Vegánsky gaštanový koláč
14.10.2024

Bez laktózy
•
Rýchlo a jednoducho
•
Vegánske
•
Vegetariánske
•
Dezerty
•
Koláče
•
Vegetariánska kuchyňa
Prísady
Základ
150 g vlašských orechov zn. dmBio
100 g kešu pasty zn. dmBio
300 g datlí zn. dmBio
100 g slnečnicových semienok zn. dmBio
50 g kokosového oleja zn. dmBio
Gaštanový krém
500 g gaštanového pyré
120 g trstinového cukru zn. dmBio
100 ml kokosového mlieka zn. dmBio
100 g kešu pasty zn. dmBio
80 g horkej čokolády zn. dmBio
Ovocná plnka
150 g malinovej nátierky zn. dmBio
Vrchná čokoládová poleva
40 g kokosového oleja zn. dmBio
2 ČL kakaového prášku zn. dmBio
3 ČL šťavy z agávy zn. dmBio
2 PL kešu pasty zn. dmBio
80 g horkej čokolády zn. dmBio
Ozdoba
kešu orechy zn. dmBio
Príprava
Spodok
krok
Ďatle nasypeme do misky a zalejeme horúcou vodou.
krok
Vlašské orechy pomelieme na hrubšie. Vysypeme do misy, pridáme kešu pastu, slnečnicové semienka a roztopený kokosový olej.
krok
Všetko spolu premixujeme, vznikne hustá hmota, môžu v nej ostať kúsky datlí.
krok
Hmotu preložíme do formy na tortu, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Odložíme ju do chladničky, pokiaľ pripravíme krém.
Gaštanový krém
krok
Gaštanové pyré bez cukru (ak máte sladené, vynechajte trstinový cukor) preložíme do mixéra. Pridáme trstinový cukor, kokosové mlieko, kešu pastu a roztopenú horkú čokoládu.
krok
Vymixujeme s ostatnými surovinami na hustý krém.
Ovocná plnka
krok
Formu zo spodkom vyberieme z chladničky. Spodok rovnomerne potrieme malinovou nátierkou.
krok
Na malinovú nátierku rovnomerne rozotrieme gaštanový krém.
Vrchná čokoládová poleva
krok
Čokoládu roztopíme. Vmiešame všetky ostatné suroviny. Vznikne hustá poleva, ktorou potrieme vrch koláča.
krok
Na záver koláč ozdobíme posekanými kešu orechmi.
Video k receptu
Gaštany sú výživná zimná potravina, z ktorej sa dá vykúzliť množstvo výborných receptov. Dá sa z nej pripraviť napríklad aj chutný krémový koláč, ktorý vyzerá a chutí naozaj hriešne.
Gaštany obsahujú vysoký podiel vitamínu C, skoro rovnakú dávku ako citróny. Tým najväčším plusom je, že neobsahujú skoro žiadne kalórie, majú len 3 % tuku a nenájdeme v nich ani cholesterol.
Produkty k receptu
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.