Low carb – ale s chlebom
Či už na raňajky, obed alebo večeru, alebo ako rýchle občerstvenie medzi jedlami – chlieb chutí dobre kedykoľvek počas dňa. Vďaka vysokému obsahu sacharidov vás rýchlo zasýti. Ak si však vyberiete chlieb s vysokým obsahom pšeničnej múky, tento stav netrvá dlho a hlad sa rýchlo vráti. Preto je dobré raz za čas sa vzdať sacharidov. Low carb chlieb je ideálnou alternatívou s nízkym obsahom sacharidov a je ideálny ako obľúbený raňajkový alebo desiatový chlieb.

Low carb je spôsob stravovania kedy je znížený príjem sacharidov v potrave. Neznamená to však vzdať sa chleba. Low carb chlieb nielenže neobsahuje takmer žiadne sacharidy, ale dodáva telu aj cenné živiny – umožňujú to semienka, tvaroh a ďalšie prísady bohaté na bielkoviny.
Prísady:
- 100 g slnečnicových semienok
- 50 g tekvicových semienok
- 70 g mletých ľanových semienok
- 50 g sezamu
- 50 g pufovaného amarantu
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 2 malé mrkvy
- 3 bielka
- ½ čajovej lyžičky soli
A takýto je postup:
Mrkvu ošúpte a nastrúhajte najemno. Celková hmotnosť nastrúhanej mrkvy by mala byť približne 150 g. Medzitým predhrejte rúru na 200 stupňov (horný/dolný ohrev). Vo veľkej miske zmiešajte slnečnicové a tekvicové semienka, mleté ľanové semienka, sezamové semienka a pufovaný amarant. Potom k tejto zmesi obilnín a semienok pridajte bielky, tvaroh a nastrúhanú mrkvu a dobre premiešajte varechou. Nechajte napučať približne 15 minút.
Plech alebo podlhovastú formu na pečenie vyložte papierom na pečenie. Z cesta vytvarujte dlhý oválny alebo podlhovastý bochník, podľa fantázie ho posypte rôznymi semienkami a položte na plech alebo do formy na pečenie. Povrch chleba dvakrát alebo trikrát narežte ostrým nožom a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút. Horúci chlieb vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť na mriežke – a potom si na ňom pochutnajte. Nízkosacharidový chlebík chutí obzvlášť dobre s pikantnou bylinkovou nátierkou alebo ovocným džemom.
Keďže chlieb obsahuje tvaroh, najlepšie je skladovať ho v chladničke. Tam vydrží čerstvý približne štyri dni. Okrem toho je vhodný aj na zmrazenie.
Tip: Konzistencia low carb chleba sa líši od konzistencie bežného chleba. Ak chcete dosiahnuť väčšiu pevnosť alebo nižšiu vlhkosť, môžete do zmesi pridať 1 až 2 polievkové lyžice ovsených vločiek.
Produkty k článku
Koniec zoznamu