť aj ochuteným mascarpone, do ktorého ste pridali pesto, korenie, alebo bylinky.
  • Syr: Najlepší syr na pizzu je jemná neutrálna mozzarella, ale použiť môžete akýkoľvek syr, ktorý harmonizuje so zvyšnými ingredienciami: čedar, ementál, camembert či parmezán.
  • Voda: Ani s ňou to nie je len tak. Na vzídenie cesta použite teplú vodu, aby vám kvasnice pekne nakysli, ideálna teplota je vody je 40ºC. Teplota nad 45 ºC môže kvasnice zabiť.
  • Olej a bylinky: Čerstvá bazalka a oregano sa na pizzu kladú tesne pred vložením do rúry. Extra panenský olivový olej môžete servírovať aj na stôl k hotovej pizze a vaši hostia si ním môžu pokvapkať okraje svojej porcie.

Produkty k receptu

Značka: dmBio; Názov produktu: Múka na pečenie pizze Genussreise, 1 kg; Cena: 1,65 €; Základná cena: 1 000 g (0,17 € za 100 g); dm značka logo; 4,349 z 5 hviezdičiek na základe 106 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuMúka na pečenie pizze Genussreise dmBio
dm značka logo
1,65 €
1 000 g (0,17 € za 100 g)
Dostupné
Značka: dmBio; Názov produktu: Olivový olej - extra panenský, 750 ml; Cena: 10,95 €; Základná cena: 750 ml (1,46 € za 100 ml); dm značka logo; 4,209 z 5 hviezdičiek na základe 1 114 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuOlivový olej - extra panenský  dmBio
dm značka logo
10,95 €
750 ml (1,46 € za 100 ml)
Dostupné
Značka: dmBio; Názov produktu: Paradajkový pretlak Passata Natur, 690 g; Cena: 1,25 €; Základná cena: 690 g (0,18 € za 100 g); dm značka logo; 4,938 z 5 hviezdičiek na základe 16 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuParadajkový pretlak Passata Natur  dmBio
dm značka logo
1,25 €
690 g (0,18 € za 100 g)
Dostupné
Značka: dmBio; Názov produktu: Olivy Kalamon - bez kôstok, 180 g; Cena: 3,25 €; Základná cena: 350 g (0,93 € za 100 g); dm značka logo; 4,7 z 5 hviezdičiek na základe 10 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuOlivy Kalamon - bez kôstok  dmBio
dm značka logo
3,25 €
350 g (0,93 € za 100 g)
Dostupné
Značka: dmBio; Názov produktu: Na slnku sušené paradajky, 180 g; Cena: 4,25 €; Základná cena: 180 g (2,36 € za 100 g); dm značka logo; 4,626 z 5 hviezdičiek na základe 139 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňuNa slnku sušené paradajky  dmBio
dm značka logo
4,25 €
180 g (2,36 € za 100 g)
Dostupné

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:

„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.skVarenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“