Kuskus šalát so syrom feta
Od karotka.sk
10.7.2023

Na desiatu alebo obed
•
Rýchlo a jednoducho
•
Vegetariánske
•
Šalát
Prísady
Ingrediencie na kuskus šalát so syrom feta
1 hrnček kuskusu zn. dmBio
olivový olej zn. dmBio
150g šalátového mixu
1 červená paprika
1/2 šalátovej uhorky
150g cherry paradajok
100g kukurice zn. dmBio
50g olív zn. dmBio
50g sušených paradajok zn. dmBio
1ks avokáda
100g syra feta alebo syra balkánskeho typu
soľ, korenie, citrónová šťava
Príprava
Kuskus šalát so syrom feta
Krok
Kuskus opláchneme vodou. Dáme do mysky, osolíme, premiešame a zalejeme horúcou vodou v pomere 1:1,5. Znovu premiešame a zakryjeme tanierom. Takto pripravený kuskus necháme 5 minút oddychovať, kým nasiakne vodu a bude pripravený na konzumáciu.
Krok
Zeleninu podľa potreby umyjeme, nakrájame na malé kúsky a fetu prstami rozdrobíme.
Krok
Po piatich minútach kuskus jemne polejeme olivovým olejom. Do väčšej misy postupne vrstvíme uvarený kuskus, šalát, zeleninu a fetu. Nakoniec šalát prelejeme olivovým olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme soľou a korením.
Koľkokrát kuskus, toľkokrát mňam
Kuskus k nám prišiel zo severnej Afriky a aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, je to druh cestovín. Miniguličky kuskusu majú v priemere milimeter a vyrábajú sa z cesta zo semolínovej múky. Je chutný, zdravý, ľahký a pritom sýty, no najmä - nie je s ním žiadna práca a preto mi v špajzi nikdy nechýba či už v obyčajnej alebo celozrnnej verzii.
Cesta k rýchlej večeri, v ktorej hrá hlavnú úlohu kuskus a chrumkavá zeleninka, sa začína zohriatím vody v rýchlovarnej kanvici. Kuskus ochutím, zalejem vodou, priklopím a kým je hotový, teda sypký a kyprý, nakrájam zeleninu. Zmiešam, vyladím chute a servírujem.
Výsledok je lahodný a chutí výborne aj na druhý deň. Odložte si ešte večer jednu porciu šalátu do dózy a máte vyriešené, čo budete na druhý deň obedovať v práci.
Ochutnali ste už kuskus na sladko? S teplou grilovanou zeleninou? S tuniakom, cibuľkou a petržlenovou vňaťou. S tofu? So štipkou čili? Koľkokrát kuskus, toľkokrát mňam! Je to kamarát do dažďa, ale ešte viac do teplých dní, keď sa nám nechce stáť pri sporáku. Skombinujte ho s tým, čo máte práve v chladničke a varte ,,čo dom dal” nech nevyjde nazmar ani posledná smutná mrkva či pol konzervy kukurice.
Dobrú chuť!
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“