Recepty na grilovanie: Vegetariánske jedlá z grilu
Grilovanie úplne bez mäsa je pre mnohých tabu. Pritom má grilovanie omnoho viac, čo ponúknuť ako len steak, kotlety a jedlá z hydiny. Vegetariánske grilovanie môže byť celkom zábavné. Grilované baklažány, tofu v banánovom liste a burger s veľkými hubami prinášajú na váš grilovací rošt naozaj zmenu. Jednoducho vyskúšajte a vychutnajte si:
Tofu v banánovom liste

dm drogerie markt
18.6.2023

Prísady
na 4 porcie
1 jarná cibuľka
1 mrkva
1 paprika
1 malý zeler
150 g strukov mladého hrášku
1 červená cibuľa
4 PL sezamového oleja
2 PL oleja z hroznových jadierok
šťava z 1 limetky
8 PL sójovej omáčky
1 PL koriandrových semienok
1 PL medu
1 strúčik cesnaku
1 plátok zázvoru
1 list kafrovej limetky
250 g tofu
niekoľko banánových listov (dajú sa kúpiť v dobre zásobenom ázijskom obchode)
Príprava
Zeleninu očistíme a nakrájame na jemné plátky. Opražíme koriandrové semienka, rozpučíme strúčik cesnaku. V hrnci premiešame sezamový olej, olej z hroznových jadierok, limetkovú šťavu a sójovú omáčku. Pridáme koriandrové semienka. Pridáme med, cesnak, zázvor, list limetky a zeleninu.
Tofu nakrájame na 2 cm hrubé plátky a necháme postáť v marináde 3 - 5 hod.
Banánové listy nakrájame na veľké obdĺžniky (25 x 15 cm) a na panvici krátko ohrejeme. Listy budú potom elastickejšie.
Zeleninovú marinádu rozložíme na listy, na to položíme tofu a prikryjeme zeleninou. Každý banánový list zrolujeme a zaviažeme ohňovzdornou niťou. Na grile z oboch strán krátko opečieme.
Miniburger z grilu s veľkými hubami
dm drogerie markt
18.6.2023
Prísady
na 8 porcií
Na žemličky:
250 g múky (typ 405)
5 g cukru
5 g soli
1 ČL čerstvého droždia (alebo ½ bal. sušeného droždia)
150 ml vody (teplota 35°)
1 vajce
2 PL sezamu
múka na vypracovanie
Na marinádu:
1 malý zväzok petržlenu
1 strúčik cesnaku
1 malá čili paprička
4 PL olivového oleja
hrubá morská soľ
1 paprikový prášok na špičku noža
Okrem toho:
4 veľké huby (šampiňóny, hríby, hliva)
250 ml paradajkovej omáčky
8 plátkov paradajok
8 plátkov uhoriek
4 plátky syru čedar (vyzretého)
Príprava
Na výrobu cesta vymiešame múku, cukor, soľ, droždie a vodu izbovej teploty v mixéri na hladké cesto. Na teplom mieste necháme prikryté 1 hodinu vykysnúť.
Rúru predhrejeme na 210 °C. Rozšľaháme vajce. Cesto rozdelíme na dve časti a na múkou posypanej pracovnej doske vyformujeme 8 guliek. Pritlačíme a ešte asi 20 minút necháme prikryté kysnúť. Potrieme vajcom a posypeme sezamom. V horúcej rúre pečieme 7 - 10 minút. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na marinádu nahrubo nasekáme petržlen a cesnak, čili nakrájame na tenké kolieska. Všetky prísady premiešame, marinádu odložíme nabok.
Huby očistíme, kožu olúpeme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Polejeme marinádou a 10 minút necháme marinovať. Pred grilovaním marinádu a huby opatrne premiešame tak, aby sa plátky húb nepolámali. Grilujeme na rošte alebo na fólii.
Žemličky rozkrojíme a na rošte opečieme dochrumkava. Na spodok žemličky rozdelíme zakaždým 1 PL paradajkovej omáčky, obložíme 1 plátkom paradajky, 1 plátkom uhorky, 2 - 3 plátkami húb a ½ plátkom syra. Prikryjeme horúcim vrchom žemličky. Servírujeme ihneď s paradajkovou omáčkou ako prílohou.
Ciabatta s grilovaným baklažánom (Melanzani)
dm drogerie markt
18.6.2023
Prísady
na 4 porcie
1 struk červenej papriky
1 červená cibuľa
7 PL olivového oleja
1 paradajka
morská soľ
korenie z mlynčeka
2 ČL hnedého cukru
3 PL kapár
2 PL balzamikového octu
250 g baklažánu
múka na obaľovanie
600 g mozzarella
2 malé ciabatty
jemno nakrájaná červená cibuľa na ozdobenie
trebuľka na ozdobenie
Príprava
Struk červenej papriky očistíme a rozštvrtíme. Cibuľu rozpolíme. Obidve nakrájame na jemné plátky. Zeleninu podusíme v 3 PL oleja 5 minút. Paradajku rozštvrtíme a spolu so 100 ml vody pridáme k paprike, dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom a 20 minút dusíme. Pridáme kapary a ocot. Keď je to vlažné, urobíme z toho pyré a necháme vychladnúť.
Baklažány nakrájame na tenké plátky. Posolíme a necháme na mriežke (alebo na papieri) 30 minút ľahko odvodniť. Necháme dobre odkvapkať, obalíme v malom množstve múky a grilujeme na zvyšku olivového oleja, kým sa pekne nezafarbia.
Mozzarellu nakrájame na plátky. Natrháme listy bazalky. Ciabattu pozdĺžne rozkrojíme a necháme 2 - 3 minúty opiecť na rošte.
Polovice ciabatty potrieme paprikovým krémom a obložíme mozzarellou, grilovaným baklažánom, cibuľkou a trebuľkou.
Produkty k receptom
Koniec zoznamu