Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vznikol z núdze a už ostal: chutný chlieb bez droždia

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

15.6.2023

Klasika z Írska: sódový chlieb

Dĺžka prípravy: 60 min.

Čas varenia/pečenia: 45 min.

Prísady

  • 400 g pšeničnej múky zn. dmBio

  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva

  • 350 ml Natur sójového nápoja zn. dmBio

  • 4 polievkové lyžice olivového oleja zn. dmBio

  • 1 polievkovú lyžicu sezamu zn. dmBio

  • 1 polievkovú lyžicu čerstvej šťavy z citróna alebo citrónovú šťavu

  • 1 čajovú lyžičku soli

Príprava

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C.

  2. V miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.

  3. V menšej miske si zmiešajte sójový nápoj, citrónovú šťavu a olivový olej. Hotovú zmes vmiešajte do sypkej zmesi a vypracujte hladké cesto.

  4. Cesto sformujte do oválneho tvaru a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu urobte vertikálny zárez, posypte sezamom a pečte 40 – 45 minút.

Vznikol z núdze a už ostal: chutný chlieb bez droždia

Klasikou v írskej kuchyni je chlieb so sódou. Tento recept, tak sa v Írsku traduje, vznikol úplne náhodou. Keď žene z vidieka skyslo mlieko, vyskúšala upiecť chlieb z kyslého mlieka a sódy na pečenie. Výsledkom bolo kypré cesto a super kôrka – a nový recept na pečenie chleba bol na svete.

Koniec zoznamu