Pistáciová zmrzlina s čokoládovými hoblinami
19.8.2025
Dĺžka prípravy: 4 hod. 10 min.
Čas na prípravu: 10 min.
•
Čas varenia/pečenia: 4 hod.
330 kcal/porcia
Prísady
na 8 porcií (1)
Vegánska pistáciová zmrzlina s čokoládou
2 ks vegánsky krém na šľahanie zn. dmBio (spolu 500 ml)
1 vanilkový cukor zn. dmBio
80 ml javorového sirupu zn. dmBio (1/3 pohára)
80 ml ovseného nápoja zn. dmBio (1/3 pohára)
100g pistáciového krému zn. dmBio
70g nasekaných pražených solených pistácií zn. dmBio (1/2 pohára)
70 g horkej čokolády zn. dmBio
Príprava
Postup
V miske vyšľaháme vychladenú vegánsku kokosovú šľahačku s vanilkovým cukrom a javorovým sirupom.
Jemne do nej primiešame ovsený nápoj a ¾ pistáciového krému.
Čokoládu nakrájame na hobliny, pistácie nasekáme na malé kúsky.
Ku krému pridáme nasekané pistácie a hobliny čokolády a všetko spolu zľahka premiešame.
Vložíme do mrazničky na 4 až 5 hodín. Počas prvých troch hodín mrazenia zmrzlinu aspoň dva - trikrát premiešame, aby sa v zmrzline nevytvorili kryštáliky.
Zmrzlinu servírujeme do kornútikov alebo pohárov ozdobenú nasekanými pistáciami a hoblinami čokolády či extra pistáciovým krémom.
Ak necháme zmrzlinu stuhnúť dlhšie, tak ju pred podávaním necháme povoliť pri izbovej teplote.
Návod krok za krokom
Obľuba pistáciovej zmrzliny v posledných rokoch raketovo stúpa – a nie, nie je to len instagramové šialenstvo. Pistácia láme zmrzlinové stereotypy a chutí ako niečo, čo si chcete dopriať. Zmrzlina, ktorá nie je len dezert. Je to plnohodnotný zážitok pre všetky zmysly – má jemne orechovú sofistikovanú chuť, nádhernú prírodnú farbu a luxusnú textúru vďaka vegan kokosovej šľahačke. Jej srdcom je lahodný pistáciový krém (žiadna aróma, žiadne umelé farbivá) a o sladkosť sa stará javorový sirup – lebo menej (cukru) je niekedy viac. Hlavne, keď chcete cítiť to podstatné. V kombinácii s hoblinami horkej čokolády a chrumkavými kúskami jemne slaných pražených pistácií je to jednoducho dokonalosť v každej miske.
Karotkina verzia pistáciovej zmrzliny je ideálna pre vegánov, alergikov aj milovníkov rastlinných alternatív, ktorí nechcú robiť kompromisy.
TIP: Najlepšia je asi 4 a pol hodiny po vložení do mrazničky – vtedy má tú pravú konzistenciu a krásne sa servíruje. Ak ju necháte stuhnúť cez noc, chvíľku ju nechajte rozpustiť pri izbovej teplote a znovu ožije do krémového sna.
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
"Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť."
Produkty k receptu
Koniec zoznamu