Pečený zubáč s pšenovými plackami a bazalkovým dipom

dm drogerie markt
10.12.2024

Dĺžka prípravy: 90 min.
Čas na prípravu: 55 min.
•
Čas varenia/pečenia: 35 min.
813 kcal/porcia
Hlavné jedlo
•
Rýchlo a jednoducho
Prísady
na 4 porcie (4)
Pšenové placky s kurkumou:
100 g pšena zn. dmBio
50 g lúpaných slnečnicových semienok zn. dmBio
1 PL chia semienok zn. dmBio
1 PL talianskych byliniek zn. dmBio
1 ČL kurkumy zn. dmBio
1 PL bylinkovej morskej soli zn. dmBio
50 g bezgluténovej ovsenej múky zn. dmBio
3 strúčiky cesnaku
olivový olej - extra panenský zn. dmBio
Zubáč v mandľovej kruste:
800 g zubáča filet
100 g lúpaných mletých mandlí zn. dmBio
5 dcl sójového nápoja zn. dmBio
olivový olej - extra panenský zn. dmBio
Bazalkový dip:
2 PL Pesta Basilico s píniovými orechmi zn. dmBio
100 ml sójového krému na varenie zn. dmBio
Dochutenie:
2 ČL citrónová šťava zn. dmBio
Príprava
Pšenové placky s kurkumou:
krok
Pripravíme si všetky suroviny.
krok
Pšeno prepláchneme vodou. Zalejeme ho 2-násobkom vody, privedieme k varu a varíme na miernom ohni 10 minút. Vypneme, zakryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odstáť.
krok
Vychladnuté pšeno preložíme do misy, pridáme slnečnicové semiačka, talianske bylinky, kurkumu, červenú papriku, bylinkovú soľ, ovsenú bezgluténovú múku, pretlačený cesnak (ľubovoľné) a chia semienka (ktoré pred použitím zalejeme horúcou vodou: 1 ČL semienok = 4 PL horúca voda).
krok
Pridáme 1 dcl teplej vody a všetko spolu dobre premiešame. Vznikne hustá masa, z ktorej tvarujeme malé placky s priemerom cca 5 cm.
krok
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Placky opečieme z každej strany do zlata. Keď máme placky hotové, pripravíme rybu a dip.
Zubáč v mandľovej kruste:
krok
Rybu na strane, kde je šupka, narežeme jemne na povrchu, aby sa pri tepelnej úprave nestiahla. Rúru rozohrejeme na 180 ºC - obojstranné pečenie. Rybu namočíme na pár minút do sójového nápoja.
krok
Vyberieme a obalíme v mletých mandliach.
krok
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Rybu opečieme cca 3 minúty z každej strany. Položíme ju na plech na papier na pečenie kožou smerom dole. Posolíme ju a pečieme v rúre ešte 10 minút.
Bazalkový dip:
krok
Bazalkové pesto rozmiešame so sójovým krémom.
krok
Podávame spolu 3-4 ks pšenové placky, 1 ks filet zubáča a 2-3 PL bazalkového dipu. Zubáča pokvapkáme citrónovou šťavou.
Video k receptu
Ryby obsahujú potrebný vitamín D, ktorý v našej strave zväčša chýba. Zubáč má nízky obsah kalórií, telu dodá potrebné bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pšeno má vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a reguláciu hladiny cholesterolu. Kyselina listová a železo pôsobia prevenčne proti anémii.
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.