Takto lahodne chutí jeseň: Tekvicovo-škoricový chlebík!
dm drogerie markt
2.7.2023
Prísady
Tekvicové pyré:
1 malá tekvica hokkaido (na recept nespotrebujete celé tekvicové pyré, ktoré vyrobíte z jedného kusu. No zvyšok môžete zmraziť a použiť do iných receptov, napríklad na prípravu tekvicovej polievky).
Cesto:
500 g múky
125 ml ovseného mlieka
125 g cukru
1 bal. sušeného pekárskeho droždia
110 g masla
1 ks vajce
1 ks žĺtok
180 g tekvicového pyré
1 ČL soli
1 bal. vanilkového cukru
Plnka:
80 g mäkkého masla
3 ČL škorice
60 g cukru
Okrem toho:
Okrúhlu tortovú formu (najlepšie takú, na ktorej sa dá meniť veľkosť) alebo formu v tvare obdĺžnika.
Trochu mäkkého masla a cukru na vymastenie formy, ak nemá antiadhéznu vrstvu.
Príprava
A takto sa to robí
Na prípravu tekvicového pyré predhrejte rúru s horúcim vzduchom na 190 °C. Tekvicu umyte, rozpoľte, odrežte kôru a odstráňte jadrá. Na plech dajte papier na pečenie a tekvicu pečte 40 - 50 minút, kým sa nedá vidličkou ľahko prepichnúť. Nechajte vychladnúť.
Zmiešanie prísad
Na prípravu cesta dajte najskôr do hrnca ovsené mlieko, cukor, maslo nakrájané na kúsky, vajce, žĺtok, tekvicové pyré, soľ a vanilkový cukor a zmes pomaly zohrievajte, kým sa maslo neroztopí. Dbajte na to, aby sa zmes príliš nezohriala, má byť teplá, nie horúca! Pritom stále miešajte.
Príprava cesta
Potom dajte do misky múku, sušené droždie a zmiešajte. Pridajte tekuté teplé (nie horúce!) prísady. Mixujte v mixéri 5 minút, kým nevznikne cesto. Na pomúčenej pracovnej doske potom vyformujte cesto do tvaru gule, vložte ho do ľahko pomúčenej misy a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí (asi 1 hodinu).
Vyvaľkať a potrieť
Pripravte si okrúhlu tortovú formu (ø asi 20 - 22 cm) alebo formu v tvare obdĺžnika. Ak nie je antiadhézna, odporúčame ju potrieť maslom a potom posypať cukrom.
Cesto vyvaľkajte na pracovnej doske asi na 1 cm hrubý obdĺžnik (40 x 35 cm). Potom ho potrite mäkkým maslom, zmiešajte cukor a škoricu a zmes rovnomerne rozotrite na maslo. Cesto potom pokrájajte pomocou krájača na pizzu alebo ostrým nožom na 16 malých obdĺžnikov.
Ak použijete kruhovú tortovú formu: Obdĺžnik zrolujte po dĺžke do slimáka. Potom vložte druhý kus tak, aby sa prekrýval s prvým. Kúsky cesta poukladajte tak, aby vznikol veľký slimák. Celé to môže pokojne vyzerať trochu rustikálne.
Ak použijete obdĺžnikovú formu: Obdĺžniky postupne vrstvite do formy.
Nechajte ďalších 15 minút kysnúť. Zatiaľ predhrejte rúru na pečenie s horúcim vzduchom na 170 °C.
A teraz šup s tým do rúry!
Tekvicovo-škoricový trhací chlebík potom pečte asi 40 - 45 minút. Ak je povrch príliš hnedý, po 30 minútach môžete chlebík prikryť alobalom. Skôr ako si chlebík vychutnáte, nechajte ho trochu vychladnúť. Trhací chlebík však chutí najlepšie čerstvý.
Existuje zopár vecí, ktoré nám jeseň osladia natoľko, že leto dokonca radi pošleme na zaslúžený odpočinok. Čo k tomu bezpodmienečne patrí? Sprievodca jeseňou - tekvica.
Máte plné zuby alebo lepšie povedané plné ústa tekvicovej polievky? Prezradíme vám, ako môžete spracovať tohto oranžového giganta úplne inak, a síce nasladko: v lahodnom tekvicovo-škoricovom trhacom chlebíku.
Tekvica trochu inak
Prichádza zlaté ročné obdobie a s ním opäť čas pohodlných pulóvrov a útulných večerov na gauči. Vyzbrojení šálkou kakaa v ruke sa pustite do prípravy svojej novej obľúbenej maškrty!
Náš tip: Najlepšie bude, ak dáte chlebík do nádoby s krytom a spotrebujete ho do troch dní. Nasledujúci deň môžete chlebík zohriať v rúre alebo ho vložiť do hriankovača.
Prodikty z receptu
Koniec zoznamu