Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Pečený zubáč s pšenovými plackami a bazalkovým dipom

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

10.12.2024

Pečený zubáč s pšenovými plackami

Dĺžka prípravy: 90 min.

Čas na prípravu: 55 min.

Čas varenia/pečenia: 35 min.

813 kcal/porcia

Hlavné jedlo

Rýchlo a jednoducho

Prísady

na 4 porcie (4)

Pšenové placky s kurkumou:

  • 100 g pšena zn. dmBio

  • 50 g lúpaných slnečnicových semienok zn. dmBio

  • 1 PL chia semienok zn. dmBio

  • 1 PL talianskych byliniek zn. dmBio

  • 1 ČL kurkumy zn. dmBio

  • 1 PL bylinkovej morskej soli zn. dmBio

  • 50 g bezgluténovej ovsenej múky zn. dmBio

  • 3 strúčiky cesnaku

  • olivový olej - extra panenský zn. dmBio

Zubáč v mandľovej kruste:

  • 800 g zubáča filet

  • 100 g lúpaných mletých mandlí zn. dmBio

  • 5 dcl sójového nápoja zn. dmBio

  • olivový olej - extra panenský zn. dmBio

Bazalkový dip:

  • 2 PL Pesta Basilico s píniovými orechmi zn. dmBio

  • 100 ml sójového krému na varenie zn. dmBio

Dochutenie:

  • 2 ČL citrónová šťava zn. dmBio

Príprava

Pšenové placky s kurkumou:

  1. krok

    Pripravíme si všetky suroviny.

    1. krok
  2. krok

    Pšeno prepláchneme vodou. Zalejeme ho 2-násobkom vody, privedieme k varu a varíme na miernom ohni 10 minút. Vypneme, zakryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odstáť.

  3. krok

    Vychladnuté pšeno preložíme do misy, pridáme slnečnicové semiačka, talianske bylinky, kurkumu, červenú papriku, bylinkovú soľ, ovsenú bezgluténovú múku, pretlačený cesnak (ľubovoľné) a chia semienka (ktoré pred použitím zalejeme horúcou vodou: 1 ČL semienok = 4 PL horúca voda).

    3. krok
  4. krok

    Pridáme 1 dcl teplej vody a všetko spolu dobre premiešame. Vznikne hustá masa, z ktorej tvarujeme malé placky s priemerom cca 5 cm.

  5. krok

    Na panvici rozohrejeme olivový olej. Placky opečieme z každej strany do zlata. Keď máme placky hotové, pripravíme rybu a dip.

Zubáč v mandľovej kruste:

  1. krok

    Rybu na strane, kde je šupka, narežeme jemne na povrchu, aby sa pri tepelnej úprave nestiahla. Rúru rozohrejeme na 180 ºC - obojstranné pečenie. Rybu namočíme na pár minút do sójového nápoja.

  2. krok

    Vyberieme a obalíme v mletých mandliach.

    7. krok
  3. krok

    Na panvici rozohrejeme olivový olej. Rybu opečieme cca 3 minúty z každej strany. Položíme ju na plech na papier na pečenie kožou smerom dole. Posolíme ju a pečieme v rúre ešte 10 minút.

Bazalkový dip:

  1. krok

    Bazalkové pesto rozmiešame so sójovým krémom.

  2. krok

    Podávame spolu 3-4 ks pšenové placky, 1 ks filet zubáča a 2-3 PL bazalkového dipu. Zubáča pokvapkáme citrónovou šťavou.

Video k receptu

Ryby obsahujú potrebný vitamín D, ktorý v našej strave zväčša chýba. Zubáč má nízky obsah kalórií, telu dodá potrebné bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. 

Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pšeno má vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a reguláciu hladiny cholesterolu. Kyselina listová a železo pôsobia prevenčne proti anémii. 

Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková

Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét,  krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.