Domáca pizza
Od karotka.sk
12.6.2024

Pre deti a rodinu
•
Hlavné jedlo
•
Talianska kuchyňa
Prísady
Ingrediencie na cesto
500g múky na pečenie pizze Genussreise zn. dmBio
330 ml vody
5 g sušeného droždia
18 g soli
1 PL olivového oleja zn. dmBio
1 ČL cukru
Ingrediencie na topping
200 ml paradajkového pretlaku Passata Natur zn. dmBio zmiešaného so soľou a oreganom
olivy Kalamon - bez kôstok zn. dmBio
artičoky so sicílskym citrónom zn. dmBio
na slnku sušené paradajky zn. dmBio
200 g strúhaného syra
prosciutto alebo šunka
olivový olej na potretie okrajov
Príprava
krok
Pripravíme si všetky suroviny.
krok
Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme cukor a sušené droždie. Premiešame a necháme 5 minút kysnúť. Do vzídeného kvásku pridáme olivový olej, soľ a múku.
krok
Cesto miesime mixérom s nástavcom háku aspoň 4 minúty. Následne cesto preložíme na dosku, ručne premiesime a zabalíme do bochníka.
krok
Cesto vložíme do misky vymastenej olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
krok
Pripravíme si paradajkovú omáčku (sugo). Jednoducho zmiešame paradajkový pretlak so soľou a oreganom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 alebo 4 časti podľa toho, aké veľké pizze chceme mať. Každú časť vyvaľkáme, dotvarujeme rukami na tenkú placku a vytvarujeme vyvýšené okraje.
krok
Cesto potrieme sugom, posypeme syrom a vrstvíme toppingy podľa chuti. Odporúčame kombináciu syra, prosciutta, sušených paradajok, olív a artičokov. Nič nepokazíte ani klasikou: šunka, syr, kukurica.
Pizza ako z pizzerie
Chrumkavé okraje, vláčny nadýchaný stred, ani hrubá ani príliš tenká a navrchu to, čo vám najviac chutí – tak vyzerá pizza snov. Že je to všetko nedosiahnuteľné? Ale kdeže. Upečte si ju doma podľa receptu blogerky Karotky.
A hneď po nej aj ciabattu, focacciu alebo hoci slaný koláč – quiche. Príprava je prekvapivo jednoduchá. Všetko sa však začína pri dokonalom ceste. Vieme ako na univerzálne základné cesto na pizzu a vy už nikdy nebudete musieť hľadať iné. Vyskúšajte!
Múka na pizzu dmBio Genussreise je špeciálna zmes pšeničnej múky a kvalitnej krupice z tvrdej pšenice. Pravdaže vegan a v bio kvalite. Stane sa základným kameňom vašej dokonalej domácej pizze a iných dobrôt. K surovinám skvelej kvality pridajte niekoľko trikov od Karotky a rozvonia sa to u vás ako vo vašej obľúbenej pizzerii.
Všeobecné tipy na skvelú pizzu
- Plech: Predhrejte čistý plechu spolu s rúrou. Pizzu naň opatrne presuňte aj s papierom až na poslednú chvíľu. Ešte lepší je pizza kameň, ktorý lepšie akumuluje teplo. Dostanete ho v špecializovaných predajniach.
- Rúra: Najmenej 15 minút ju predhrievajte na 250 °C. Pizza bude krehká a vnútri krásne vláčna. Skoro ako tá, ktorú ste v lete ochutnali v Neapole.
TIP: Hneď ako vyvaľkáte cesto, obložte ho a vložte do rúry. Nedajte cestu príležitosť opäť kysnúť. - Sugo: Aboslútna klasika je paradajkové sugo, ale pizzu môžete potrieť aj ochuteným mascarpone, do ktorého ste pridali pesto, korenie, alebo bylinky.
- Syr: Najlepší syr na pizzu je jemná neutrálna mozzarella, ale použiť môžete akýkoľvek syr, ktorý harmonizuje so zvyšnými ingredienciami: čedar, ementál, camembert či parmezán.
- Voda: Ani s ňou to nie je len tak. Na vzídenie cesta použite teplú vodu, aby vám kvasnice pekne nakysli, ideálna teplota je vody je 40ºC. Teplota nad 45 ºC môže kvasnice zabiť.
- Olej a bylinky: Čerstvá bazalka a oregano sa na pizzu kladú tesne pred vložením do rúry. Extra panenský olivový olej môžete servírovať aj na stôl k hotovej pizze a vaši hostia si ním môžu pokvapkať okraje svojej porcie.
Produkty k receptu
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“



