Pesto
Pesto rôznych podôb
Cestoviny s pestom sa dajú jesť hocikedy! V dm nájdete široký výber pesta s bio prísadami udržateľného pôvodu od značky dmBio, ktorá ručí za kvalitu svojich ingrediencií a vysoký chuťový štandard, ku ktorému sa budete radi vracať. Kvalitný olivový olej, ručne strúhaný parmezán a aromatické oriešky a jadierka vytvárajú rozmanité príchute, ktoré sa u vás doma postarajú o pestrosť pokrmov aj chutí.
Asi všetci už poznáme zelené pesto Genovese (bazalkové), väčšina z nás vie aj o červenom peste Rosso. Ale vedeli ste, že je aj pesto hľuzovkové? Krémový druh pesta s vzácnou hľuzovkou, šampiónmi a syrom ricotta a parmezánom je niečo celkom výnimočné - tak prečo to neskúsiť? Dokonca si pesto viete pripraviť aj sami doma. Na našom blogu nájdete recept na prípravu bylinkového pesta s vlašskými orechami.
Recepty s pestom trochu inak
Nemusíte ho jesť len s cestovinami. Už ste niekedy jedli pesto na raňajky? Možno to znie čudne alebo príliš exoticky, no opak je pravdou. Z pesta si viete pripraviť nielen cestoviny, ale aj rôzne omáčky. Omeleta s bazalkou a paradajkami je len jeden z príkladov pokrmov, ktoré môžete “okoreniť” pestom, a to zeleným aj červeným. Ďalej ho môžete pridať do marinád na ryby alebo mäso. Čary s chuťou vie robiť aj pri zemiakovej kaši, ryži, alebo kuskuse. Dokonca ho môžete po troške pridať aj do polievok. Tie vďaka nemu budú ešte jemnejšie a krémovejšie. Jedlám razom dodá nádych Talianska!
Recepty na každé posedenie či večierok
Recepty s pestom sú skvelé aj na prípravu tzv. “fingerfoodu”, alebo malých jednohubiek. Napríklad ho môžete použiť na prípravu:
- rôznych dipov spolu s jogurtom, majonézou alebo nátierkového syra
- výplne do cesta, napríklad cesta na pestové štangle
- náplne do zeleniny
- nátierok
- jednohubiek z guličiek mozzarelly, paradajok a bazalky
- cesta na chlieb
- šalátového dresingu
Recepty na každé posedenie či večierok
Či už je kupované alebo ste si ho pripravili sami, pesto treba správne skladovať, aby sa nepokazilo. Častokrát sa totiž stane, že vám z neho niečo ostane. Čo s ním? Spravidla vydrží pesto v chladničke až dva týždne. Ak však chcete jeho životnosť ešte o čosi predĺžiť a udržať chuť aj čerstvosť, môžete ho zaliať olivovým olejom. Pesto treba v pohári alebo krabičke zarovnať nožom, aby bolo rovnomerne rozložené a na jeho povrch naliať tenkú vrstvu olivového oleja. Tým ho odrežete od vzduchu a predídete tak jeho predčasnému pokazeniu. Takisto si ho viete aj nechať zamraziť. Pri rozmrazení nestratí ani na chuti a ani na konzistencii.
Tiež máte radi cestoviny s pestom alebo chcete skúsiť niečo nové? Objavte široký výber kvalitného bio pesta na našom e-shope a nechajte si produkty doručiť pohodlne až k vám domov!