Ako si chutne pripraviť tofu
Tofu je chuťovo neutrálne, a práve preto sa hodí ku každému jedlu. Ak ste tofu ešte nepripravovali, alebo hľadáte nový recept - tu sú naše tipy a triky na to, ako ho marinovať či nakladať, alebo ako sa tofu správne smaží či údi.

Čo vlastne tofu je? Ide o sójový tvaroh alebo syr čínskeho pôvodu, ktorý je v západných krajinách, najmä medzi vegánmi a vegetariánmi, čoraz populárnejší. Získava sa zo sójového mlieka, ktoré sa zase vyrába zo sójových bôbov. Veľmi podobne ako pri bežnej výrobe syra z mlieka, aj zo sójového mlieka sa vylisujú bloky.
Tofu pritom nie je žiadna moderná potravina, aj keď sa to tak môže zdať. Zmienky o výrobe a konzumácii tofu siahajú až do staroveku. Existuje dokonca mnoho teórií o tom, ako presne vzniklo. Podľa najnovších poznatkov z písomného zdroja z roku 965 pochádza táto potravina z Číny. No nielen Číne, ale aj v okolitej Ázii - Kórei, Japonsku, Vietname a v Thajsku - sa tofu oddávna považuje za základnú potravinu a podáva sa ako príloha k ryži.
Aké druhy tofu poznáme?
Nie je tofu ako tofu – líši sa v textúre a aróme.
Hodvábne tofu
Má mäkkú, pudingovú konzistenciu a jemný, hladký povrch. Je vhodné na prípravu kaší alebo dresingov, polievok, dipov, smoothie, dezertov a omáčok.
Prírodné tofu
Prírodné tofu má mierne hrboľatú textúru a malé dierky – podobne ako ovčí syr. Prírodné tofu sa predáva v blokoch a dá sa ľahko krájať na pásy či kocky alebo rozmrviť do šalátov. Môže sa okoreniť, obaliť alebo marinovať a usmažiť alebo fritovať.
Údené tofu
Údené tofu je už marinované a má dymovo-korenistú arómu. Je vhodné do jedál pripravovaných na panvici, do karí alebo s chlebom. Príprava údeného tofu je najrýchlejšia, pretože je už okorenené.
Bez ohľadu na to, pre ktorý druh tofu sa rozhodnete, správne pripravené tofu sa hodí na raňajky, obed aj večeru, ale aj ako občerstvenie medzi jedlami.
Chuť tofu
Keďže je tofu samo o sebe chuťovo neutrálne, výsledná chuť závisí od toho, akosi ho pripravíte a ochutíte. Korenené, marinované, smažené či fritované – možnosti sú rôznorodé. Rozhodujúce je aj to, ktorý druh tofu si vyberiete. V tomto sa rozhodujte podľa konzistencie. Kto nemá rád drobivú konzistenciu prírodného tofu, ani rôsolovitú konzistenciu hodvábneho tofu, vyberie si pravdepodobne marinované tofu a pripraví ho vypražením alebo fritovaním. Rovnako ako pri určitých druhoch syra alebo tvarohu, ako sú napr. ovčí syr alebo mozzarella, aj chuť tofu závisí od korenia a použitia v jedle.
Príprava: smažiť alebo fritovať?
Ak sa chystáte tofu smažiť alebo fritovať, mali by ste ho najskôr zbaviť čo najväčšieho množstva tekutiny, aby bolo pekne chrumkavé a absorbovalo korenie. Položte tofu medzi dve kuchynské utierky, alebo ho do nej zabaľte a zaťažte ho hrubou knihou alebo iným ťažkým predmetom - napríklad panvicou. Takto ho nechajte postáť asi desať minút.
Ak budete tofu smažiť, najdôležitejšie je ochutenie. Aromatické potraviny ako zázvor, karí či cesnak v kombinácii s kokosovým mliekom, citrónovou šťavou alebo sójovou omáčkou vytvoria dobrú marinádu a postarajú sa o intenzívny chuťový zážitok. S tofu sa dá dobre experimentovať, takže: neváhajte a použite svoje obľúbené koreniny.
RADA: Pri príprave tofu by ste do marinády nemali pridávať olej. Olej obalí tofu ako film a zabráni preniknutiu korenia. Namiesto citrónovej šťavy môžete použiť aj limetkovú šťavu alebo trochu vínneho octu či octu balsamica.
Päť tipov na smažené tofu:
- Tofu by ste do marinády mali ponoriť aspoň na štyri hodiny, neskôr ju môžete použiť napríklad na prípravu omáčky.
- Pred smažením tofu sa odporúča krátko ho obaliť v zemiakovom, pšeničnom alebo kukuričnom škrobe a až potom vložiť na panvicu. Vďaka tomu bude tofu chrumkavé a pekne zhnedne.
- Tofu smažte na dostatočnom množstve oleja, napr. kokosového alebo sezamového, a na vysokej teplote.
- Na smaženie a fritovanie sa hodí prírodné aj údené tofu. Jediným rozdielom je marináda: údené tofu je už okorenené a stačí ho dochutiť napr. mletou údenou paprikou alebo údenou soľou.
Tofu na dipy a dezerty
Na prípravu dipov, dezertov, dresingov a omáčok je najvhodnejšie hodvábne tofu – teda mäkší variant tofu. Hodvábne tofu sa používa rovnako ako tvaroh, jogurt či crème fraîche.
Dipy a omáčky
Vyšľahajte z hodvábneho tofu krém a okoreňte ho ako jogurt alebo tvaroh – bude z neho vynikajúci dip. Z tofu možno pripraviť aj vegánsku kyslú smotanu alebo americký dresing.
Tofu ako náhrada smotany
Či do polievok alebo iných výdatných jedál, hodvábne tofu môžete pridať do mnohých rôznych jedál namiesto crème fraîche alebo smotany.
Tofu ako náhrada vajec
Keď sa hodvábne tofu ohreje, zrazí sa podobne ako vajce. Vďaka tomu ho možno použiť na prípravu pečených vegánskych jedál ako quiche a nákyp alebo vegánskej praženice.
Tofu v dezertoch
Z hodvábneho tofu sa dajú pripraviť aj krémové múčniky a torty, ako napríklad vegánsky syrový či tvarohový koláč alebo iné torty a múčniky, ktoré obsahujú syr, tvaroh alebo krém. Hodvábne tofu je vhodné aj na prípravu sladkých dezertov, ako sú crème brûlée, mousse au chocolat, mango lassi atď.
Surové tofu
Tofu možno variť, grilovať, dusiť, smažiť, fritovať, ale tiež jesť iba tak – surové a studené. Tofu nie je surové v pravom zmysle slova, keďže sa vyrába z tepelne upraveného sójového mlieka.
Môžete si ho napríklad pripraviť ako krémový dezert ochutený kakaom, citrónovou šťavou alebo vanilkou a škoricou. Kto uprednostňuje slané jedlá, môže tofu pripraviť s paprikou, čiernym korením, soľou a cesnakom a podávať ho napr. ako náhradu tvarohu k pečeným zemiakom.
Záver
Tofu je chuťovo neutrálne, dá sa však chutne pripraviť mnohými rozličnými spôsobmi. Tofu je navyše veľmi zdravé: mnoho štúdií vyhlasuje tofu za zdravý zdroj proteínov. Bez ohľadu na to, či sa stravujete vegetariánsky, vegánsky alebo bez akýchkoľvek obmedzení – tofu v každom prípade obohatí mnohé jedlá. Inšpirujte sa našimi receptami a nechajte sa prekvapiť ich skvelou chuťou!