Veľkonočný nepečený kokosový cheesecake
Od karotka.sk
10.7.2023

Veľká noc
•
Pre deti a rodinu
•
Torty
Prísady
Ingrediencie na korpus
200 g špaldových maslových sušienok zn. dmBio
¾ hrnčeka opraženého strúhaného kokosu zn. dmBio
95 g masla
Ingrediencie na plnku
250 g mascarpone
600 g krémového syra (cream cheese) alebo smotanovej nátierky
120 ml smotany na šľahanie 33% alebo ešte lepšie 40%
200 ml kokosového mlieka zn. dmBio (použijeme len hustú dužinu)
1 vanilkový cukor zn. dmBio
½ hrnčeka kokosového alebo trstinového cukru zn. Dm Bio
Ingrediencie na zdobenie
100 g bielej čokolády
80-90 ml smotany na šľahanie
2 balíčky marcipánových vajíčok zn. dmBio
sušených kokosových chipsov zn. dmBio
1 balíček kokosových mandlí v bielej čokoláde zn. dmBio
prípadne iné veľkonočné vajíčka podľa ponuky
Príprava
Veľkonočný nepečený kokosový cheesecake
krok
Nachystáme si prísady na korpus aj polevu.
krok
Kokos nasucho opražíme na panvici do zlatohneda. Maslové keksy rozmixujeme, zmiešame s roztopeným maslom a kokosom.
krok
Keksy zmiešané s maslom a kokosom nasypeme na tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Utlačíme a necháme stuhnúť v chladničke. Medzitým si môžeme pripraviť krém.
krok
Mascarpone zmiešame so smotanovou nátierkou alebo krémovým syrom (cream cheese), pridáme hustú časť kokosového mlieka, šľahačkovú smotanu, cukor a poriadne zmiešame. Na stuhnutý korpus navrstvíme krém, zarovnáme a dáme stuhnúť do chladničky na 4-6 hodín, ideálne však cez noc.
krok
Cheesecake môžeme pred finálnym zdobením koláčik poliať čokoládovou ganache. Pripravíme si ju tak, že šľahačkovú smotanu zohrejeme v mikrovlnke alebo na sporáku a do vriacej smotany, pridáme nasekanú čokoládu. Necháme postáť dve minúty, potom premiešame (ak je poleva príliš hustá, pridáme viac smotany) a polejeme cheesecake.
krok
Nakoniec cheesecake ozdobíme marcipánovými a čokoládovými vajíčkami a kokosom.
krok
Dobrú chuť!
Veľkonočný cheesecake je presne taký ľahký, krémový a lahodný ako newyorská pečená klasika. Hodí sa k slnečným jarným dňom, keď máme chuť na niečo svieže, zľahka exotické.
Vonku sa vzduch chveje jarnými vôňami, slnko sa opiera do kuchynského okna a navrhuje: "Počujte, ľudia, neseďte doma a poďte na výlet."
U nás doma veru volanie divočiny vždy poslúchneme. Netrávte ani vy v kuchyni viac času než je nutné a pripravte rýchlo niečo dobré, čo vás bude čakať v chladničke. Keď cheesecake ozdobíte marcipánovými vajíčkami, bude hviezdou veľkonočného stola, ak pridáte aj sviečku, stane sa narodeninovou tortou pre jarného oslávenca. Je to na vás.
Stačí pamätať na dve veci:
- Plechovku s kokosovým mliekom dajte na niekoľko hodín vychladiť, aby sa tekutá vrstva oddelila od tuhej.
- Rátajte s tým, že nepečené cheesecake sú najlepšie až na druhý deň. Aby sa dal koláč krásne nakrájať, potrebuje oddych.
Tip: Ak nemáte niekoľko hodín na chladenie, pripravte si cheesecake do pohárov či mištičiek.
Urobte si miesto v chladničke a pustite sa do NEPEČENIA!
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“



