Recepty na raňajky - od kaše až po nátierky
Raňajky sú základom dňa – tieto slová nám do hláv vtĺkali rodičia už od detstva. A mali pravdu! Sladké, slané, rýchle, či pomalé? Prinášame vám tipy na raňajkové kreácie a raňajkové recepty, ktoré zasýtia a zobudia každého. Začnite deň chutne, zdravo a tak, aby ste zvládli všetky nástrahy každodenného života. Pretože ráno robí deň!

Nadýchaná ovsená kaša trochu inak
Jesenné raňajky a recepty na ne by sa nemohli zaobísť bez ovsenej kaše. Je tým ideálnym “comfort food” na chladné rána, keď si žalúdok žiada niečo teplé, sýte a hutné. Dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov, preto vás nikdy neomrzia. Táto jesenná raňajková kaša je zjemnená vyšľahaným bielkom, ktoré jej dodalo nadýchanosť a jemnosť. Vyskúšajte!

Potrebné ingrediencie:
- 30 g jemné ovsené vločky (napríklad od značky dmBio)
- 150 ml rastlinný nápoj (mandľový, kokosový - alebo aký máte najradšej)
- 1 bielko
- kvetový med
- škorica mletá
- ovocie
- granola - vyskúšajte napríklad príchuť kokos a mandle
- lieskovcová (oriešková) pasta
A tu je postup:
- Bielko si vyšľaháte na tuhý sneh.
- Ovsené vločky varte za stáleho miešania v mlieku tak dlho, kým nezmäkne a nezhustne. Množstvo mlieka regulujte podľa potreby a toho, či máte radšej hustejšiu alebo redšiu kašu.
- Kašu oslaďte podľa chuti medom a ešte zahorúca do nej pridajte sneh z bielka a opatrne zamiešajte.
- Výsledok ozdobte ovocím, jablkovým pyré, pridajte orieškové maslo a posypte chrumkavou granolou. Výborne sa k nej hodí pomarančový džús alebo smoothie.
Tvarohové lievance plnené jemnou orieškovou náplňou
Kto by odolal sladkým, nadýchaným lievancom? Ideálne na raňajky! Napríklad počas víkendu, keď máte na ich prípravu trochu viac času a viete si z nej urobiť príjemnú aktivitu. Oslaďte si jesenné ráno dobrotou, ktorá v sebe naviac skrýva lahodnú lieskovcovú plnku. Lievance si samozrejme môžete pripraviť aj klasicky bez lieskovcového krému - no odporúčame ho nevynechať! Tieto sladké raňajky vás zaručene postavia na nohy.
Na kvások budete potrebovať:
- 150 ml mlieka
- ½ kocky kvasníc
- 1 ČL cukor
Na cesto použijete:
- 200 g tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml mlieka s 3,5 % tuku
- štipku soli
- lieskovcovú nátierku
- kokosový olej na pečenie
- ovocie
- jogurt alebo ovsený dezert
Ako na jesenné raňajkové lievance?
- Z teplého mlieka, cukru a droždia si pripravte kvások.
- Suroviny na cesto zmiešajte, pridajte kvások a vymiešajte na hladké cesto. Takto pripravené cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Z lieskovcovej nátierky spravte na papier na pečenie kopčeky, ktoré rozotrite do tvaru placiek.
- Takto pripravené placky vložte do mrazničky a nechajte poriadne zmraziť.
- Rozohrejte panvicu a potrite ju olejom. Cesto naneste do tvaru lievanca v tenkej vrstve, do stredu položte zmrazenú placku lieskovcovej nátierky a opäť ihneď naneste druhú vrstvu cesta, ktorým placku zakryjete. Tieto kroky treba spraviť rýchlo, aby sa spodné cesto neuvarilo predtým, než ho spojíte s jeho vrchnou vrstvou, prípadne aby sa nátierka neroztopila.
- Podávajte podľa chuti a fantázie. Napríklad s ovocím, javorovým sirupom, orechovým maslom alebo jogurtom či alternatívnym rastlinným dezertom.
Chlebíky s nátierkou na sto spôsobov
Ak máte na raňajky radšej slané, aj jesenná ponuka má pre vás mnoho riešení! Konkrétne sa môžete realizovať pri bohatej ponuke nátierok. Tu dokonca nie je potrebný žiadny recept. Stačí natrieť chlieb, pečivo či rôzne krekry nátierkami, pridať zeleninu, posypať semienkami a chutné, rýchle raňajky sú na svete. Vybrať si môžete spomedzi širokej ponuky nátierok v dm, alebo si pripraviť svoje vlastné. Na to budete potrebovať vo väčšine prípadov len:
Potrebné ingrediencie:
- hlavnú ingredienciu (napr. bryndzu, tuniaka z konzervy, vajíčko natvrdo, avokádo, atď.)
- maslo, prípadne smotanu na zjednotenie a zjemnenie nátierky
- ingrediencie na dochutenie - napríklad soľ, korenie, horčicu, papriku, alebo chilli
Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy, kým dosiahnete požadovanú krémovú konzistenciu, ktorú si natriete na teplý, dochrumkava ohriankovaný chleba. Podávajte s čerstvou zeleninou a chlebík si pre extra nutričnú hodnotu môžete posypať semienkami.
Užite si vďaka týmto receptom na raňajky príjemné rodinné ráno. Pomalé, spoločné, chutné, so šálkou čerstvej kávy či lahodného kakaa, ktoré poteší malých i veľkých. A to všetko v pohodlí domova.