Vznikol z núdze a už ostal: chutný chlieb bez droždia

dm drogerie markt
15.6.2023

Dĺžka prípravy: 60 min.
Čas varenia/pečenia: 45 min.
Prísady
400 g pšeničnej múky zn. dmBio
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
350 ml Natur sójového nápoja zn. dmBio
4 polievkové lyžice olivového oleja zn. dmBio
1 polievkovú lyžicu sezamu zn. dmBio
1 polievkovú lyžicu čerstvej šťavy z citróna alebo citrónovú šťavu
1 čajovú lyžičku soli
Príprava
Rúru si predhrejte na 180 °C.
V miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
V menšej miske si zmiešajte sójový nápoj, citrónovú šťavu a olivový olej. Hotovú zmes vmiešajte do sypkej zmesi a vypracujte hladké cesto.
Cesto sformujte do oválneho tvaru a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu urobte vertikálny zárez, posypte sezamom a pečte 40 – 45 minút.
Vznikol z núdze a už ostal: chutný chlieb bez droždia
Klasikou v írskej kuchyni je chlieb so sódou. Tento recept, tak sa v Írsku traduje, vznikol úplne náhodou. Keď žene z vidieka skyslo mlieko, vyskúšala upiecť chlieb z kyslého mlieka a sódy na pečenie. Výsledkom bolo kypré cesto a super kôrka – a nový recept na pečenie chleba bol na svete.
Koniec zoznamu