Mrazené jogurtové kocky s ovocím
Od karotka
25.7.2023
Dezerty
•
Rýchlo a jednoducho
Prísady
Granola
2 hrnčeky jemných ovsených vločiek zn. dmBio
1 čajová lyžička škorice zn. dmBio
3 polievkové lyžice medu zn. dmBio
3 polievkové lyžice mandľovej alebo lieskovcovej pasty zn. dmBio (možno nahradiť iným orieškovým maslom zn. dmBio)
3 polievkové lyžice jablkovej výživy zn. dmBio
štipka soli
Jogurtová plnka
500g gréckeho jogurtu
3 až 4 polievkové lyžice medu zn. dmBio alebo obľúbeného džemu
Ovocná časť
600g broskýň (alebo iného sezónneho ovocia)
1 vanilkový cukor zn. dmBio
med zn. dmBio podľa chuti na dosladenie
Príprava
krok
Zmiešaním ovsených vločiek, škorice, medu, mandľovej pasty, jablkovej výživy a štipky soli si pripravíme domácu granolu.
krok
V inej miske zmiešame jogurt s medom.
krok
Nádobu, ktorá je vhodná na mrazenie, vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej granolu. Poriadne popritláčame ku dnu a na korpus nalejeme jogurtovú plnku. Vložíme do mrazničky a pripravíme si ovocnú náplň.
krok
Broskyne umyjeme, zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kusy. Spolu s vanilkovým cukrom ich zohrievame v hrnci a keď sú dostatočne mäkké, rozmixujeme ich ponorným mixérom.
krok
Broskyne umyjeme, zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kusy. Spolu s vanilkovým cukrom ich zohrievame v hrnci a keď sú dostatočne mäkké, rozmixujeme ich ponorným mixérom.
krok
Ovocnú zmes necháme mierne vychladnúť a následne ju vylejeme na jogurtovú vrstvu. Pomocou špajdle urobíme do ovocia vlnovky, aby nám vznikol pekný vzor. Vrch ozdobíme orieškovým maslom, zvyšnou granolou, tenkými plátkami nakrájanej broskyne a necháme zamraziť.
krok
Jogurtové kocky mrazíme aspoň 1-2 hodiny, aby kocky poriadne stuhli. Po zamrazení vyberieme z mrazničky, nakrájame na kocky a vychutnávame. Ak ste ich mrazili dlhšie, odporúčame vybrať ich z mrazničky aspoň 15 minút pred podávaním, aby sa lepšie krájali.
Zdravá ľahká letná maškrta zachutí nielen deťom
Pripravíte ju rýchlo a využijete sezónne ovocie, ktorého je v lete dostatok. Voňavé, zrelé a plné vitamínov.
Dezert má byť vyvážený, hovorievajú majstri cukrári. V tom, čo položíte na tanier, majú byť vraj zastúpené všetky chute, nielen sladkosť, ktorá predáva. Ak je totiž niečo len sladké, tak je to prvoplánové. Jazyk ochutná a mozog si zapíše: nabudúce skúsim niečo iné.
Mrazené jogurtové kocky z dielne food blogerky karotky sú jednoduché, a predsa premyslené. Cestička, ktorou sa autorka vybrala, je grécka, letná a zaliata slnkom. Grécky jogurt dáva dezertu krémovú a ľahko kyslú chuť, ktorá kontrastuje so sladkosťou broskýň a medu. Škoricová príchuť pridáva dozvuky korenistosti a hrejivosti. Aj kombinácia textúr prináša zaujímavý zážitok pri ochutnávaní. V každom súste je zastúpená hladkosť aj šťavnatosť aj čosi chrumkavé.
Grécky jogurt je navyše dobre známy svojimi výživovými výhodami, najmä obsahom bielkovín. Použite kvalitný hustý jogurt gréckeho typu, neoľutujete. Nič zásadné sa však nestane, ak použijte ochutený smotanový jogurt. Broskyne sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.
Ak ich práve nemáte po ruke, zameňte ich za marhule, maliny či jahody. Med obsahuje antioxidanty a voňavá škorica, ktorá krásne svieti aj v letných dezertoch, obsahujú zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Preto je dezert z týchto ingrediencií nielen chutný, ale aj prospešný pre zdravie. Alergici môžu med nahradiť javorovým sirupom alebo obľúbeným džemom.
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“
Koniec zoznamu