Ovsené vločky ako všestranná superpotravina
Pozná ich už snáď každé dieťa. No ani po tom, čo vyrastieme, by sme ich z nášho jedálnička nemali vypustiť. Ovsené vločky nie sú skvelé len pre deti v rámci ich zdravého vývoja, táto superpotravina je totiž vďaka obsahu cenných živín skvelým základom sladkých aj slaných jedál, ktoré nás môžu sprevádzať celým dňom. Je len na vás, aký si z ovsených vločiek prostredníctvom svojej kreativity vytvoríte kulinársky zážitok - nielen na raňajky.

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
18.7.2024

Ako sa ovsené vločky vyrábajú
Ovsené vločky sa vyrábajú zo surového ovsa. Zrná ovsa sa opláchnu, aby sa zbavili nečistôt, šetrne sa pri teplote cca 80°C vysušia a následne oddelia od vonkajších šupiek a nekonzumovateľných častí. Vďaka šetrnému zaobchádzaniu arómy a cenné živiny preniknú až do ovsených jadier, ktoré sa následne lisujú.
Ovsené vločky sa buď vyrábajú z nahého ovsa alebo lisom prechádza celé zrno, čo vytvára hrubé ovsené vločky. Drobné, resp. najemno nasekané vločky, sa vyrábajú už zo spracovaných zŕn, ktoré sa pred samotným valcovaním režú nadrobno. Preto potom pri príprave rýchlejšie napučia.
Celozrnné, bezlepkové, no najmä plné živín
Ovsené vločky sa ako celozrnný výrobok môžu pochváliť s bohatým obsahom vlákniny, vitamínov a živín ako železo, vápnik, draslík, fosfor, magnézium, meď, zinok, mangán, či selén. Okrem toho je ovos prirodzene bezgluténovou surovinou.
Jednoducho povedané, žiadna iná bežná obilnina sa obyčajným ovseným vločkám nevyrovná, či už v zmysle bohatstva živín, alebo pozitívnych účinkov na zdravie.
Čo sa týka výživových hodnôt, vynímajú sa ovsené vločky vysokým obsahom sacharidov, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Vláknina, ktorú ovsené vločky obsahujú, má mimoriadne pozitívne účinky na zdravie nášho črevného mikrobiómu.
Vločky dokážu zásobovať organizmus aj komplexnými sacharidmi, ktoré sú pre výživu jednoducho nevyhnutné. Hlavne vďaka nim získala ovsená kaša povesť zdravej potraviny. Tieto komplexné sacharidy s dlhým reťazcom robia z ovsenej kaše ideálny zdroj energie, ktorá zároveň dlho vydrží, čo je ideálne napríklad pre športovcov, ale aj na štart do bežného dňa.
Nutričná hodnota vločiek a ako ju v nich uchovať
Poďme teda na konkrétne výživové hodnoty ovsených vločiek. 100 gramov surových ovsených vločiek má približne 330 kalórií, pri tepelne upravených vločkách je to približne 120 kalórií. Ovsená kaša teda oplýva pomerne vysokou energetickou hutnosťou. No aj napriek tomu môže napomôcť pri chudnutí.
Už jedna porcia ovsenej kaše – približne 50 gramov ovsených vločiek – predstavuje sýte jedlo, vďaka ktorému človeku počas diéty nehrozia obávané návaly vlčieho hladu.
Mnohí ľudia si ovsené vločky radi máčajú vo vode alebo v mlieku, či už živočíšnom alebo rastlinnom. Mení sa tým ich konzistencia a sú vďaka tekutinám ľahšie stráviteľné. Namáčaním vločiek sa v ovsenej kaši zníži množstvo fytátu, resp. kyseliny fytovej, ktorá v organizme sťažuje absorpciu niektorých živín.
Aby ovsené vločky obsahovali čo najviac vitamínov, najlepšie ich je konzumovať neupravené tepelne, napríklad vo forme müsli alebo ako namočené do tekutiny vášho výberu cez noc. Tepelne by sa ovsené vločky mali upravovať len vtedy, ak si z nich chcete pripraviť kašu. Tá totiž najmä v chladných mesiacoch zahreje nielen na tele, ale aj na duši. Vďaka jej rôznorodosti sa dá šikovne kombinovať s najrôznejšími prísadami, ako napríklad s ovocím (či už čerstvým alebo sušeným), čokoládou, prípadne pre ešte viac bielkovín orieškami alebo orieškovým maslom.
Ovsené vločky a naše zdravie
Ich účinky sú rôznorodé no univerzálne blahodarné. Patria medzi ne napríklad:
- Pozitívny vplyv na trávenie – vďaka obsahu vlákniny, ktorá v tráviacom trakte po konzumácii napučí, čím črevá šetrne prečistí.
- Vysoký obsah energie – sacharidy s dlhým reťazcom zásobia telo množstvom energie, ktorá sa v ňom uchováva a dlho vydrží. Ideálne, keď vás čaká športový výkon alebo náročný deň.
- Skrášľovací boost – konkrétne to má na svedomí kremík, ktorý je nevyhnutný pre krásnu pleť, lesklé vlasy a zdravé nechty. Viac sa o ňom dozviete na našom blogu.
- Optimálne fungujúci imunitný systém – ovsené vločky sú totiž bohaté na antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov a tým bránia procesu predčasného starnutia.
- Zdravý obehový systém - vďaka obsahu polysacharidu betaglukán, ktorá udržuje v norme hladiny LDL cholesterolu.
- Náhrada mäsa - na rozdiel od iných druhov obilia obsahuje ovsená kaša takmer dvakrát viac železa ako mäso. Pre chudokrvných skvelá správa!
Na koniec krátko k otrubám
Na rozdiel od ovsených vločiek sa ovsené otruby získavajú z vonkajších častí šupiek a z klíčkov. Z výživového hľadiska sú teda mimoriadne cenné a bohaté na vitamíny aj minerály, vďaka čomu sa s ovsenými vločkami skvele dopĺňajú. Ak sa chcete stravovať vyvážene, rozhodne sa do jedálnička odporúča zaradiť oboje. Prípadne, ak sa vám ovsená kaša zunuje, môžete ju a jej zdravý obsah nahradiť práve otrubami.
Koniec zoznamu